Det er finansutvalgets nestleder Anne Haabeth Rygg, som på vegne av bystyregruppene til H, R, V, FNB, F, Sp og KrF, som krever høring etter at sprekken på 5,2 milliarder for den nye vannforsyningen ble kjent.

– Det er historisk høyt i Oslo kommune, skriver Haabeth Rygg i høringskravet.

Det var Aftenposten som først meldte at opposisjonspartiene ønsket høring.

I 2019 vedtok bystyret å sette av 12,5 milliarder til prosjektet. Nå foreslår altså byrådet i forslag til revidert budsjett å heve kostnadsrammen til 17,7 milliarder kroner. Styringsrammen for prosjektet heves fra 10,9 til 15,7 milliarder kroner.

Det er en kostnadsøkning på 41,2 prosent fra bystyrets vedtak.

Krever svar

Til høringen foreslår opposisjonen å innkalle byråd Lan Marie Berg, prosjektledelsen i Ny vannforsyning Oslo og Vann- og avløpsetatens (VAV) direktør.

– Dette er en alvorlig kostnadsoverskridelse, og høringen kreves fordi opposisjonen ønsker mer informasjon om hvilke forhold som har ført til overskridelsen, hvordan byrådet har holdt seg orientert og involvert i prosjektet, hvordan byrådet og etaten har sørget for kostnadskontroll i prosjektet, og om hva slags informasjon byråden har hatt til hvilken tid om disse forholdene, skriver Haabeth Rygg videre.

Under høringen ønsker opposisjonen svar på disse spørsmålene:

  • Hvilken informasjon VAVs ledelse hadde om overskridelsene, på hvilke tidspunkt de fikk informasjonen og når og hvordan den ble videreformidlet til byrådsavdelingen
  • Hvilken informasjon politisk ledelse hadde om overskridelsene, på hvilke tidspunkt og hvordan de fikk informasjonen og når og hvordan den ble videreformidlet til bystyret
  • Hvordan byråden har holdt seg orientert om status og utvikling for prosjekt ny vannforsyning, og hvordan prosjektet ble fulgt opp i styringsdialogen med etaten

De krever at høringen holdes snarest og senest innen 4. juni. Årsaken er at bystyret trenger informasjonen for å kunne behandle saken i revidert budsjett.

Opposisjonen ønsker at Finansutvalget settes som utvidet Finansutvalg, slik at alle partiene i bystyret får anledning til å møte og stille spørsmål.