– Vi ønsker at dette prosjektet skal være det viktigste stedet for kommunikasjon og formidling av problemstillinger knyttet til plast og engangsartikler i Oslo, sier en av initiativtakerne i Snøhetta, Stian Alessandro Ekkernes Rossi i en pressemelding.

Arkitektfirmaet Snøhetta har tegnet et nytt kunnskapssenter for plast og marin forsøpling i Oslo. Målet er ifølge Ekkernes Rossi å få folk til å se på plast med nye øyne.

– Kunnskapssenteret vil være byens viktigste formidler av informasjon rundt marin forsøpling i indre Oslofjord, og dermed fungere som en viktig forebygger for fremtidig forsøpling.

Senteret kan flyttes rundt, men Lohavn ved Sørenga er plasseringen som per nå har blitt vurdert sterkest.

Et sted å lære

Ifølge WWF havner over åtte millioner tonn plast i havet hvert år, og plastforsøpling er en trussel mot dyrelivet som lever der. Samtidig er plast et materiale med gode egenskaper fordi det er svært holdbart, lett og vanntett. I tillegg er det billig å produsere.

– En del av løsningen på verdens plastforsøpling er at vi må produsere mindre plast. En annen – og vel så viktig del – er at vi må finne bruksområder for plasten som allerede er produsert, heter det i pressemeldingen.

Kompetansesenteret har som formål informere og oppfordre til innsamling og resirkulering av plast, i tillegg til å være et sted hvor Oslo-folk kan leverer innsamlet plast og se hvordan det omdannes til nye produkter.

– Vi ønsker å skape en arkitektur med utspring i det fremste av sirkulærøkonomi og bærekraftige materialer, sier Ekernes Rossi.

De siste årene har Snøhetta jobbet med flere prosjekter knyttet til plast, blant annet har de designet en stol ved hjelp av gjenbruk av plastikk og lansert et forskningsprosjekt.

Felles for begge prosjektene er en nysgjerrighet på hvordan plast kan brukes på nye måter gjennom innovasjon og design.

Resirkulert materiale fra byggeplasser i Oslo

Prosjektet vil bestå av et enkelt rammeverk i tre bestående av byggekomponentet laget av overflødig materiale fra aktive byggeplasser i Oslo.

– Bygget skal plasseres på en flytende plattform, som flyter på resirkulerte turbinblader fra vindmøller.

I dag graves vindmølleturbiner ned i bakken etter bruk, men Snøhetta tror det ligger et stort potensial for gjenbruk også her.

– Bygget er designet for å kunne bygges med standardmaterialer som garantert vil være tilgjengelig i Oslo og omegn. Prosjektet vil i seg selv sette en ny standard for ombruk av materialer og effektiv bruk av iboende energi i byggematerialer, sier Rossi.

Søker samarbeidspartnere

Prosjektet er støttet av Bymiljøetaten i Oslo kommune og gjennomføres i samarbeid med miljøorganisasjonen Nordic Ocean Watch.

Hans Martin Frostad Halleraker som leder prosjektet sammen med Rossi tror nærhet til øyene i Oslofjorden kommer til å være en fordel for aktiviteter ved senteret.

– Vi har hentet inspirasjon og læring fra «Løa» i Hoddevik, et improvisert mottak- og sorteringssenter for marin forsøpling initiert av Nordic Ocean Watch, og ønsker å vise frem det innsamlede avfallet og gjøre det til et sentralt element i prosjektet.

Arkitektfirmaet har blant annet tegnet en «display wall» som synliggjør plasten i et rutenett på fasaden av bygget.

– Avfallet vil være utskiftbart og vil være et blikkfang som øke bevisstheten rundt problemstillingen.

Halleraker sier han håper flere aktører nå vil melde seg på prosjektet og bli med på reisen videre:

– Vi tror et bredt samarbeid er nøkkelen for å få et slikt prosjekt til å oppnå sitt fulle potensial. Senteret har potensial til å bli et viktig samlingssted og en inspirasjonsbank for alt fra barnehagebarn til pensjonister og vil kunne skape løsninger for en mer bærekraftig fremtid, sier han.