Det kommer frem i et brev til Brann- og redningsetaten datert 24. februar.

Avsenderen er Natur og forurensningsavdelingen i Bymiljøetaten.

– Bymiljøetaten viser til den pågående forurensningssaken ved Smalvollveien 62, der olje lekker ut til Trosterudbekkens samløp med Alna, heter det i brevet som er signert divisjonsdirektør Signe Irene Nyhuus og avdelingssjef Terje Laskemoen.


Det pekes på at oljeutslippet har pågått siden oktober 2022, og at Bymiljøetaten mener «det nå er avgjørende å lokalisere kilden og få stoppet utslippet».

Ifølge Natur og forurensningsavdelingen har lensene (slanger som suger til seg oljen, journ.anm.) som ligger ved utløpet av kulverten, stort sett fungert godt gjennom hele perioden og hindret spredning videre til resten av Alnaelva.

(Saken fortsetter under bildet)

Frykter for insekter og vannfugler

De skriver at påvirkningen fra det pågående utslippet har vært noe begrenset i vinterhalvåret, fordi «vanninsekter stort sett har vært i dvale og det er vesentlig mindre fugleliv i og langs elva».

– I løpet av de nærmeste månedene vil imidlertid denne situasjonen endre seg, og det blir svært viktig å få stoppet forurensningen, heter det videre i brevet til Brann- og redningsetaten:

– Insekter som puster over vannoverflaten er svært utsatt for oljeforurensning, og vannfugler som får oljestoffer i fjærdrakten blir skadelidende både ved at fjærdrakten blir mindre vanntett, i tillegg til at de får i seg oljestoffer ved fjærstell.

Det kommer frem at den først antatte kilden til oljesølet er blitt sjekket ut av saken, og at Natur og forurensningsavdelingen derfor mener «det er behov for å innhente ekstern bistand til å få fortgang i arbeidet med å lokalisere og stoppe kilden».

– Vi anbefaler derfor at Oslo Brann- og redningsetat engasjerer en ekstern konsulent til dette arbeidet. BYM vil fortsatt kunne bistå i arbeidet med fagkunnskap og vurderinger i forbindelse med befaringer og lignende, heter det i brevet.

Til Avisa Oslo, sier avdelingsdirektør for natur og forurensning, Terje Laskemoen, at de ser på saken som utfordrende:

– Dette har vist seg å være en svært komplisert sak, og nok et eksempel på at elvemiljøene er sårbare for slike hendelser. Vi har god tro på at kilden kan avdekkes innen rimelig tid, slik at dette utslippet kan stoppes før våren virkelig setter inn.


Ikke første gang

Lekkasjen som skjer nå føyer seg inn i en rekke utslipp i Alnaelva.

I slutten av april i fjor skrev Avisa Oslo om at Naturvernforbundet i Groruddalen var bekymret for olje som lakk ut av et rør i Alnaelva.

– Dette kommer ut såpass høyt oppe i elva at det påvirker hele Alnaelva nedover. Vi er bekymret for fuglelivet, ørreten og naturen her, sa Helge Braathen, leder i Naturvernforbundet i Groruddalen den gang.

Han la til at det også har vært observert bever i elven og var redd for at olja kunne gjør også den skadelidende. Leder Helén Svensson i Alnaelvas Venner ble intervjuet i samme forbindelse delte Braathens bekymring.

– Det er helt forferdelig å se at det renner olje ut i naturen når man er i hekkesesongen og fuglene kommer tilbake. Det er en sårbar tid, sa Svensson til AO.

AO skrev den gang også om at utslippene i Alneelva er godt dokumentert i en rapport fra Norsk institutt for vannforskning om at området sliter med forurenset grunn, søppelfyllinger og oljetanker som påvirker elva negativt. I tillegg bidrar elva med miljøgifter til Oslofjorden.

– All skitten som er i Alnaelva renner ut i Oslofjorden som virkelig sliter, påpeker Helge Braathen i fjorårets intervju.

Etaten: – Utfordrende

Ifølge Brann – og redningsetaten, opplyser til Avisa Oslo at de satte i gang tiltak umiddelbart etter at de fikk varselet om mulig forurensning i Trosterudbekken, som ender i samløp med Alnaelva i slutten av oktober.

Trolig skyldes forurensningen en lekkasje i en oljespilltank eller liknende. Sintef har analysert og bekreftet det i sine prøver ved lenser i Trosterudbekken. Det er mange aktører i området, og det er derfor et omfattende arbeid å undersøke og lukke alle mulige kilder.

Det har så langt ikke lykkes kommunen å finne kilden til forurensningen. Dette arbeidet vil fortsette fremover.

– Lensene følges jevnlig opp av etaten, og skiftes ut ved behov. Det er samtidig foretatt oppsug av forurenset materie, noe som vil fortsette i tiden fremover. Dette er en utfordrende forurensningsaksjon grunnet store arealer, nedgravde rør og kummer, med forurensning i små mengder som kommer puljevis.

Tiltak med absorberende lenser og oppsug av forurenset materie fortsetter 2–3 ganger i måneden. D

Samtidig opplyser de at tiltakene har hatt god effekt.

Etaten kjenner ikke til at det er forurensing andre steder enn her.

– Tror dere forurensningssaken vil være løst i tide til å ikke gå utover insekter, fugler og andre dyr nå på våren?

– Vårt mål er naturlig at vi klarer å identifisere kilden og stoppe utslippet. Hvor lang tid det tar er dessverre vanskelig å tidfeste. Er det behov under våren kan vi sette inn mere barrierer med absorberende lenser ved gangbru ved Trosterudbekken grunnet økt vannføring og snøsmelting. Dette for å forhindre spredning ned i Alnaelva.