Sjur Vatne Breian (20) måtte lære seg mye nytt da han fikk rollen som Sivert i NRK-serien «Rådebank». For han hadde verken lappen eller peiling på bil da han takket ja til rollen som råneren fra Bø.

– Det er faktisk bare to av råne-skuespillerne som har lappen. GT (Odin Waage) og Robert Nilsen (Kasper Antonsen). Ingen andre har lappen, ler Sjur.

Det meste av bilkjøringen har derfor foregått på toppen av et lasteplan.

– Lastebilen kjører, og jeg sitter på hengeren, i en bil, og later som jeg kjører, forklarer Sjur.

– Men iblant er det faktisk jeg som kjører, sier han, tydelig fornøyd.

– Ja, med tillatelse og stengte veier så klart, kommer det kjapt.

Råne-reality og råne-youtubere var noe av det han brukte tid på for å forberede seg.

– Sivert er jo en litt usikker type, han er ikke så veldig mannete av seg, så i starten synes jeg det var litt vanskelig å skjønne hvordan en råner skulle være sånn. Men så skjønte vi etter hvert at rånere ofte er litt outcasts, folk som ikke finner plass andre steder, forklarer Sjur.

Han tror det er mange «Siverter» ute i rånemiljøet.

Men bilkjøringen og bilsnakk var ikke det som var mest krevende da Sjur, som flyttet til Majorstua i Oslo som 10-åring, skulle gå inn i rollen som Sivert.

NB! Denne saken inneholder spoilere.

Normale følelser

Sesong 2 av Rådebank vises i disse dager på NRK nett-TV. Mandag 1. februar hadde første episode hatt 435.000 seere.

TV-seerne får en trist overraskelse i midten av sesong to. Da tar nemlig hovedpersonen Sivert livet sitt.

– Det var veldig skummelt å starte med sesong to, fordi det her er et så sårt tema. Det er et tema som treffer veldig mange. Jeg måtte lese meg masse opp for å prøve å forstå psykologien, og hvorfor Sivert gjorde dette.

Sjur visste da han takket ja til rollen som Sivert at karakteren hans ville møte en tragisk skjebne, og for å sette seg inn i problematikken, snakket skuespilleren med folk som hadde gått gjennom litt av det samme.

– Da forsto jeg at det Sivert går gjennom er en ganske vanlig tankegang. Han har litt kjærlighetssorg, han har gjeld, litt problemer med faren. Det er ikke mer dramatisk enn at det er en helt vanlig gutt som tar et veldig dumt valg.

I serien opplever Sivert at problemene hoper seg opp rundt ham, og han klarer ikke finne en løsning. Han åpner seg ikke opp, og snakker verken med venner eller familie om situasjonen han står oppe i.

Det får ham til slutt til å velge å ta sitt eget liv.

«Rådebank» har fått mye oppmerksomhet for fokuset TV-serien setter på unge menn som ikke klarer å snakke om vonde følelser.

Tilbakemeldingene fra unge som sliter med det samme har vært overveldende. Sjur tror det er mange unge gutter og menn som syns det er vanskelig å åpne seg opp om mørke tanker og problemer i livet sitt.

– Det betyr veldig mye å se at serien treffer. Rådebank er moro og tøys og tull, samtidig som man tar opp store og tunge tema. Det er fint å se at målgruppen vår setter pris på det, og at de tenker «dette er fint og riktig, og nå skal vi også snakke med hverandre».

FØRERKORT: NRK-suksessen "Rådebank" handler om råning, altså bilkjøring, men de færreste kan faktisk kjøre bil i virkeligheten. Reporter: Maren Wilberg Rostad. Video: Ingebjørg Iversen / Avisa Oslo

«Frierbrev» og mekke-spørsmål

En del av responsen han får, går også på lettere tematikk, som spørsmål om han kan hjelpe til med å fikse bil.

– Å fikse biler, det kan jeg ikke. Kanskje hvis jeg hadde sett hvordan man gjør det på en YouTube-video, ler han.

Og ikke overraskende er det flere av TV-titterne som har blitt sjarmert av Sivert. Eller Sjur. Eller begge kanskje?

– Det er noen frierier også, røper 20-åringen.

Noe giftermål har det foreløpig ikke ført til. .

– Det er veldig gøy, men jeg er ikke klar for å gifte meg helt enda.

Han rekker ikke engang å svare på alle frieriene.

– Man har ikke alltid kapasitet til det. Også syns jeg man skal bli litt kjent før man begynner å fri, avslutter han smilende.