Det første du møter når du entrer utstillingsrommet er en svær madrass. Når du går på madrassen virker den ujevn og ustabil.

– Det er akkurat som forelskelse og kjærligheten. Man må balansere for å ikke falle, akkurat slik vi gjør i kjærlighetslivet vårt.

Det sier Gazi Özcan (46), som står bak utstillingen på Interkulturelt Museum på Grønland, der han også har ansvar for den daglige driften.

Ansatte ved museet har reist rundt i hele Oslo og samlet inn Oslofolks fortellinger om kjærlighet. De har møtt folk fra forskjellige alder, generasjon og kulturer og tradisjoner.

– Poenget med utstillingen er å vise det store mangfoldet av måter å elske og praktisere kjærlighet i storbyen Oslo.

– Kortvarige relasjoner

I forbindelse med utstillingen fant Özcan ut at rundt 40 prosent av Oslos befolkning mellom 18–45 år er single. Det tallet syntes han var høyt, og ville finne ut hvorfor.

– Mange mente det er et storbyfenomen, mens andre syntes tallet var grusomt høyt og var kritiske til sveiping-kulturen på apper. Det var mange interessante forklaringer på hvorfor man slet med å finne partnere.

Jakten på kjærligheten foregår nå også på datingapper, og Özcan sier at det er kommet for å bli. Likevel er det mange som drømmer om å møte på sitt livs kjærlighet rundt neste hjørne.

– Vi lever i en tid hvor man ikke satser på solide relasjoner. Vi etablerer relasjoner, men de er ofte kortvarige. Man begynner å kjede seg i forholdet, eller avviser partnere på enkle grunner. Det er ingen kompromiss lenger.

– Kjappe relasjoner har kanskje blitt en trend. Vi vet ikke hvor lenge det varer.

Flere Oslofolk de har snakket med sier at de er fornøyde med å være singel, mens mange er ufrivillig single.

Forskjellige historier

Lenger inne i utstillingsrommet kan man se og lytte til videointervjuer av forskjellige typer par fra Oslo.

En polyamorøs kvinne forteller om at hennes valg om å være polyamorøs ikke handler om å ha sex med mange forskjellige mennesker, men at hun ønsker å dele og oppleve kjærligheten med flere. Et annet par, som valgte arrangert ekteskap, forteller at det var det beste som kunne ha skjedd dem.

– De har vært sammen i 20 år. Tanken om at arrangert ekteskap bare er negativt eller handler om tvang, det stemmer ikke ut fra deres historie, Özcan.

Også et eldre par på 97 og 86 år, som ble sammen i ganske sen alder, forteller om hvordan de møttes.

– Det viser at forelskelse ikke bare er forbeholdt ungdommen, men at kjærlighet og forelskelse et stort element i livene våres uansett alder, sier han.

Özcan sier at han har lært mye temaet underveis.

– Kjærlighet er komplekst og er veldig skjør. Det ser ut som store kjærlighetsfortellinger – som Romeo og Julie og lignende historier fra forskjellige kulturer – med enorme mengder av romantikk, drama, og faste kjønnsroller ikke lenger er idealet for kjærlighet.

Utstillingen er gratis og står til 20. juni.

LES OGSÅ:

Les også

Oslos største boltreplass for vin. Sjekk de nyeste tilskuddene til Torggata