I de siste ukene har samfunnet sviktet. Det har vært tilstander som ligner svenske. Politiet som satte seg mål om å gjøre veien trygg for ungdommer, men har ikke lyktes. Foreldre er bekymret, brødre er blitt fiender og gode vennekretser er blitt splittet.

Det er mange veier å velge for å unngå disse tilstandene og skape et godt liv. For noen vil det være enkelt og for andre vil det ta en evighet. Å kunne velge de riktige veiene i dagens tid er imidlertid en utfordring, særlig i de utsatte og sårbare miljøene. Gruppepress, tilhørighet og kjærlighet til sine brødre. Et ungt liv blir tapt, og gutta står i akt.

Det er ikke så enkelt som man skal tro. Selv er jeg født og oppvokst på Holmlia. Jeg har sett og hørt om disse kriminelle gjengmiljøene. Jeg har sett smågutter bli misbrukt for enkle penger. Rykter går og spillet blir som domino. Tar du et steg, blir det vanskelig å ikke ta flere.

Det finnes håp. En av disse mulighetene er idrett. Å drive med idrett både gir og skaper muligheter, og kan også være ditt fristed. Selv har jeg drevet med idrett siden jeg var barn. Interessen startet med å spille fotball med i nabolaget. Så vokste et engasjement for innebandy. Jeg har vært innebandyspiller siden ungdomsskolen, og har også trent barn i både innebandy og fotball. I dag trener jeg et EL-innebandy-lag, det vil si et lag for funksjonshemmede.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Å drive med idrett er topp, og å kunne se at det finnes idrett for alle er ekstra stas. I et så godt land som Norge, er det deilig å vite at det finnes muligheter. Du har mulighet til å bygge deg oppover og utvikle deg uansett situasjon og tilstand.

Når jeg trener barn og unge er jeg med på å bygge dem. Det er imidlertid synd å vite at mange av disse barna faller ut av idretten. Dette kan skyldes foreldre som ikke stiller opp og støtter dem, eller at de rett og slett ikke har råd lenger. Det gjør at fristelsen for å delta i gjengmiljøene for barna blir større.

Når din familie ikke støtter deg vil disse utrolige talentene glippe raskt. Selv har jeg fått støtte fra min familie siden første dag. Pappa har vært et godt forbilde og en som har stilt opp på mange av mine kamper. Hvor gøy er det ikke å drive med idrett når du vet at uansett tap eller vinn så vil det være en som vil ha tro på deg og støtte deg fra sidebenken?

Det er viktig at barn og unge får den støtten de har behov for, og enda viktigere er det at disse blir fulgt hele veien opp. Glipper støtten, så glipper også barnet.

Det er ikke bare er støtte fra foreldre som skal til for å utvikle barnet. Man trenger ressurser og ikke minst penger. Har du eksempelvis seks barn og alle skal drive med idrett, vil det bli vanskelig for deg som forelder. Det er derfor viktig at foreldrene blir oppmerksomme på hvilke goder som er tilgjengelige for dem og som de kan utnytte.

Det er nemlig slik at de kan få dekket treningsavgiftene, men det er mange foreldre der ute som ikke er klar over disse godene. Blant annet på bakgrunn av dette jobber jeg som frivillig ansatt hos Rettssenteret. Det er en organisasjon som tilbyr gratis og lett tilgjengelig rettshjelp til utsatte og sårbare folk. Gjennom dette arbeidet er jeg synlig og tilgjengelig for å vise at idrett er en mulighet.

En annen ting som er viktig å påpeke er at idretten er for både jenter og gutter. Dette er ikke bare en tekst til de gutta som sliter. Det er også for de jentene som ønsker å komme seg unna det enkle husarbeidet, og som er lei av alle seriene på Netflix. Særlig har jeg observert at mange minoritetsjenter unnlater å benytte seg av et slikt tilbud.

Dette kan være av ulike grunner som hva familien vil si, at de ikke har tid, eller at dette ikke er noe for dem. En må ikke være veltrent for å være med på en idrett og må se bort fra alle negative kommentarer om at jenter ikke skal drive med idrett. Idrett er for alle, og det gir deg en god selvfølelse når du først er en del av det, tro meg!

Livet du lever og syndene du bærer på kan endres. Du har mulighet til å komme deg ut av mørket. Velg idretten som din vei ut. Det er en oppfordring til deg som ikke har noen andre enn deg selv. Til deg som nesten har mistet håpet.

Interesser deg i idrett og engasjer deg, for du ikke vil være den siste som prater til din brors grav.

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Folk har i fortvilelse bygget om leiligheter for å få nattero

Les også

Politiet har gått bort fra konvertitt-teorien, men skaden er skjedd.

Les også

Oslo som delt by er en varslet katastrofe

Les også

Etterlyser handling: Vi trenger en fast politipost i bydelen