Det er et kremlag av E-sportsutøvere NRK har samlet i sin nye seriesatsing «Gamerne».

Joakim «Jkaem» Myrbostad, Counter-Strike-veteran bosatt i Los Angeles, der han spiller på et av verdens største og mest kjendistunge e-sport- lag 100 Thieves. Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen, som er regjerende verdensmesteren i Fortnite duo, og Magnus «Hyper» Myhrhaug Kristiansen, som er blant verdens 30 beste FIFA-spillere og på full fart mot VM.

Denise Anfinnsen er 29 år, tobarnsmor, millionærarving, og sjef for gutta i E-sportslaget «Apeks».

– Jeg bygger denne klubben som en familie. Alle skal føle at de blir hørt og sett, at de kan komme til meg om det er noe. Døren min er alltid åpen, og jeg har hatt flere av spillerne boende hjemme hos meg i perioder der de har trengt litt ekstra støtte

.

Og med to barn på sju og ni år, er hun vant til å ta vare på andre.

– Jeg har ikke så stor familie, jeg er enebarn, og jeg har vokst opp i utlandet. Men jeg er en omsorgsperson, og jeg trives med å passe på denne gjengen.

– Jeg er hard når det er nødvendig, og mild når det trengs, forklarer Denise.

– De driver med noe som er prestasjonsbasert. Når de spiller kamper får et tunnelsyn, det har jeg forståelse for. Går det for langt sier jeg fra, og da hører de etter, legger hun til.

Hard hønemor

Vi møter henne på Majorstuen, ikke langt fra Skøyen, der hun bor sammen med barna sine. Hun har bodd i Norge siden hun begynte på videregående, da hun flyttet hit fra Spania.

Søsken har hun aldri hatt, og tror kanskje det var en av grunnene til at hun likte å game i oppveksten.

– Jeg, som mange andre, var glad i Mario Cart og Nintendo 64, smiler hun og tar en slurk av take away kaffen sin.

I dag gamer hun ikke så mye. Hun har nok med å holde styr på gamerne i Apeks, og to barn hjemme som også er glad i å spille.

Og selv om hun kanskje er en hønemor, er det hårda bud som gjelder. Det er strengt nødvendig om gutta på laget skal klare å markere seg i verdenstoppen.

– Det er ikke bare de tradisjonelle idrettsutøverne som må fokusere på kosthold og trening, forklarer Denise.

Bildet mange har av gamere som gutter klistret foran en skjerm med colaflasken og chipsposen parat, er ifølge Apeks-sjefen fullstendig utdatert.

– Det er et stigma vi jobber for å kvitte oss med.

Mange myter

– Selv om du sitter bak en skjerm skal du være skarp. I Danmark har de testet spillere, og det viste seg at en gamer har opp til sju forskjellige reaksjoner på ett sekund. Da må du være fokusert. Du skal være skarp, fokusert, og ha et godt syn. Du kan ha turneringer som varer i 12 timer der du sitter og spiller kamper. De må unngå å få vondt i ryggen, og de må klare å holde ut så lenge. Da spiller også kostholdet inn.

Og det er ikke alt:

– Venstre og høyre halvdel av hjernen må fungere sammen, for at de skal kunne vinne det siste sekundet eller millisekundet for å være bedre enn de andre. Det går kjapt.

– Du skal se alt som skjer på skjermen til enhver tid, de må ha et vidvinklet syn, alle sanser må være skjerpet.

Hun understreker at kondisjonstrening ikke er det viktigste for en E-sportsutøver.

– Koordinasjon og fokus er derimot ekstremt viktig om du skal bli god.

Hun har derfor satt opp et system rundt spillerne med ernæringsfysiologer og trenere, både fysiske trenere og spill-trenere.

Kontortid har gutta også fått.

– Mange tror kanskje at det ikke er så viktig for en gamer å komme inn på kontoret, men der går de gjennom analyserer kampene sine, de spiller treningskamper mot andre lag, og de øver.

Denise har tidligere vært trainee i Vålerenga Fotball, og sammenligner det å lede et gaming-lag med å lede en hvilken som helst sportsklubb.

– Laget fungerer på helt samme måte som en fotballklubb og andre idrettslag. Det er spillerkontrakter, det er trening, det er konkurranse, det er forventninger, forteller hun.

– Det går fra at man gamer hjemme og koser seg med det, til at man er med på et lag, skal spille i konkurranser, tjene penger og rett og slett profesjonalisere selve gamingen.

Enorm vekst

– I Norge er Call of Duty (COD), League of Legends (LOL), Counter Strike (CS), Playersunknown Battleground og Fifa er stort, også har du selvfølgelig Fortnite, forteller Denise.

Apeks har tre spillere på Fifa- landslaget. Steget fra å jobbe med tradisjonell fotball til digital fotball var ikke så stort som hun først fryktet.

– I begynnelsen var jeg usikker på om jeg ville få med meg faren min på dette. Men også han innså raskt at gaming er en «greie».

– E-sport er, kort forklart, gaming satt i system og konkurranser. Jeg så et enormt potensial i det.

Gjør man det bra i E-sport kan man tjene store penger. Ifølge Denise er det spillere i utlandet som tjener opp mot 300.000 kroner i måneden. I Norge er det foreløpig ingen som ligger på det nivået, men blir man god internasjonalt drar man raskt inn store gevinster.

– En norsk spiller, som ikke har slått gjennom internasjonalt, vil kanskje ligge på en lønn mellom 5-35.000 kroner i måneden. Og gjør de det bedre går de selvfølgelig opp i lønn

.

Savner jenter

Gaming er ikke lenger ansett som noe som tilhører «nerdene». I dag er barnas største forbilder å finne i gaming-verdenen.

– Gaming har endret seg. Ungene ser ikke lenger på TV, de ser på YouTube, og de ser på at andre spiller. De er de «kule» nå, smiler Denise.

Men som eneste høne i kurven, er det en ting hun gjerne skulle sett mer til.

– Jenter! Det er så få kvinnelige gamere.

Denise forteller at det fortsatt er mye stigma knyttet til kvinnelige spillere, som at jenter kun spiller for å komme nære gutta.

– Et E-sportslag kan fint bestå av både kvinner og menn, så finner vi en kvinnelig spiller vi har tro på er vi de første til å ønske henne velkommen, avslutter Apeks-sjefen.