Regjeringen går inn for 60 prosent flere vaksiner til kommuner med vedvarende høyt smittetrykk

24 østlandskommuner, inkludert Oslo, med vedvarende høyt smittetrykk skal få 60 prosent flere vaksiner fram til alle over 18 år har fått vaksinen. Det har regjeringen bestemt etter å ha mottatt råd fra FHI.

– Jeg ble veldig glad. Dette har vi ventet på lenge, at Oslo og andre steder med høyt smittetrykk kan få flere vaksiner. Det er åpenbart at vaksinene virker og er vår vei ut av pandemien, sier byrådsleder Raymond Johansen til Avisa Oslo.

Betydelig økning

Både byrådslederen og helsebyråd Robert Steen har gang på gang etterlyst flere vaksiner til Oslo.

I dag får Oslo 20 prosent flere vaksinedoser enn resten av landet i en beskjeden skjevfordeling. Denne uka, uke 19, får Oslo 27.480 vaksinedoser. Mengden vil øke betraktelig når skjevfordelingen blir 60 prosent, kombinert med tilgang på flere vaksinedoser i hele Norge.

Johansen bemerker at FHI rådet regjeringen å skjevfordele med inntil 80 prosent økning, men at regjeringen landet på 60 prosent.

Han påpeker raskt at han først og fremst er glad for utviklingen de har etterlyst i flere måneder. Han viser videre til at Holden-utvalget har vært klare på at geografisk skjevfordeling til områder med høyt smittetrykk også er bra for resten av landet.

Les også: Oslo endrer vaksinestrategi: – Skulle ønske det hadde kommet tidligere

Påvirker gjenåpningen

– Dette betyr at vi kan åpne Oslo samtidig som resten av Norge åpner, sier byrådslederen.

Men dette gjelder på sikt etter hvert som flere blir vaksinert og betyr ikke at kommunen vil kunne lette på det strenge tiltaksnivået umiddelbart.

– Fordelen med en sterkere omfordeling vil være at innbyggerne i kommuner med vedvarende høyt smittetrykk vil få første vaksinedose raskere. Det kan også føre til at vi kan lette tidligere på tiltak som disse områdene har hatt over svært lang, og dermed gjenåpne hele landet samtidig, sier Helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Byrådslederen varsler at det skal holdes en pressekonferanse om den videre gjenåpningen av Oslo, mest sannsynlig fredag 21. mai.

Den pressekonferansen var planlagt uavhengig av onsdagens vaksinenyhet. Mengden med vaksiner på kort sikt er ikke relevant nok til at det påvirker byrådets vurderinger fram til det tidspunktet, påpeker Johansen.

Forlenget tiltakene

Byrådet meldte på tirsdag dagens regler og restriksjoner ble forlenget til 27. mai, noe som blant annet innebærer fortsatt stengte treningssentre og utesteder. Det skapte sterke reaksjoner.

Johansen sier at det var automatisk forlenging av en forskrift og mener at tirsdagens nyhet ble misforstått.

– Vil treningssentre og serveringssteder kunne åpne tidligere enn 27. mai?

– Begge de to tilhører trinn to og vi vil komme med en beslutning om det 21. mai. Er det noe pandemien har lært meg, er det at ting er forholdsvis uforutsigbart. Vi ønsker å gjenåpne gradvis og kontrollert, svarer byrådslederen.

Selv om mye går i riktig retning, understreker byrådslederen at ting kan skje som vi ikke har kontroll på som kan påvirke veien videre. Han forsvarer strategien byrådet har lagt seg på om en gradvis og kontrollert gjenåpning.