Nordens største bank, Nordea, har publisert en ny rapport hvor de kommer med nye anslag for når vi kan regne med at de fleste korona-restriksjonene vil legges vekk og vi kan komme tilbake til noe som er tilnærmet normalt.

Den gode nyheten er at det er mye tidligere enn de fleste regner med.

Nordea tar utgangspunkt i Israel, som er klart lengst fremme med vaksineringen. Den viser at bare 35 til 37 prosent av befolkningen bør bli vaksinert før man ser en tydelig effekt i form av nedgang i smitte og sykehusinnleggelser.

– Hvis vi ser på Israel, som allerede har vaksinert en stor del av befolkningen, ser man at man bare trenger å vaksinere litt over en tredjedel av befolkningen for at smitten faller, samtidig som man letter på korona-restriksjonene. Det tyder på at det er det som må være kritisk punkt for en gjenåpning, sier Anders Steno Larsen, sjefstrateg for valuta og rente i Nordea til Nettavisen, som står som hovedforfatter på rapporten.

Kraftig fall

Han viser til at etter at 35 prosent av befolkningen ble vaksinert mer enn halverte antallet smittede i Israel seg i løpet av få uker. Norge vil nå dette punktet allerede i slutten av mars, gitt at antallet vaksineleveranser mer enn dobler seg i løpet av denne måneden.

– Nå vil det gå veldig raskt med vaksinene, og jeg tror faktisk at det er enda mer opitmistisk for nordiske land, som Danmark og Norge, som ser ut til å ha en sunn befolkning. I Skandinavia er kanskje det kritiske punktet for gjenåpning bare litt over 30 prosent vaksinerte, sier Steno Larsen, som mener det er realistisk at vi ser betydelige lettelser i det nordiske landene allerede ved påsketider.

– Hvorfor er dere så mye mer optimistiske enn myndighetene i de nordiske landene?

– Det stemmer at vi er betydelig mer optimistiske enn både den norske og danske regjeringen og de fleste virologer. Hvis du ser på den empiriske effekten av vaksinen i Israel, som ikke de nordiske regjeringene har gjort, så ser du en tydelig effekt som underbygger vårt synspunkt. De har heller ikke tatt hensyn til en positiv sesongeffekt, der smitten faller fordi det blir varmere i været. Det vet vi er en realitet i land som Norge, sier han.

Les også

En forsiktig seier for byen!

Tror på store lettelser i april

– Men tror du likevel regjeringen da vil vedta store lettelser allerede rundt påske?

– Det er en mulig at man velger en «better safe than sorry»-tilnærming, der man er mer forsiktig med å åpne opp, det er jo en politisk beslutning, sier Steno Larsen.

Han tror imidlertid at det ventende fallet i smittetall vil gjøre at regjeringene vil fjerne de fleste restriksjonene raskere enn de har varslet.

– Jeg tror at vi allerede i april har noe som minner om normale tilstander når det gjelder innenlandske restriksjoner. Når det gjelder reiser til utlandet, vil det ta lengre tid, men dette er uansett svært gode nyheter, sier han.

Ny vaksine lover godt

Han mener også utsiktene for at befolkningen mer eller mindre er fullvaksinert innen sommeren er gode.

– Nå kommer Johnson&Johnson-vaksinen, som bare krever ett stikk, og der har EU lagt inn veldig store bestillinger, hele 300 millioner, med en topp allerede i mai. Det kommer til å gjøre det enkelt å få vaksinert store deler av befolkningen, spesielt i land som har mestret utrullingen av vaksiner bra. Vi ser at både Norge og Danmark får brukt de vaksinene som kommer, så der er jeg optimistisk. For land som Frankrike, som har vært tregere med utrullingen, ser det ikke like bra ut, sier han.