– Vi er helt enig i at dette er et problem og det går jo utover de som er svakest stilt på boligmarkedet i Oslo åpenbart. Det sier Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant og leder for Oslo Høyre til Avisa Oslo.

Tirsdag skrev Avisa Oslo om at flere eneboliger på Furuset har blitt gjort om til mange hybler, såkalt hyblifisering. Foreningen Furuset Vel sier de lenge har vært bekymret for utviklingen fordi de mener det bidrar til å forslumme bomiljøet.

Foreningen for leiebeboere peker blant annet på dårligere brannsikkerhet og utfordringer med søppel.

Lunde mener det er byrådets boligpolitikk som har skylda.

– Problemet skyldes manglende boligbygging i Oslo. Og det er byrådets ansvar.

– Boligmangel åpner for spekulanter

Ifølge stortingsrepresentanten trenger Oslo å bygge rundt 4.000 nye boliger i året for å møte boligetterspørselen. I den rødgrønne-perioden bygges det færre boliger og reguleres færre boliger år for år, sier hun.

– Jeg er redd for økt hyblifisering, og at vi om veldig kort tid kommer til å gå på en skikkelig boligsmell. Og alt dette her, det er det byrådet selv som er ansvarlig for, kommenterer Lunde.

Hun mener boligmangel og dyre boliger åpner for spekulanter.

– Da kommer du ikke inn på boligmarkedet. At utleiere makser opp i områder der det er lavere pris, er jo ikke problemet. Problemet er at vi mangler boliger, og vi mangler boliger til dem som står utenfor og ikke kommer inn.

I 2007 vedtok kommunen at det ikke lenger skulle bygges leiligheter på mindre enn 37 kvadratmeter. Formålet var å hindre trangboddhet. Det er feilslått politikk, mener Lunde.

– Intensjonene var gode, men problemet er at det ikke funker. De som kunne hatt en leilighet på 35 eller 25 kvadratmeter for seg selv, de flytter nå inn i hyblifiserte leiligheter på mindre plass. Det første steget inn i boligmarkedet mangler jo.

Lunde mener økt hyblifisering viser at byrådet må gå tilbake på det vedtaket.

– Høyre var imot forslaget, men det var flertall i bystyret for å innføre det.

– For passivt å stole på utleiere

Lunde kritiserer også byrådet for ikke å sørge for nok ressurser til å føre tilsyn med utleiere og boligbyggere.

– Når vi har identifisert dette som et problem og det går særlig utover de mest sårbare på boligmarkedet, så bør jo byrådet sørge for at de har nok ressurser til å føre tilsyn.

Stortingspolitikeren mener kommunen må gjøre egne undersøkelser på tips de får i boligsaker. Det er for passivt å stole på opplysningene man får fra utleiere og utbyggere i byggesaker, sier hun.

– En ting er hva som har vært sedvane tidligere når hyblifisering ikke var et problem, men dette er ikke noe nytt, så nå må man endre seg og bli mer proaktive, argumenterer hun.

– Skyter seg selv i foten med hagle

Byrådssekretær Rasmus Reinvang (MDG) er ikke enig i Lundes beskrivelse, og slår tilbake:

– Jeg vil jo si at Lunde skyter seg selv i foten med en hagle med to løp. For det første så er jo ikke regelverket godt nok for å forhindre hyblifisering, og for det andre så stemmer jo Høyre mot boligprosjekter i bystyret.

Reinvang peker på at Høyre i bystyret har stemt nei til både studentboliger på Diakonhjemmet og boliger på Bogerud.

– Så hun bør ta en prat med partifelle Hermann Kopp som leder byutviklingskomiteen og be ham om stemme for flere boligprosjekter hvis hun vil ha flere boliger i Oslo, for Høyre leverer ikke på det, smeller han.

Reinvang mener det er regjeringens ansvar å få på plass de nødvendige hjemlene slik at kommunene kan slå hardere ned.

– Når vi har et regelverk som er ganske vagt, og som ikke sier noe presist om i hvor grensene går og i hvilke situasjoner vi kan gripe inn, så blir det veldig lettvint av Lunde å kritisere vår oppfølging. Hennes eget parti sitter med statsministeren og har ikke fått på plass et godt nok regelverk.

Reinvang er enig i at hyblifisering er et stort problem, og mener dette er noe byrådet er opptatt av å slå ned på.

– Vi skal følge opp så godt vi kan og vi prioriterer saker hvor det er fare for liv og helse. Og det er det jo når du stapper inn så mange som 17 mennesker inn i en enebolig.

– Men i saken om eneboligen i Ulsholtveien, fikk Plan- og bygningsetaten tre bekymringsmeldinger uten å foreta noen egne fysiske inspeksjoner. Mener du dette er godt nok?

– Jeg kan ikke kommentere den enkeltsaken. Og så vet jeg at Plan- og bygningsetaten er i gang med å se på den, så her følges det opp.

– Regjeringen har ikke løfta en finger

Reinvang får støtte av boligpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Siri Gåsemyr Staalesen. Hun mener Arbeiderpartiet har tatt opp tematikken på Stortinget siden 2015, uten å få noe støtte fra Høyre.

– Jeg syns det er helt utrolig pinlig av lederen av Oslo Høyre og peke på byrådet. Vi har i flere år bedt regjeringen komme på banen og endre loven sånn at det skal bli vanskeligere å leie ut boliger til mer enn én familie, og ikke stykke opp boligene i små bøttekott som folk skal bo i.

