(Oslodebatten)

Jeg tror dessverre det er grunn til å frykte det.

Regjeringen kan fjerne denne frykten effektivt hvis de kommer med hastetiltak for utelivsbransjen. Helst i går. De må gjøre som den forrige regjeringen og Stortinget sist gang vi var i samme situasjon.

Tirsdag skal Regjeringen holde en ny pressekonferanse der det er varslet nye nasjonale tiltak. Det skjer bare en uke etter at statsminister Jonas Gahr Støre omsider kom til Stortinget for å gi en redegjørelse om den nye koronastrategien.

Kun to dager senere, torsdag i forrige uke, måtte planen endres. Da innførte regjeringen nye nasjonale tiltak, som i særlig grad rammet utelivsbransjen, som også forrige gang ble rammet mye hardere enn andre bransjer.

Samme kveld var den tradisjonelle finansdebatten i Stortinget, der representantene braker sammen om statsbudsjettet.

Her sa Regjeringen ved finansminister Trygve Slagsvold Vedum at man vil komme til Stortinget med en egen krisepakke – i januar.

Holder ikke for utelivsbransjen

Dette vil trolig holde for mange bransjer. Men ikke for Oslos utelivsbransje, og spesielt ikke for de utallige små og mellomstore bedriftene.

Ellers vil mange miste levebrødet sitt – og vi risikerer at mange av de unike stedene som gjør Oslo til en fantastisk by forsvinner.

For det som skjer nå er at Oslo stenger ned av seg selv – og bare delvis på grunn av nasjonale tiltak.

Venstres stortingsrepresentant fra Oslo, Ola Elvestuen, gikk fra talerstolen sent på kvelden torsdag og fastslo:

– Nå må denne regjeringen vise at de kan levere.

Elvestuen viste til at det er akutt fare for permitteringer i bransjen. Samtidig sa han at det forrige stortingsflertallet under behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett i mai satt av en reservepott til kommunene på 500 millioner kroner.

Han poengterte at det ligger 200 ubrukte millioner kroner igjen i denne potten. De må ut til kommunene umiddelbart, sa han, og minnet om at denne dette trenger ikke Regjeringen å gå tilbake til Stortinget for å få vedtatt, fordi fullmakten allerede er gitt.

– For det andre må vi lære av det vi gjorde i fjor. Da tok det blågrønne flertallet og bevilget 250 millioner kroner fra nysalderingen direkte til kommunene for å gå til utelivet. Det virket, sa Elvestuen og oppfordret finansministeren på det sterkeste til å gjenta dette.

Taust

Det siste poenget var like mye en oppfordring til NHO og LO som til Regjeringen: Arbeidsgiverperioden bedriften må betale for ved permittering må bli kortere, slik ordningen var ved forrige nedstengning.

– De tre tingene må finansministeren gjøre. Det må varsles i morgen, og det må gjennomføres i morgen.

Foreløpig har det vært ganske så taust fra Regjeringen.

Bortsett fra at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fredag sa til pressen etter et møte med LO, NHO og Virke:

– Tiltakene er i første omgang ment for 14 dager. Vi må ha litt is i magen.

Vel. Tirsdag er det varslet nye tiltak fra Regjeringen. Betyr det at isen allerede har smeltet i Regjeringens mage? Etter tre dager?

Eller betyr det at det er et virus – og ikke politikerne – som legger premissene her?

Også Vestre nevnte at Regjeringen jobber med noen av de samme tiltakene som Elvestuen tok opp i Stortinget.

Men han sa ikke noe om når pengene eventuelt dukker opp.

Klokken tikker

Klokken tikker nå for utelivsbransjen i Oslo.

Det virker også som om assisterende helsedirektør Espen Nakstad også sliter med å bevare frosten i magesekken.

– Vi har dessverre ikke kontroll fordi det dukker opp stadig flere bekreftede tilfeller, men også en del mistenkte tilfeller. Og siden denne varianten sannsynligvis er mer smittsom enn delta, så må vi nok forvente at den kan dukke opp nesten overalt i Norge nå, sa Nakstad til VG TV mandag.

Ikke kontroll? Det er ikke en særlig beroligende beskjed å få.

Næringsministeren var også veldig nøye med å si at Norge ikke er nedstengt, og at alle bør ha samme aktivitet som før, minus litt munnbind og meteren?

Prøv å fortelle en ansatt, som allerede har mottatt eller venter på å bli permittert, på et lite utested i Oslo at Norge ikke er nedstengt!

Nei, Norge er ikke nedstengt, men arbeidsplassen er stengt fordi kundene holder seg borte. Det er mer enn nok «nedstengt» for denne arbeidstakeren og hans bransje.

For det haster: Ingen kommuner i Norge har en høyere andel arbeidstakere i privat sektor enn Oslo.

Kommunikasjonen er også konsekvent dobbel fra politikerne om dagen.

I forrige uke ble det avlyst et ukjent antall julebord i Oslo. Bare de med over 100 deltakere ble avlyst fordi de ble ulovlige etter at Regjeringen torsdag kom med inngripende nasjonale tiltak.

Resten ble avlyst av andre grunner enn statlige påbud og forbud.

For det første på grunn av at folk frykter selve smitten.

For det andre på grunn av summen av signaler som myndighetene sender ut:

Helsedirektoratet (!) avlyste sitt julebord. Stortinget avlyste sin julelunsj. Oslo kommune avlyser sitt julebord. NHO gjør det samme.

Hva tror man vil skje da?

Jo, også andre virksomheter avlyste sine julebord, gitt, hvem kunne ha trodd?

Og oppi alt dette, så gikk altså helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ut ikke bare å si at det var greit – de oppfordret folk til å gå på julebord.

Rart at folk ble forvirret?

På toppen av det hele gikk Raymond Johansen ut på fredag og kritiserte mediene:

– Medienes ensidige fokus på smittetallene, hver eneste dag, er også med på å drive en frykt, sier Johansen.

Hva sa den samme Johansen i dag, mandag, til Avisa Oslo?

– Det er ingen tvil om at de (FHI og Helsedirektoratet, red.anm.) ikke opplever at de har god nok oversikt og at smitten er veldig høy. Det er masse usikkerhet. Jeg vet ærlig talt ikke hva anbefalingene vil være utover i dag og i morgen.

OK, Raymond, er det mediene som har drevet frykten inn i FHI og Helsedirektoratet?

Eller kan det være viruset?

Og at smitten øker i voldsomt tempo?

Jeg holder en knapp på virus og smitte, gitt.

Det virker som om flere politikere tror man kan snakke bort viruset, alternativt få det vekk ved «å puste med magen».

Rockefeller hevder at de tapte 4,5 millioner kroner bare denne helgen. Rockefeller er en stor aktør, og lever sannsynligvis greit med å bli kompensert i ettertid.

Men de mindre aktørene, som det heldigvis er så mange av, har ikke penger til å vente. Deres skjebne avgjøres mens dette skrives.

– Jeg vil ikke være koronaminister, sa helseminister Kjerkol til VG i forrige uke.

Akkurat det tror jeg ikke forgjenger Bent Høie ville ha sagt.