I fjor endte det med sorg, sinne, frykt og savn. Det ble to umistelige liv som ble drept, et tyvetalls skadde og totalt 264 fornærmede. Enda flere tusen skeive Oslo-folk har siden sett seg over skulderen, vurdert om gatene er trygge nok og er redde for egen sikkerhet.

Slik skal det ikke være. Skeive skal føle seg trygge på at vi som samfunn står sammen om at Oslo er regnbuebyen. Det krever politikk som gjør Oslo trygg også for skeive. Derfor skal vi støtte oppunder skeives organisasjoner, det skal flagges fra kommunens flaggstenger og det skal tilrettelegges for trygge pride-feiringer.

Vi er ikke Tigerstaden uten grunn. Denne byen har mange striper og farger. Derfor er det bra at skeives rettigheter er et politisk felleseie i bystyret.

Drømmer om å være seg selv blir virkelighet

Skeive skal vite at vi tar ansvar for dem selv uansett hvor de kommer fra og at man skal føle seg fri i Oslo. For mange skeive er ikke Oslo bare en hovedstad, men et sted hvor drømmer om å være seg selv blir til virkelighet.

På lille London Pub tar det ikke lang tid før du har hørt enhver dialekt og mange språk. Det skal vi aldri glemme og bevare, men Norge trenger mer regnbuepolitikk.

La oss ta et eksempel med tall fra Bufdir. Antall bifile kvinner som har opplevd angst og depresjon de siste 14 dagene er 78 prosent. Blant de samme kvinnene er det 81 prosent som har hatt selvmordstanker. Lignende tall kan man finne blant transpersoner. Dette er urovekkende tall som forteller oss at vi har en lang vei å gå.

Det krever at vi sørger for å vise at denne byen godtar deg akkurat som du er, og hegne om denne viktige Oslo-verdien. Vi må ha tilbud for psykisk helse slik som Helseutvalgets psykologtilbud, regnbuetelefonen og andre tiltak fra skeive organisasjoner - i tillegg til samlingssteder der man kan være fri til å være seg selv.

Regnbuebyen Oslo må som en liten metropol heller ikke glemme at å være skeiv mange steder i verden er langt verre enn i Norge. Det er forbudt i over 63 land og utrygt eller farlig i enda flere. Der homofili er ulovlig så straffes det med bøter, fengsel og i ytterste konsekvens dødsstraff.

Kommer til Oslo for frihet

Fra flere land i Europa kommer også skeive til Oslo fordi de ønsker den samme friheten som vi alle har. Friheten som EØS-avtalen gir, gjør at folk reiser fra homofrie soner til byer til tar dem imot med velkomne armer.

Regjeringen Solberg la om en ny kurs i flyktningpolitikken, der Norge ber UNHCR om å motta LHBTI-kvoteflyktninger. I dag er det kun Bergen av storbyene som aktivt har tatt initiativ overfor statlige myndigheter om å få bosatt skeive flyktninger, og laget et apparat rundt dette.

Nå er vi alle glade i regnbyen Bergen, men det er Oslo som er den naturlige regnbuehovedstaden. Det er her vi har det beste helhetlige tilbudet for skeive. Det gjelder enten man tenker seg deltagelse i skeive organisasjoner, helsetilbud for kjønn- og seksualitetsmangfold eller samhold med andre skeive.

Det er også en verdi i seg selv at Oslo er en storby man kan få være litt anonym i. Den følelsen er viktig for noen som har vært på flukt.

Når Høyre kommer til makten skal vi be IMDi om at skeive flyktninger bosettes i Oslo. Dette var noe Raymond Johansen lovet som byrådslederkandidat i 2015. Det er et løfte han ikke holdt og som vi skal innfri.

Det viktigste ved årets Oslo Pride er at vi alle sammen tar tilbake gatene og byens farger. Happy Pride!

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Et demokrati måles på hvordan vi tar vare på våre minoriteter

Les også

Høyre er et sykkelparti. Det skal det ikke herske tvil om

Les også

«I Norge gjør vi det sånn og sånn» sender frysninger oppover ryggen

Les også

Håndhilsing: Vi skal ikke tolerere oss vekk