– Det er en plattform som kan håndtere tusenvis av søknader i løpet av en dag. Så her er det bare for bedrifter som mener de har rett på kompensasjon å søke, sier næringsminister Iselin Nybø.

Alle som har søkt om tilskudd i dag og fått søknaden sin godkjent, skal få pengene på konto i løpet av noen dager.

Foreløpig har 347 virksomheter fått støtte og listen oppdateres hver time. I Oslo hadde 30 virksomheter fått tilskudd på til sammen 5.092.602 kroner innen klokken 14.00. Av disse er flertallet restauranter og kafeer med nesten 3,4 millioner kroner av det totale beløpet.

– Ordningen er ganske lik som den var i vår, men utfordringen var at det var voldsomt ressurskrevende og derfor kunne ikke den stå sånn over tid. Vi har nå brukt mye tid og krefter på å lage en plattform som kan behandle søknadene automatisk. Istedenfor at skatteetatene har kontrollert i ettertid, er det nå revisorer og regnskapsfører som godkjenner søknadene i det han sendes inn og da kan det gå inn til automatisk behandling, sier Nybø.

Hun forteller at de forventer økning i antall søknader i løpet av dagen og uken. Foreløpig skal denne ordningen gjelde fram til april.

Det er ikke nok

2,2 millioner kroner gikk til R. E. N Group AS som har både Restaurant 13, Bar Vulkan, Bar Tjuvholmen, Stallen, FYR Bistronomi & Bar og Lucky Bird.

– Det er ikke nok, men det hjelper. Inkludert kompensasjonsordningen taper vi fortsatt over en million i måneden ved å holde stengt, for å sette det litt i perspektiv, sier Bo Vivike, daglig leder for R. E. N Group AS.

Han forteller at i tillegg til skatter og avgifter, er gårdeier er den største kreditor for de fleste og det er de som ofte avgjør om en serveringsvirksomhet avvikles eller går konkurs og må dekkes.

– Myndighetene var flinke til å komme med en ordning veldig raskt når det smalt i mars. Nå har det gått nesten ett år og det har blitt ganske få endringer på kompensasjonsordning. I første runde brukte man noen få dager på å sette standarden, også har man ikke greid å utvikle den videre til tross for at inngrepene og tiltakene har blitt hardere, sier Vivike som mener at kompensasjonsordningen må forbedres i treffsikkerhet og størrelse.

Må kompensere mer

Den nye kompensasjon dekker inntil 70 prosent av faste unngåelige kostnader for september og oktober, og 85 prosent for november og desember, skriver NTB.

Viviken forteller at kompensasjonsordningen dekker store deler av husleie og noen av de faste kostnadene, men det er mange uunngåelige faste kostnader, som fellesgjeld og smitteverntiltak , som ikke blir dekket.

– De som driver barer og nattklubber har vært stengt i ett år, og da må det kompenseres mer for å overleve. De som driver restaurant har hatt perioder av året der de kunne drive tilnærmet normalt.

Generell ordning

Serveringsbransjen ønsker seg mer spesialtilpasset ordning, men får nå stort sett dekket de samme utgiftene de får kompensasjon for.

– Det er viktig for regjeringen at denne ordningen er bred, generell og gjelder for hele næringslivet. Vi klarer ikke å ta alle ønsker inn i denne kompensasjonsordningen, sier Nybø.

Hun mener at det er andre ordninger, som blant annet omstillingsordningen, der deler av serveringsbransjen er inkludert, som treffer denne bransjen.

– Rett før jul ble regjeringspartiene enige om at 250 millioner kroner skulle bli betalt ut via kommunene. De store kommunene har betalt dette rett ut til serveringsbransjen. Selv om denne ordningen ikke kan ta inn til seg absolutt alle egenheter ved hver enkel bransje, så gir den ganske bra dekning av serveringsbransjen.

Vivike forteller at utbetalingen av kommunen var rettferdig og treffsikker, men det var et engangstilfelle som blir for marginalt.

– Da gikk det på alkoholomsetning, og det treffer bra. Men det blir for lite penger. Det er kompensasjonsordningen som er den store redning, dette var en engangsoverføring.

Bar Vulkan AS fikk 110.000 kroner som engangsbeløp fra kommunen, men hvis ikke disse tilskuddsordningene gjentas, sliter man like mye, forteller Vivike.

– Vi har hatt stengt siden midten av november og hele desember, som er en av de mest lønnsomme måneden i året, i tillegg til januar. Det gjør oss nervøs når vi ikke vet hva som kommer rundt neste sving.