«Eldreomsorgen i Oslo kommune. Det er for mange ufaglærte som ikke kan noen ting. Og noen har også veldig dårlig språk. Det må man gjøre noe med, for det kan være farlig»

Slik lød meningen som ble delt på Oslo Høyres sosiale medier mandag. Dette innlegget delte så ordførerkandidat Anne Lindboe (H) videre gjennom sin profil.

Bare å beklage hele greia

– Det er en administrativ feil som vi har gjort, som ikke skulle vært gjort, og som selvfølgelig ikke representerer våre holdninger, sier daglig leder i Høyre Heidi Larsen som har det øverste administrative ansvaret.

– Sånn kan skje. Det er bare å beklage hele greia rett og slett, tilføyer hun og viser til partiets offentlige beklagelse som er delt i deres sosiale medier.

Rundt klokken 17.15 beklaget partiet meldingen som «ved en feil ble delt videre av ordførerkandidaten»


– Det er helt nødvendig å komme med en beklagelse da det åpenbart har skjedd en feil, og kvalitetskontrollen har sviktet før publisering, skriver Oslo Høyre på et bilde de har delt og fortsetter:

– Et sitat fra en bruker i et redaksjonelt oppslag har blitt hentet ut av kontekst og fremstår som Oslo Høyres holdning til de hardtarbeidende kvinner og menn i eldreomsorgen. Det er det ikke. Vi beklager på det sterkeste denne feilen og presiserer at vi har intet annet enn respekt for helsearbeidere som gjør en uvurderlig innsats i samfunnet.

Flere har reagert på hendelsen.


– Ekstrem nedrakking

Henrik Udahl Jacobsen (Ap) i helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre har selv jobbet som ufaglært i hjemmetjenesten i mange år. Han kaller det som har skjedd for «oppsiktsvekkende».

– Jeg synes det er en helt ekstrem nedrakking av alle som jobber hver dag i helse- og omsorgssektoren. Hadde det ikke vært for dem hadde det ikke gått rundt. Det er noe ekstremt nedrig over det hele. Jeg blir veldig provosert. Det er en forutinntatt holdning i det som jeg synes er veldig drøy.

– Oslo Høyre har forklart det er skjedd en feil. Er ikke det lov da?

– Feil kan gjøres, men jeg synes det er veldig spesielt at det først postes av Oslo Høyre, også repostes av Lindboe – at det ikke har ringt noen alarmbjeller underveis. Hadde man ikke hatt forutinntatte holdninger hadde man kanskje skjønt at det er noe som skurrer. Det er det jeg synes virker helt uforståelig, mener Jacobsen.

Forstår reaksjonene

Avisa Oslo har mandag ettermiddag forsøkt å komme i kontakt med Anne Lindboe, men har hittil ikke fått noe svar på vår henvendelse.

– Jeg forstår reaksjonene. Det har skjedd en glipp, og jeg er veldig lei meg for det, sier hun til VG.

Lindboe poengterer at budskapet ikke er noe hun kjenner seg igjen i eller verdier som hun deler på noe vis. Videre sier hun til avisen at det er kommunikasjonsavdelingen i Oslo Høyre som styrer hennes Instagram-profil i valgkampen, og at bildet ble tatt bort så snart hun ble oppmerksom på det.

Les også

Skal folk orke å jobbe i eldreomsorgen? Det er det Oslo-valget handler om

Kaffen i vrangstrupen

Marthe Scharning Lund byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, (Ap) er en av dem som reagerer på innlegget:

– Hvordan er det Anne Lindboe og Oslo Høyre snakker om folk? Eldreomsorgen hadde ikke gått rundt uten alle de ufaglærte som står på for våre eldre, skriver hun på egen Facebook-side.

Til Avisa Oslo sier hun at det er viktig at politikere snakker folk opp.

– Dette er et yrke vi trenger folk, og at folk ønsker å jobbe i eldreomsorgen. De er veldig, veldig flinke, uansett om de er ufaglærte eller ikke. Da er det også viktig at politikere snakker varmt om yrket og de som jobber der.

Les også

Hun hadde det øverste ansvaret for helse og eldre i Oslo. Nå slår Bjørg (77) alarm om eldreomsorgen

Hun sier videre at hun reagerte da hun så innlegget på sosiale medier.

– Jeg holdt på å få kaffen i vrangstrupen her.

– Jeg reagerer på at Oslo Høyre sier at de som jobber i eldreomsorgen ikke kan noen ting. Jeg har møtt mange folk som har jobbet ti år i eldreomsorgen men som ikke er faglærte – selvfølgelig kan de mye.

Lund sier videre at hun registrerer at Oslo Høyre at gått ut med en beklagelse.

LES FLERE SAKER OM OSLOS HELSETILBUD HER: