Under verdens største elbilkonferanse vant Oslo den internasjonale klimaprisen E-visionary Award 2023. Dette er andre gang på ti år at Oslo vinner denne prisen.

Konferansen, Electric Vehicle Symposium & Exposition, ble holdt denne uken i Sacramento, California, med over 10 000 deltakere.

Oslo vant prisen på grunn av kommunens innsats for en utslippsfri bygg- og anleggsbransje, står det i en pressemelding.

Vil at Oslo skal dele sine erfaringer

I begrunnelsen står det blant annet: «Juryen oppfordrer Oslo til å fortsette å fungere som et levende laboratorium globalt for elektrifisering og dele sine erfaringer med verden».

– Jeg er utrolig stolt av at Oslo får denne anerkjennelsen, sier Sirin Stav (MDG), byråd for miljø og samferdsel.

I 2022 var litt over halvparten av byggearbeidene på kommunens egne byggeplasser utslippsfrie. Innen 2030 skal alle private utbyggere gjennomføre sine prosjekter utslippsfritt.

Hun sier at det er stas å vinne en pris for noe byrådet har jobbet med de siste årene.

– Utslippsfrie anleggsplasser er veldig viktig for å kutte utslippene, men det gjør også byen bedre å bo i, med mindre støy og renere luft fordi det ikke slippes ut helseskadelig eksos, sier Stav.

Ifølge byråden kan barnehager i byen la barna sove ute samtidig som anleggsmaskinene jobber, takket være endringene.

Klimaby

– I Oslo har vi et mål om å kutte alle utslipp fra bygge- og anleggsvirksomheten i 2030, sier Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans.

I dag er det krav om utslippsfri bygg- og anleggsvirksomhet på oppdrag for kommunen. Wilhelmsen sier de også legger til rette for omstillingen med tilskudd og egne utviklingskontrakter.

– I år blir Oslo verdens første hovedstad med helt utslippsfri kollektivtrafikk. Elektriske busser ruller stille i gatene, elektriske ferger frakter folk til øyene for å bade, og gravemaskiner uten utslipp og støy gjør livet bedre for både arbeiderne på byggeplassene og for naboene, sier Stav.

– Jeg håper at dette kan motivere andre byer til å ta fatt på elektrifiseringen av byggenæringen, og at den innsatsen og utviklingsjobben vi gjør i Oslo vil bidra til å kutte utslipp globalt, sier Wilhelmsen.