Gåsemyr mener regjeringen og Høyre har sovet i timen hele veien.

– Arbeiderpartiet satte dette på dagsorden da et boligsameie på Vestli som slo alarm i 2014, hvor de fant at eiendomsselskaper kjøper opp store familieleiligheter i ytre by i Oslo og bygde om til små hybler. Da fant de 16 stykker som bodde i en ombygget familieleilighet.

– Og regjeringen har ikke løfta en finger. De har nærmest dratt beina etter seg for å komme med et regelverk som kommunene kan bruke for at innbyggerne kan bo trygt og godt.

Arbeiderparti-politikeren mener Lunde tar feil når hun trekker en linje mellom hyblifisering og manglende boligbygging.

– Det er ikke det dette handler om i det hele tatt! Mange som bor i de aller dårligste leieleiligheten i Oslo er enten veldig unge og uerfarne leietakere eller arbeidsinnvandrere som ikke kjenner det norske leiemarkedet eller til rettighetene sine.

Hun er enig med Reinvang i at løsningen er å få på plass et strengere regelverk.

– Vi må gjøre endringer i eierseksjonsloven, slik at en person for eksempel bare kan bare eie to enheter. Da unngår man at et firma eller én person kan kjøpe opp mange leiligheter i et sameie.

Hva er «hyblifisering»?

Kilder: Regjeringen / Obos

– Lagt frem forslag

Gåsemyr peker på at Arbeiderpartiet har lagt frem forslag til flere innstramninger, men at de ikke har fått flertall for disse i Stortinget.

– Vi har hver gang dette har vært oppe fremma egne forslag. I arbeidet med ny Eierseksjonslov våren 2017 gikk Ap i front og krevde ny politikk for å hindre denne utviklingen. Ap foreslo å begrense muligheten for å gjøre om en boenhet til mange boenheter. Regjeringen ville ikke det.

– Videre stemte regjeringspartiene ned et forslag om å hindre boligspekulanter i å omgå loven ved å bruke datterselskaper til å kjøpe mer enn to boliger i samme sameie.

– Vi har og foreslått at det kun skal være mulig med to husstander inni en bolig. Det ville ikke høyreregjeringen ha. Og det viser bare at de ikke tar dette på alvor.

– Lunde kritiserer også byrådet for ikke å gi Plan- og bygningsetaten nok ressurser til å sjekke tips de får inn. Hva tenker du om det?

Det er like håpløst som alt det andre hun har sagt i denne saken. Altså Arbeiderpartiet har jo i hvert statsbudsjett fremma forslag om å øke den økonomiske ramma med tre og en halv milliard kroner til Kommune-Norge.

– Så hvis Heidi Nordby Lunde mener at kommunene har for lite ressurser, så burde hun ha sørga for å gi gode nok økonomiske rammer til å kommunene, sånn at de kan gi et godt nok kommunalt tilbud til sine innbyggerne sine.

Kommer nye regler

Lunde mener Høyre har vært opptatt av utfordringene som hyblifisering fører med seg. Hun sier nye regler er på vei.

– Det er vedtatt innstramminger som allerede har trådt i kraft. Disse reglene sier at en utleier må ha årsvedtak fra sameiet for å splitte opp en leilighet.

– Men det hjelper jo ikke så mye på hyblifisering av eneboliger?

– Det kommer også nye regler som ennå ikke har trådt i kraft, som skal gi kommunen bedre muligheter for å sette rammer nettopp for hyblifisering.

Hun legger til:

– Vi vet at hyblifisering bidrar til å forringe boligkvalitet, så det kommer nye regler som skal treffe bedre. Men reglene er bare viktig dersom de følges, og det er byrådets ansvar.

– Ikke gode nok

Gåsemyr mener på sin side at forslagene hun har sett fra regjeringen ikke er gode nok.

– Det må strammes opp mye mer. Og hvis det er veldig viktig for Heidi Nordby Lunde og motvirke hyblifisering, så er jo faktisk en måte å gjøre det på å legge til rette for bygging av flere borettslag. Borettslagsloven har et strengere lovverk overfor fremleie av leiligheter enn andre lovverk.

Også SVs Kari Elisabeth Kaski reagerer på at flere eneboliger på Furuset har blir gjort om til mange hybler.

– Det her er ille lesning og et veldig eksempel på at hyblifisering ødelegger bomiljøet. Så det problemet er vi nødt til å komme til livs fordi dette er ikke hyggelig for noen.

Kaski stiller seg bak Gåsemyr og mener reglene regjeringen har kommet med ikke holder mål.

– Det SV har jobba for er rett og slett strengere krav og regelverk. Vi hadde store forhåpninger til den store eierseksjonsloven som kom fra regjeringen nå nylig. Da hadde jo hyblifisering hvert en diskusjon i forkant, men det var veldig få tiltak på akkurat den problemstillingen der, til tross for at det har vært et utbredt problem i Oslo over tid.

Hun mener utleiere utnytter systemet slik det er nå, og at det må stilles strengere krav til utleieleiligheter:

– Hvordan de skal være, hvor store de skal være, krav til stue og kjøkken, og så må det settes opp stengsler slik at det ikke skal være mulig å dele opp leiligheter og hus i små hybler.