– Jeg ønsket å projisere et hjerte på Rådhuset for å symbolisere solidaritet og samhold i fredsbyen Oslo, forklarer ordføreren på spørsmål om den opprinnelige forslagsteksten.

Avisa Oslo kjenner til at forslaget om hjertebelysning mellom Israel og Palestina-markeringene skapte reaksjoner da opposisjonen ble kjent med det. Da saken skulle behandles i bystyrets forretningsutvalg, ble ikke hjerte-forslaget nevnt.

Men da Avisa Oslo spør om ordføreren trakk forslaget på grunn av negative reaksjoner, svarer Lindboe:

– Det viste seg å være teknisk vanskelig å få til, og derfor har vi valgt å ikke projisere.

Israels og Palestinas ambassadører er invitert til to ulike markeringer holdt på Oslo rådhus.

Hele saken startet med et Rødt-forslag. Det gikk ut på at Oslo rådhus skulle lyses opp i Palestinas farger, slik kommunen tidligere har gjort for Ukraina, fra og med den 29. november.

Ampert møte

Dette ble imidlertid problematisert i forretningsutvalget den 6. november.

Da foreslo Arbeiderpartiet at det heller skulle flagges. Saken ble utsatt, før ordfører Lindboe i det påfølgende møtet ønsket å også ha en markering til støtte for de israelske ofrene for Hamas-terroren.

Dette etter at hun hadde blitt kontaktet av Det Mosaiske Trossamfund.

– Dette er et ganske tydelig ønske fra den jødiske minoriteten i Oslo, sa Lindboe om bakgrunnen for forslaget fremmet rett før det aktuelle møtet.

Det var preget av en amper debatt, der særlig SV og Rødt var kritiske til å blande de to sakene sammen.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal starte. Det er ikke noen balanse her. Det er snakk om en brutal okkupant og en stat som dreper tusenvis av barn, sa Rødt-gruppeleder Mobasheri om beslutningen.

Les også

Alle snakket lavt. Stotringen ville ingen ende ta

Én stemme avgjorde

Mandag passerte dødstallet i det palestinske området 13.300, ifølge Gazas helsemyndigheter, hvorav over 5600 skal være barn.

KrFs Øyvind Håbrekke understreket at han ikke forsvarte Israels handlinger. Han kalte imidlertid ordene fra Rødt veldig sterke, og advarte mot en diskusjon om innholdet i konflikten.

– Hele situasjonen illustrerer hvor lite egnet flaggstanga på rådhuset er til å uttrykke den type solidaritet, sa han.

I den påfølgende voteringen stemte Ap og MDG imot. Det gjorde at ordføreren fikk flertall for forslaget om to markeringer med én stemmes margin.

Dermed skal rådhuset først holde en minnemarkering for de rundt 1.500 Hamas-ofrene den 25. november, hvorpå rådhuset skal markere og flagge til støtte for Palestina tre dager etter.

Inviterer ambassadører

Begge markeringer skal ha inntil 100 gjester. Avisa Oslo har spurt ordføreren hvem som er invitert til de to arrangementene.

Bystyrets sekretariat bekrefter at den israelske ambassadøren er invitert til minnemarkeringen den 25. november. Dette etter ønske fra Det Mosaiske Trossamfund.

– Etter ønske fra Muslimsk Dialognettverk blir den palestinske ambassadøren invitert til minnemarkeringen 29.11.2023, heter det videre i svaret gitt til Avisa Oslo.