Etter uker med prøvekjøringer uten passasjerer, startet Sporveien mandag testing av Oslos nye trikker med folk om bord.

På linje 13 kjørte to trikker på strekningen mellom Skøyen og Bråten for å teste trikkene i vanlig trafikk – både med og uten passasjerer – med stopp på alle holdeplasser.

Planen er at de to trikkene settes i ordinær trafikk mellom Lilleaker og Ljabru fra 14. februar.

Totalt 87 nye trikker skal etter planen leveres fram til 2024. Alle eksisterende trikker i Oslo skal skiftes ut, og trikketraseene skal oppgraderes. Ifølge sporveissjef Cato Hellesjø kan man med de nye trikkene doble kapasiteten til 100 millioner reiser årlig.

– Dette er en fantastisk dag. Vi dobler kapasiteten. Det blir mer komfortable og stillegående reiser. Trikkene er universelt utformet, og det er ingen trapper lenger. Vi vil at kollektivtransporten skal være for alle, sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG) til Avisa Oslo.

– Hva er ditt personlige forhold til trikken?

– Jeg er vokst opp med trikk, og Oslo er en trikkeby. Faren min var trikkekonduktør på 60-tallet. Oslo-trikken er identitet. Jeg er fra Kjelsås, og der gikk de i demonstrasjonstog mot å legge ned Kjelsås-trikken. Det sier noe om at trikken er veldig viktig for Oslo-folk.

– Dette er virkelig en milepæl. Jeg er Oslo-gutt, og trikken har vært en del av måten å reise på i alle, alle år. Det er eksta stas at dette skal prege byen i flere tiår framover. Det har vært et fint tiår for kollektivtrafikken, med bred politisk vilje for å satse. Det har vært en fornøyelse, sier Hellesjø til Avisa Oslo.

Birte Sjule er administrerende direktør i Sporveien Trikken.

– Dette har vi gleder oss så vanvittig lenge til. Det er en del av Oslo og en integret del av byen vår, sier hun til Avisa Oslo.

– Trikken har en helt spesiell plass i hjertene til Oslofolk. Den gjør hverdagsreisene våre lette, effektive og miljøvennlige. Det er stort å endelig kunne ønske passasjerene velkommen til å prøve ut de nye trikkene, som vil gjøre kollektivtilbudet i byen enda bedre, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

  • Avisa Oslo sendte direkte fra den første trikketuren. Her kan du bli med om bord:

  • Se hvilket forhold byråd Sirin Stav har til trikken:

Se intervju med de nye trikkenes første passasjer: