– Ansvarlige og fornuftige ungdommer bortforklarer ikke alvorlige drapsforsøk med å «ha blitt sett på».

Slik reagerer leder i helse- og sosialutvalget i Oslo kommune, Aina Stenersen (Frp), etter å ha lest om tenåringer som nesten drepte en 18 år gammel gutt på Veitvet i fjor høst.

Avisa Oslo omtalte denne uka hendelsen etter at guttene hadde forklart seg i retten, og der kom det frem at knivstikkingen hadde skjedd på grunn av «blikking».

Stenersen, som selv har vokst opp på Skullerud og har tilbragt mye av ungdomstiden i Groruddalen, sier til avisa at hun er bekymret for utviklingen - der stadig flere unge bli tatt med kniv.

Lukkede barnevernsplasser

Avisa Oslo har i flere artikler omtalt den økende voldsbruken mot politiet, og at de som truer, hindrer eller er voldelige stadig blir yngre. Samtidig forteller politiet at flere unge blir tatt med kniv, og at det dermed er flere tenåringer som er involvert i knivstikkinger enn tidligere.

– Det vi ser er at det er en del unge kriminelle gjengangere. I mange av tilfellene er det snakk om at de ikke har gode forhold hjemme, med foreldre som ikke tar ansvar. Ofte er barnevernet involvert, men det vi også vet er at barnevernet ikke har verktøy eller kapasitet til å håndtere alle utfordringene som disse unge guttene har, sier Stenersen.

Hun mener at ungdom med utfordringer, men som ennå ikke har gjort de «verste» lovbruddene, mangler oppfølgingstilbud.

– I dag er det et veldig stort gap mellom en kriminell handling til det å havne i fengsel. Vi i Oslo Frp mener at det burde opprettes lukkede barnevernsplasser, slik at ungdom med spesielle utfordringer kan få den hjelpen de trenger - før de havner i fengsel.

«Husarrest» ikke nok

Samtidig mener Stenersen at det er for få plasser i ungdomsfengsler. I Norge finnes det i dag to ungdomsenheter for innsatte mellom 15 og 18 år. Disse to enhetene ligger i Bjørgvin fengsel i Bergen og i Romerike fengsel på Eidsvoll. Til sammen er det åtte plasser. Det er kun de som har utført de mest alvorlige kriminelle handlingene, som for eksempel drap, som havner her.

– Det bør opprettes flere ungdomsplasser i fengsel for kriminelle ungdommer. For en del av disse, og særlig de som nå går med kniv og ser ut til å ha en lav terskel for å bruke den, så er ikke barnevernsinstitusjoner og «husarrest» hjemme nok. Det kan ikke være sånn at det kun er de som har gjort de mest alvorlige lovbruddene som blir fengslet, sier Stenersen.

Flere av politifolkene som avisa har snakket med mener politiet må få mer ressurser, slik at de kan jobbe forebyggende der hvor ungdommen er. Ved å være synlig i gatebildet og snakke med ungdommen, men politiet at mye av volden og knivstikkingen kan forebygges. Men de forteller også at de blir møtt med manglende respekt, og at ungdommene flokker seg rundt dem og forhindrer.

– Frp har jobbet lenge for at politistasjonene på Stovner og Manglerud ikke skal legges ned. Jeg forstår politiets bekymring, og er enig i at de må være mer tilstede ute i gatene. Da jeg var ungdom var det kun de som tilhørte gjengene som gikk med kniv. Nå går tilsynelatende helt vanlig ungdom med kniv, og terskelen for å bruke vold er lav. Jeg tror ikke ungdommen forstår alvoret, at liv faktisk kan gå tapt hvis man stikker noen. Det er kjempeurovekkende, og en trend vi må snu.