Pandemien endret i perioder folks sosiale liv, blant annet mindre bruk av offentlige rom og økt bruk av digital samhandling og kommunikasjon.

Det har også påvirket kriminalitetsbildet viser statistikken for Oslo politidistrikt i 2021, skriver politiet i en pressemelding tirsdag morgen.

For året som helhet ble det totalt registrert 66 162 anmeldelser. Antallet var særlig lavt fram til mai 2021, og sank igjen ved innføring av nye tiltak i slutten av november. Også i 2020 fulgte anmeldelsene utviklingen i smitte og smittevernstiltak.

Antall anmeldte seksuallovbrudd økte i 2021 med 22 prosent (211) etter en mindre økning i 2020 (fire prosent).

Innendørs og i sentrum

Økningen i seksuallovbrudd gjaldt primært anmeldelser av voldtekt (inkludert forsøk), der veksten i voldtekter av barn under 14 år.

En gjennomgang av 135 voldtektsanmeldelser mai – september, viste at rett over halvparten var festrelatert med rus involvert, mens 22 prosent omhandlet relasjonsvoldtekt.

Nær tre fjerdedeler av de 135 anmeldelsene gjaldt hendelser innendørs og drøyt halvparten hadde gjerningssted i sentrumsbydelene i Oslo.

– Seksuallovbrudd er svært høyt prioriterte saker. Å avdekke flere saker er et ønsket mål. Det pågår nå en viktig prosess i politidistriktet for å se hvordan vi samlet kan håndtere hele porteføljen av straffesaker best mulig – og her er seksuallovbrudd et sentralt område, sier Cecilie Lilaas-Skari, visepolitimester i Oslo.

Nedgang

Når det gjelder barne- og ungdomskriminaliteten, var det her nedgang i 2021. Antall anmeldelser med mistenkte under 18 år gikk ned 4 prosent fra i 2021, og er 7 prosent under snittet i prepandemiperioden, som er de fem årene før pandemien.

Også anmeldelser av ran med skytevåpen ble redusert fra 35 til 21. Derimot økte antallet vold med skytevåpen og var særlig høyt i august.

En analyse av anmeldte hendelser høsten 2021 viste at både spenninger i kriminelle miljøer og belastninger knyttet til rusmisbruk/psykisk sykdom så ut til å ligge til grunn.