Mens barnevernet hadde ansvaret for Ramsha, ble hun i årevis utsatt for overgrep av sin egen stefar.

Nå er Oslo kommune dømt i Borgarting lagmannsrett for brudd på tjenesteplikten, og får bot på to millioner kroner. Det var VG som først omtalte dommen mandag.

Avisa Oslo har lest dommen, der flertallet i Borgarting lagmannsrett mener at bruddet på tjenesteplikten har medvirket til at Ramsha «ble utsatt for straffbare, seksuelle overgrep over et lengre tidsrom».

Kommunen har nektet å vedta boten på to millioner, som de fikk fordi de sendte – og kjørte – den da 16 og 17 år gamle Ramsha hjem til stefaren som voldtok henne. Barnevernsansatte visste om overgrepspåstandene og de mange bekymringsmeldingen knyttet til jentas situasjon, men lot henne likevel dra hjem til stefaren.

Stefaren ble i 2017 dømt til 12 års fengsel for overgrep og for å ha forsynt Ramsha med hasj.

Anket

Det var bydel Alna som hadde ansvaret for jenta. Lagmannsretten slår i dommen fast at bydelen og barnevernet handlet uforsvarlig da de fikk flere bekymringsmeldinger om jentas situasjon, men ikke gjorde nærmere vurderinger av om det var fare for seksuelle overgrep.

Kommunen ble frikjent i Oslo tingrett i fjor vinter, selv om barnevernet fikk sterk kritikk. Begrunnelsen for frikjennelsen var den gangen at enkeltpersoner ikke var satt under tiltale, og at foretaket i seg selv ikke kunne straffes.

Statsadvokat Asbjørg Lykkjen anket dommen, og har nå vunnet frem. I forkant av saken sa Lykkjen dette til Avisa Oslo:

– Dette er en veldig spesiell sak, og vi mener det er viktig å sende et signal om at barnevernet må ta denne jobben på alvor. Man er satt til å beskytte et barn på best mulig måte, og så har det gått veldig galt. De har virkelig ikke gjort den jobben de var satt til å gjøre.

Svært alvorlig

I dommen heter det at flertallet mener at det er svært alvorlig at barnevernet ikke hadde bedre rutiner for oppfølging av situasjonen, og særlig da det kom konkrete opplysninger om nye overgrep.

Flertallet mener at straff vil virke preventivt ved at det kan «skape større fokus på rutiner og retningslinjer i barnevernet når det gjelder plikt til å avverge at barn som er under deres omsorg, blir utsatt for overgrep».

Da saken gikk i lagmannsretten i november sa kommuneadvokat Monica Helland at dette er en veldig trist sak, og at kommunen har stor sympati for Ramsha og alt hun har vært gjennom. De innrømmet også tjenestefeil.

Til VG skriver bydelsdirektør Ellen Liljedahl mandag at de ønsker å si unnskyld for at Oslo kommune sviktet, og at de ser at saken burde ha vært håndtert annerledes.