Vi har kommet til de siste fastedagene som markerer slutten på hellige måneden ramadan.

Ramadan har vært annerledes for mange, spesielt i kjølvannet av folkemordet som pågår nede i Gaza. Mange muslimer har gruet seg til ramadan i år, og jeg tror nok at mange har følt på fortvilelse, håpløshet og sinne.

Mens vi har bordet fullt av mat ved iftar tid når vi bryter fasten, er det folk på den andre siden av kloden som knapt har spist på flere dager og dør av sult.

Mens vi har tent ramadan-lys langs Fridtjof Nansens plass og Roald Amundsens gate i Oslo, er det barn begravd under ruinene i Gaza som lengter etter å se dagslys.

Mens vi samler storfamiliene rundt middagsbordet for å bryte fasten, er hele familier blitt drept i Gaza.

Det er disse parallellene som mange muslimer tenker over i denne hellige måneden. Etter 7. oktober 2023 vet jeg at mange muslimer føler seg mindre sett, hørt og akseptert, og her kommer Oslo-biten inn.

Oslo: Jeg gir deg 10/10

Oslo: Jeg gir deg en 10/10 for alt du har gjort under ramadan, for å prøve å gjøre byen vår mer inkluderende, åpen og varm.

Det hele startet med ramadanlystenning søndag 10. mars under et arrangement med et stort oppmøte, følelsen av inkludering og fellesskap og jubel fra de oppmøtte.

Et par dager senere skapte Oslo kommune igjen historie i samarbeid med Muslimsk Dialog Nettverk hvor de inviterte for første gang noensinne til et iftar-måltid på Rådhuset.

En drøy uke senere var det igjen tid for enda et historisk iftar måltid. Denne gang arrangert av Bydel Gamle Oslo. Det var lagt opp til en gate-iftaar i hjertet av Bjørvika, hvor det var samlet over 200 personer, både muslimer og ikke-muslimer. Under arrangementet ble det også holdt et bønnerop, som førte til at en tåre eller to ble felt hos mange av de som var til stede, inkludert meg selv fordi det var så vakkert.

Som byrådsleder i Oslo Lae Solberg sa: «Oslo er en by med en mangfoldig befolkning med forskjellig tror og ikke tro. Jo mer vi kjenner hverandre, jo lettere er det å bygge fellesskap og tilhørighet i en by med mange forskjellige mennesker.»

Mer av Malaika Bahadur:

Les også

I lukkede grupper snakker norsk-pakistanere om vold og misbruk

Snikislamisering og skjult agenda

Noen vil påstå at dette er en form for snikislamisering og at muslimer har en skjult agenda. Men det er altså ikke dette. Mens Frp- topp Magnus Birkelund kritiserte Oslo kommune for å markere ramadan med lystenning, applauderer hele det muslimske fellesskapet Oslo byråd, og jeg gir deg, Oslo min by, ti av ti.

Hensikten med iftar og ramadan-eventene har vært å invitere til dialog og brubygging til de som ikke er så kjent med ramadan slik at man kan lære. Det har lykkes med å skape bruer og enda flere dialoger. For husk at hver samtale teller, og kunnskap kan være med på å fjerne mulige fordommer.

Nå som ramadan forlater oss for denne gang, ikke la inkluderingen og fellesskapet også forsvinne. Selv om ramadanlysene tas ned ved Oslo rådhus 9. april, er mitt eid-ønske at vi fortsatt kan være like åpne og rause overfor hverandres tro og livssyn.

Eid Mubarak!

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Dette er totalt uakseptabel oppførsel

Les også

I Oslos beste veikryss ligger alt litt her og litt der

Les også

«Når man bor midt i selveste gryta, bør man ikke da forvente lyd og liv?»

Les også

En terrorsikret tunnel til 3,6 milliarder er spinnvilt. Rydd heller opp i problemene i byens gater