– Vi avslutter året 2021 i ganske dårlig fysisk form, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Skal man tro tallene for hovedstaden, står det enda dårligere til her enn i resten av landet.

– Uka før jul sa et flertall på 51 prosent i Oslo at de hadde dårligere form nå enn før pandemien, sier Clausen til Avisa Oslo.

Til sammenlikning er det bare 36 prosent av de spurte i Norge som sier at formen er dårligere nå enn før pandemien startet.

– En langvarig pandemi, innstramning i treningstilbud og julemat på toppen, tilsier at kanskje mer trening og sunnere livsstil bør være et allment nyttårsforsett, sier Clausen i en pressemelding.

Samtidig som at flere oslofolk oppgir at de trener mindre nå enn før, spiser vi også mer usunt.

Dette gjelder også på landsbasis, men hele 15 prosentpoeng flere i Oslo sier at de spiser mindre sunt enn resten av befolkningen. Hele 37 prosent i Oslo sier at de spiser mer usunn mat nå.

Pandemien har påvirket Oslo spesielt hardt

Det er nok sammensatte grunner til at befolkningen i Oslo er i dårligere form og trener mindre enn landssnittet, sier Clausen til Avisa Oslo:

  • Folk bor tett på hverandre og smittenivået er og har vært høyt, noe som har begrenset folks adferd.
  • Oslo har vært hardt preget av pandemien i lang tid, både sosialt, økonomisk og ved at mange har hatt hjemmekontor i små leiligheter. Det har påvirket oslofolk negativt, både fysisk og psykisk.
  • Oslo har en ganske ung befolkning, og det er spesielt yngre som trener mindre og har fått dårligere form i pandemien. Det er særlig fordi treningstilbudet har vært stengt eller begrenset.

54 prosent av den yngste aldersgruppa i Oslo sier de har trent den siste uka, opp mot 61 prosent ellers i landet og 55 prosent ellers i Oslo, uavhengig av alder.

Nordmenns fysiske form er dårligere nå, sammenliknet med gjennomsnittet for pandemien, konkluderer Opinion. Samtidig ble ikke dette noe annerledes da Norge og treningssentrene åpnet opp igjen i september – folk var fortsatt i dårlig form.

Slik kommer du deg opp av sofaen

– I utgangspunktet er det bekymringsverdig at andelen som er spurt i undersøkelsen av Oslos befolkning sier de er i dårligere form nå enn før lockdown, sier Christina Gjestvang, doktorgradsstipendiat ved Institutt for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøyskole. Hun forsker blant annet på treningssenterbransjen, fysisk aktivitet, treningstrender.

Gjestvang er klar på hva som skal til for å komme seg opp av sofaen:

– Man trenger gjerne en god dose selvdisiplin og ta seg selv i nakken. Det holder ikke med et godt motiv hvis du ikke gjør noe med det, sier hun til Avisa Oslo.

Til tross for at løsningen ofte ligger i det vi har aller minst lyst til å høre, understreker Gjestvang at endringer skjer i det små:

– Det viktig å huske på at man snur en trend med små skritt. Hvis man vil bli mer fysisk aktiv for helsas skyld, kan man gjøre små ting som å danse foran TV-en eller å gå en liten tur. Hvis målet er å løpe maraton, sliter du kanskje ikke heller med selvdisiplinen.

Dersom man sliter med motivasjonen, derimot, kan man prøve enkle, lavterskel aktiviteter, ifølge Gjestvang. Dette kan være å teste ut ulike treningapper, treningsvideoer på YouTube eller videoer utviklet for gruppetimer, som enkelte treningssentre publiserte under sist lock down.

– For å komme seg ut av sofakroken, tror jeg det er best å tenke enkelt. Bruk ulike apper og videoer, avtal med en venn om man skal gå en rask tur. Det er jo en årsak til hvorfor man ikke er så mye i aktivitet, og hvis man er klar over det, er det lettere å snu om på det, sier Gjestvang.

– Det viktigste er kanskje å finne en treningsform du synes er gøy å holde på med. Det er mulig å være aktiv uten å få blodsmak i munnen. Men du bør puste litt tyngre enn du gjør til vanlig og bli litt svett på ryggen.

Les også

En måned etter at Ågot (75) hadde fått tre vaksinedoser ble hun smittet av korona: – Det føles så urettferdig