(NETTAVISEN) Nye funn fra Japan peker på bekymringsfulle sider ved omikron-undervarianten BA.2. Studien ble publisert forrige onsdag på bioRxiv, en plattform der medisinske forskere kan legge ut sine funn før de blir fagfellevurdert. CNN har fått amerikanske eksperter til å se på studien om BA. 2-undervarianten.

– Det kan være, fra et menneskelig perspektiv, et virus som er verre enn BA. 1, og det kan kanskje overføres lettere og gi mer alvorlig sykdom, sier lederen av avdelingen for mikrobiologi på Cleveland Clinic i Ohio, Daniel Rhoads, til CNN.

Overlege og professor Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet vil ikke uten videre være med på den siste konklusjonen og peker på at BA. 2 ikke har vist seg å gi mer alvorlig sykdom i Danmark, men han bekrefter at omikron-undervarianten BA. 2 sprer seg noe lettere enn BA. 1 og at den ventes å overta i løpet av noen uker i Norge.

Ifølge funnene i den nye studien er BA. 2 også motstandsdyktig mot antistoff-behandlinger, som ved bruk av legemiddelet sotrovimab, som er godkjent for bruk i Norge. Folkehelseinstituttet (FHI) har tidligere sagt at BA. 2 er en «enda mer mutert utgave av omikron enn BA. 1». Kei Sato, forsker på universitetet i Tokyo, mener funnene er såpass bekymringsfulle at BA. 2 ikke bør bli sett på som en undervariant av omikron, men som en egen variant som må følges nøye med på.

– En ny bokstav i det greske alfabetet

FHI har tidligere funnet ut av at BA. 2 kun identifiseres på prøver som blir helgenomsekvensert. Det at varianten er vanskelig å oppdage gjennom dagens PCR-tester har også fått varsellampene til å blinke hos forskerne av denne studien.

– Å finne en ny metode for å oppdage BA. 2 bør være det første mange land trenger å finne ut av, sier Sato.

Virolog Deborah Fuller fra det medisinske universitetet i Washington mener at undervarianten vil bli en egen variant.

– Det kan se ut som at vi ser på en ny bokstav i det greske alfabetet, forteller Fuller til CNN.

Mer smittsomt enn omikron

Flere studier har bekreftet at BA. 2 er rundt 30 til 50 prosent mer smittsom enn omikron. CNN skriver at undervarianten hittil er oppdaget i 74 land. Hele bildet er imidlertid ikke så dystert. Fuller påpeker at antistoffer i blodet hos personer som nylig har hatt omikron, kombinert med vaksinasjon, vil gi en grad av beskyttelse mot BA. 2-undervarianten. Virologen er klar på det er to sider av samme sak her, nemlig at viruset utvikler seg, men at det samme skjer med immunsystemet vårt. Hun har imidlertid en klar beskjed:

– Vi ønsker at immuniteten vår skal være et skritt foran den nye varianten som kommer, men jeg vet ikke enda om vi er der. Derfor er det en dårlig idé å slutte med munnbind nå. La oss gå helt til mållinjen, sier hun til CNN.

– Forskerne spekulerer

FHI-overlege og professor Preben Aavitsland har tidligere sagt at BA. 2 vil «herje» hele vinteren.

Til Nettavisen sier han dette om muligheten for at BA. 2 gir like alvorlig sykdom som gamle varianter:

– Forskerne spekulerer med bakgrunn i dyreforsøk at BA. 2 kan gi mer alvorlig sykdom enn den opprinnelige omikronvarianten BA.1. Vi foretrekker å se hva som skjer ute blant mennesker i den virkelige verden. Fra Danmark, der BA. 2 har overtatt, meldes det at BA. 2 ikke gir mer alvorlig sykdom enn den opprinnelige omikronvarianten BA.1.

– Er det behov for en ny metode for å oppdage varianten?

– Vi kan oppdage BA. 2-varianten gjennom helgenomsekvensering. Det har ikke noen konsekvenser for pasientene om de er smittet med omikron BA. 1 eller omikron BA. 2, så slike undersøkelser gjøres bare for å følge utviklingen i landet, sier Aavitsland.

– Er det grunn til å frykte at BA. 2 vil ta over og forlenge epidemien også i Norge ved å gi nok alvorlig sykdom til at vi igjen må innføre inngripende tiltak?

– Det er neppe aktuelt. BA. 2 sprer seg bedre enn den opprinnelige omikronvarianten BA. 1 og den ser ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom. Vi vil derfor fortsette å gi råd om at det må være belastningen på sykehusene, og særlig intensivavdelingene, som bestemmer om man skal vurdere nye tiltak.

Aavitsland sier BA. 2 er ganske forskjellig fra BA. 1 rent genetisk og at den dermed gjerne kan få et eget navn.

– Det har likevel ingen praktisk betydning og vil ikke endre vår håndtering, legger han til.

FHI omtaler BA. 2-varianten i sin rapport for uke 6.

Les også

Kjendissalongene

Fakta om BA. 2 i Norge

BA. 1 avtar, BA. 2 øker

Prevalens av omikron BA. 1 er fortsatt avtagende, mens omikron BA. 2 øker, meldte FHI i sin ukerapport 6. februar. Nasjonalt utgjorde BA. 2 19 prosent av prøvene analysert i uke 6, men med regionale forskjeller.

Dominerende i Danmark

BA. 2 har vært lite utbredt globalt, men er nå helt dominerende i Danmark og ser ut til å ta over også i Sverige, og øker i flere andre land, oppsumerte FHI i ukerapporten. Der presenterte de tall som viser at omikron undervariant BA. 2 nå øker markant i flere fylker. Ifølge FHI ser den ut til å overta for BA. 1 også her til lands.

Lik risiko for reinfeksjon

Antall reinfeksjoner med BA. 1 utgjorde 5 prosent av alle påviste tilfeller av BA. 1 de siste 4 ukene per 6. februar. I samme periode utgjorde reinfeksjoner med BA. 2 6 prosent av alle påviste tilfeller av BA.2. FHI sier det tyder på at BA. 1 og BA. 2 gir omtrent lik risiko for reinfeksjon, dersom man tidligere har vært smittet av delta eller tidligere varianter.

(Kilde: Covid-19 Ukerapport – uke 6)