Mannen, en norsk statsborger som er bostedsregistrert i Oslo, er dømt for å stå bak et større overgrepsnettverk, der han blant annet skal ha rekruttert barn i Moldova til prostitusjon.

Han er i moldovsk rett dømt til 24 års fengsel for blant annet grov menneskehandel, medvirkning til seksuell omgang med barn under 14 år og fremming av prostitusjon. Han soner nå i fengsel i landet.

Forholdene er pådømt i to dommer avsagt i moldovske domstoler i henholdsvis 2012 og 2015. I 2016 søkte mannen om å bli overført til soning i Norge.

Han skal ifølge danske og rumenske medier ha vært hovedmannen bak et større overgrepsnettverk, der han via et nettsted skal ha formidlet kontakt mellom voksne menn og barn.

Bedyret sin uskyld

Han skal ifølge en dansk avis ha arrangert fester, turer og transport i landet, der han skal ha satt flere utenlandske menn i kontakt med mindreårige moldovske gutter de senere er dømt for overgrep mot.

I et intervju med den danske avisa i 2017, fra fengsel i Moldova, bedyret mannen sin uskyld, og hevdet han ikke organiserte overgrepene. Han erkjente imidlertid å ha «lukket øynene for det som skjedde».

Flere menn fra forskjellige europeiske land, blant dem en dansk prest som senere ble dømt til fengsel for seksuelle overgrep mot seks barn i Danmark, ble etterforsket av moldovsk politi da etterforskningen startet i 2011.

Det østeuropeiske landet Moldova er Europas fattigste, og er svært sårbart for menneskehandel og prostitusjon. Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er Moldova det soleklart mest utsatte landet i regionen.

Mildere straff i norsk rett

Det var i 2018 at Moldovas justisdepartement videresendte mannens forespørsel om å sone i Norge til Kriminalomsorgen. Saken ble behandlet i Oslo tingrett i januar.

For at Moldovas myndigheter kan ta stilling til en eventuell overføring, måtte norsk rett fastsette straffen mot ham.

Straffen han ble idømt i Moldova på 24 år er ifølge dommen vesentlig strengere, enn de samme lovbruddene ville blitt straffet i Norge.

Riksadvokaten har i sakens anledning uttalt at denne saken trolig ville endt med en fengselsstraff på åtte til ti år dersom saken gikk i norsk rett.

20 år

Det er imidlertid lite sannsynlig at moldovske myndigheter vil akseptere overføring om det betyr at han dømmes til en mildere straff i Norge. Det er Kriminalomsorgsdirektoratets konklusjon.

Strafferammen på det mannen ble dømt til er i norsk straffelov maksimalt fengsel inntil 20 år.

Det ble dermed avsagt en endring i straffen i Oslo tingrett, som stadfester at straffen ved fullbyrding i Norge blir 20 år i fengsel. Han blir også fradømt retten til å inneha ledende stillinger i virksomheter, selskaper og organisasjoner i fem år, i tråd med dommene avsagt i Moldova.

I kjennelsen framkommer det at mannen har erklært at han ønsker soningsoverføring også om straffen blir satt til 20 år i fengsel.