Det er uenigheten mellom partiene om å sende våpen til Ukraina som er bakgrunn for det verbale angrepet.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sparte ikke på kruttet når han ytrer seg om Rødts motstand:

– Uten våpenhjelp fra land i Europa, hadde Ukraina tapt krigen mot Russland. Det er et faktum. Hvis Rødts Siavash Mobasheri hadde fått gjennomslag for sin politikk, i Norge og Europa, vil det i praksis bety at Putin vinner krigen, sier Raymond Johansen til Avisa Oslo.

Johansen forteller at han har jevnlig kontakt med ordførerkollegaer, treffer ukrainere i Oslo og at han har besøk Kiev og president Zelenskyj.

– De har alle et budskap. Ukraina trenger våpen for å forsvare seg. Alle ber Oslo om å ta opp dette med nasjonale myndigheter i Norge, og være tydelige på hvor viktig det er i alle sammenhenger. Det føler jeg en forpliktelse til å gjøre, sier Johansen.

Johansen påpeker at Ap samarbeider godt med Rødt i Oslo-politikken, og at de ønsker å fortsette med det.

– Men når en samarbeidspartner tar til orde for en politikk vil ha en svært negativ effekt for tusenvis av folk som bor i Oslo, så er det min jobb å si fra om det, og forklare hvorfor jeg er dypt uenig. Det fortjener velgerne i Oslo å vite om. I Oslo er ikke Rødt et lite parti, og de må stå til ansvar for helheten i politikken sin, sier Johansen.

Større avstand

Rødt har vært et samarbeidsparti for det rødgrønne byrådet, men nå sier byrådslederen til avisa at utspillene om Ukraina fra Oslo Rødts gruppeleder, Siavash Mobasheri, gjør det mindre fristende å samarbeide tettere med partiet.

Uenigheten «gjør at det blir en større avstand» mellom partiene, mener Johansen.

– Her viser det seg en avgrunn i virkelighetsforståelsen.

– Grovt

Mobasheri mener angrepet fra byrådslederen er urimelig.

– Fra dag én har Rødt fordømt Russlands folkerettsstridige invasjon, og vi har krevd at Putin trekker alle russiske soldater ut av Ukraina umiddelbart. Ingen i Rødt har sagt at Ukraina ensidig skal legge ned våpnene, men at begge parter skal inngå i forhandlinger om en fredsavtale, skriver han til Avisa Oslo.

Mobasheri peker på at Sveits, Østerrike og Brasil ikke eksporterer våpen til Ukraina.

– Mener byrådslederen at de løper Putins ærend? Man kan jo spørre om dette er en beskjed Ap ved utenriksminister Huitfeldt er klar til å gi i møter med sine fleste kolleger. Det har vært Norges og Aps offisielle politikk i 60 år å støtte lands rett til selvforsvar uten å sende våpen. Politikken er klar: Ingen våpen til land i krig. Hvis Johansen nå mener det å gå mot våpenforsendelser betyr å løpe angriperens ærend, så har partiet hans løpt ærendet til omtrent samtlige aggressorer og okkupasjonsmakter de siste 60 årene. Det er helt urimelig å påstå at Rødt løper en angripers ærend ved å stå for det som har vært Norges og Aps offisielle våpeneksportpolitikk i 60 år, skriver Mobasheri.