– Jeg har ingen tillit til helseministeren, sier Edvardsen til Avisa Oslo fredag.

– Måten hun på Stortinget har påstått at bystyret og kommunen har sluttet seg til Helse Sørøsts planer … Enten så har hun ikke satt seg inn i saken eller så har hun ikke tatt det vi har kommet med til følge, fortsetter han om Ingvild Kjerkol.

Uttalelsene kommer etter at det ble kjent at Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Kommunal- og distriktsdepartementet beskjed om å iverksette en statlig plan for sykehus-Oslos framtid. I praksis innebærer dette at det bygges nytt på Aker og Gaustad, mens Ullevål sykehus legges ned.

Avgjørelsen kommer på tross av at Sp, det minste av de to regjeringspartiene, i valgkampen var tydelig på at de ville bevare sykehusdriften på Ullevål. Daværende førstekandidat til Stortinget Jan Bøhler var en av dem som var tydeligst på dette standpunktet.

– Nei, det har jeg selvsagt ikke, svarer Sp-politikeren Bøhler da Avisa Oslo spør ham om han har tillit til Kjerkol.

Slik svarer Kjerkol på kritikken

Etter at Avisa Oslo kontaktet Helse- og omsorgsdepartementet angående kritikken og påstander om at regjeringen har angrepet lokaldemokratiet i Oslo, svarer Kjerkol svarer ved å vise til statens behov for forutsigbarhet i planprosessene.

Hun viser også til behovet for å komme videre med utbyggingene av sykehus i Oslo.

– Når det er kjent at flertallet i bystyret i Oslo kommune i ikke vil godta planene for utbygging på Gaustad er det av tidsmessige og økonomiske hensyn hensiktsmessig at staten tar over planprosessen nå. Oslo kommune har tidligere støttet gjeldende utbyggingsplaner på de avgjørende tidspunktene i planleggingsprosessen, senest i 2018.

– Helsepolitisk skandale

Oslo Sps leder Bjørg Sandkjær, som også er statssekretær for utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp), har per nå ikke svart på Avisa Oslos spørsmål om hun har tillit til Kjerkol.

Bystyrepolitikeren Edvardsen er på sin side svært opprørt.

– Norge er i ferd med å begå en av de største helsepolitiske skandalene i nyere norsk historie, sier Edvardsen.

Han fortsetter:

– Det finnes ingen gode faglige argumenter for å flytte sykehusdriften over til sykehus fra Ullevål til Aker og Gaustad, og Plan- og Bygningsetaten (PBE) har gått imot planene til Helse Sørøst. Nå velger Kjerkol å ta fra oss reguleringsmyndigheten og gjøre bystyret til et høringsorgan.

Kjenner seg trygg på at Vedum kjempet imot

Da Avisa Oslo viser til at det han kritiserer kraftig skjer mens hans eget parti er i regjering, setter Edvardsen spørsmålstegn ved hvorvidt Ap er opptatt av å bevare samarbeidsklimaet og lytte til regjeringspartneren Sp.

Sp godtok imidlertid en regjeringsplattform der regjeringen skulle «gjennomføre endringer i sykehusstruktur i Oslo i henhold til vedtatte planer». I praksis betyr dette at Ullevål sykehus skal nedlegges.

– Hva tenker du om at ditt eget parti gikk med på det?

– Vi tapte den kampen, men det står ingenting i plattformen om en statlig plan, svarer Edvardsen.

– Føler du deg trygg på at Sp og Trygve Slagsvold Vedum forsøkte å stanse en statlig plan?

– Ja, jeg er trygg på at han forsvarte vedtaket fra vårt landsmøte om at Ullevål skal bestå. Her har Sp, Oslo Sp og bystyret blitt overkjørt av Kjerkol og Jonas Gahr Støre, sier Oslo Sps bystyrepolitiker Morten Edvardsen.

– Både Ap og Sp står bak

– Denne saken er en konsekvens av Hurdalsplattformen, som både Ap og Sp står bak, svarer imidlertid helseminister Kjerkol.

– Hva er Kjerkols kommentar om at Edvardsen mener hun enten ikke vet hva bystyret i Oslo mener eller at hun overser det?

– Flertallet i Oslo bystyre har etter forrige kommunevalg vært tydelig i sin motstand mot prosjektet, der Oslo kommune tidligere har vært en pådriver for blant annet å realisere Aker. Når målbildet ligger fast i Hurdalsplattformen er det naturlig at staten tar over en planprosess for å forhindre forsinkelser og usikkerhet, når flertallet i bystyret har vært så klar på sin motstand.

– Er Kjerkol enig i at det ikke «finnes gode faglige begrunnelser» for Helse Sørøsts planer?

– Det finnes mange gode faglige begrunnelser for disse planene. Utgangspunktet for sykehusutbyggingen i Oslo er at Ullevål sykehus har de eldste og dårligste byggene av alle helseforetak i Norge. I tillegg har Oslo har en befolkningsvekst som tilsier behov for økt sykehuskapasitet. Akershus har også en stor befolkningsvekst og Akershus universitetssykehus vil bli avlastet gjennom utbyggingen i Oslo.