Bakgrunnen er varslingssaken mot sykehjemmet ved Frognerparken, levert av helsearbeidere som varsler om dårlig arbeidsmiljø og trakassering.

NRK fortalte i høst at åtte ansatte ved sykehjemmet varslet om at de skal ha blitt presset på jobb, selv om de var sykemeldt. En av dem skal ha fått stadige forespørsler om å jobbe, selv om hun var i karantene med akutte luftveisinfeksjoner i mars/april.

Følte seg presset

– Jeg fikk angst hver gang telefonen ringte og det var min leder, fordi de presset meg til å komme, det blir et veldig psykisk press, fortalte en av varslerne, Rechilda Nilsson, til rikskringkasteren i høst.

I tillegg skal flere ansatte ha følt seg presset av ledelsen til å trosse smittevernloven og smittevernrådene.

Ledelsen ved sykehjemmet ønsket ikke å la seg intervjue, men svarte NRK per e-post:

«Vi gjør vårt ytterste for at ikke medarbeidere og beboere skal bli syke med covid-19. Vi har til nå utført 540 tester av medarbeidere og beboere. Alle medarbeidere med indikasjoner på smitte får beskjed om å ikke komme på vakt, blir testet og blir i karantene i påvente av prøvesvar.»

Bestridelse av sykemeldinger

Varselet stiller også spørsmål ved sykefraværsoppfølgingen til sykehjemmet. Varslerne er bekymret for at bestridelser av sykemeldinger er satt i system i kommunen. Dette avviser ledelsen ved Madserudhjemmet ved å vise til at slike bestridelser er et «ytterst sjeldent tiltak»

Avisa Oslo har spurt Sykehjemsetaten hvordan de vurderer denne utviklingen og veien videre i saken.

Direktør for avdeling samfunnskontakt, Henrik Mevold i Sykehjemsetaten, svarer følgende i en e-post:

«Det er bra at Fylkesmannen åpner sak og går grundig inn i dette. I tillegg er varslingssaken fortatt under behandling i Oslo kommune Det foreligger per nå ingen konklusjon på hva som faktisk har skjedd. Alle parter i denne saken må ivaretas på en god måte i de prosessene som nå pågår.

Varslingen som kommunen har mottatt handler om sykefraværsoppfølging, ikke om å møte opp på arbeidsplassen for å arbeide med covid-19-symptomer. Vi har tydelige prosedyrer for at ansatte skal melde fra, testes og hjem i karantene ved indikasjoner på covid-19. Undersøkelsene vil vise om retningslinjene er fulgt av alle parter.»

Avisa Oslo har ikke fått svar hos institusjonssjef på Madserudhjemmet onsdag kveld.