NRK har kartlagt og analysert alle drap i hovedstaden de siste ti årene. Av de 60 ofrene ble 20 drept på åpen gate.

Lørdag publiserte statskanalen spesialen «Drept på åpen gate», med nye tall over drap i hovedstaden, hvor de lover å ta med leseren «inn i virkeligheten bak statistikken.» Denne virkeligheten preges, ifølge NRK, av at vi alle risikerer å bli «skutt, stukket, eller slått i hjel i det grelle lyset fra et Narvesen-skilt om natta.»

Høyt i saken står det: «Som i resten av landet skjer mange av drapene innenfor gardinene i private hjem. Det som er spesielt med Oslo er den andre typen død. Den vi alle risikerer å bli vitne til, ute i vår felles virkelighet. I verste fall offer for.

Skutt, stukket eller slått i hjel i det grelle lyset fra et Narvesen-skilt om natta. Eller på høylys dag, rett ved byens største turistattraksjoner, filmet av forbipasserende med mobiltelefoner i skjelvne hender.»

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Dette kan ikke kalles annet enn en grov overdrivelse

Det viktigste hovedtrekket man kan lese fra statistikken over drap i Oslo og Norge for øvrig, er at det er svært få av dem, sammenlignet med andre europeiske land og hovedsteder. De siste årene har drap stått for mellom 0,5 og 2 promille av dødsfallene i Oslo. Majoriteten av ofre kjenner gjerningspersonen fra før.

En overdreven risikovurdering er allikevel ikke på langt nær det mest problematiske ved NRK sin artikkel. Virkemidlene som brukes for å selge saken er påfallende like de man finner i underholdningssjangeren true crime.

Grafiske fremstillinger av drapsvåpen i zip lock-poser, avisutklipp, åstedsfotografier, bilder av ofre og kart med blodspor er i høysetet. I tillegg skrives artikkelen i en form som minner mer om en grøssernovelle enn journalistikk.

«Stemmen inni ham vil ha mer blod» er et av mange eksempler. Ved å benytte denne typen virkemidler visker NRK ut skillet mellom underholdning og nyheter, og reduserer kredibiliteten til sistnevnte.

«Varulven» og «knivmannen»

Bruken av kallenavn og karakteristikker av gjerningspersoner er også problematisk. En person som er erklært utilregnelig i gjerningsøyeblikket får kallenavnet «varulven». Etter at en mann i psykotisk tilstand ble skutt av politiet på Bislett i høst var NRK raskt ute med overskrifter om «knivmannen.»

Dette er individer med tragiske skjebner, med etterlatte og pårørende. NRK trer langt over i det uetiske når de bruker disse menneskene som om de var skurker i et filmunivers, for å hente flere klikk på sakene sine.

Les også

Voldsbruken mot vår venn i krise var overdreven

Deretter søker NRK å drøfte en kobling mellom drap og tunge psykiske lidelser, og viser til at en stor andel av gjerningspersonene led av dette. Mest sannsynlig skyldes den høye andelen, sammenlignet med andre høyinntektsland, at vi har svært få av andre type drap, og det er en liten minoritet av de som lider av diagnosene NRK ramser opp som utvikler alvorlig voldelig atferd.

Dette er en legitim, viktig, og faglig spennende debatt, men det er svært uansvarlig å løfte den i det formatet NRK presenterer. Satt sammen med grafiske og språklige virkemidler spesialtilpasset for å vekke frykten i oss vil en slik kobling kunne ha farlige konsekvenser.

Dette er en gruppe som har opplevd, og fortsatt opplever stigmatisering fra storsamfunnet.

NRK er og blir en mektig og viktig samfunnsaktør, og en essensiell del av det sosialdemokratiske prosjektet her til lands. De skal understøtte og styrke demokratiet, følge prinsippene om saklighet, analytisk tilnærming og høy etisk standard, samt etterstrebe å tilføye sitt tilbud et element av økt samfunnsverdi i forhold til det kommersielle tilbudet.

Å fremlegge usaklige karakteristikker av enkeltmennesker, å gjøre true crime-underholdning av nyhetsartikler, å skrive overdrevne og sensasjonelle ingresser om at vi alle kan bli drept på gata, og det å male et unyansert trusselbilde av mennesker med tunge psykiske lidelser, er klare brudd med disse prinsippene.

Dette svekker NRKs integritet, og dermed også deres relevans og samfunnsnytte.

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Østkanten trenger ikke flere som ikke har noe å tape. Den blokka er allerede full

Les også

Innsatt i Oslo Fengsel: Jeg startet som kriminell i ung alder. Nå vil jeg bli stilt krav til

Les også

Oslo som delt by er en varslet katastrofe

Les også

Minner om en norskhet som ikke lenger finnes