Det slo meg ved å lese to nyhetssaker de siste dagene at de i praksis viste fram den utfordringen som bør få påtroppende byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) til å svette like mye som den har plaget forgjenger Raymond Johansen (Ap).

I Avisa Oslo skrev vi fredag om det eksklusive treningssenteret Riot som snart åpner i Bjørvika. Å trene der koster opptil 7.500 kroner i måneden. Bare 400 får medlemskap, og allerede før åpningen står mange på venteliste. – Vi starter opp der på grunn av etterspørselen, fortalte Anita Tonne, daglig leder og en av grunnleggerne.

Parallelt kunne vi lese i Aftenposten om alle familiene i Oslo som ikke har råd til å betale for at barna skal kunne gå på trening.

– Mange familier sliter mer enn før, og fritidsaktiviteter er noe av det første som ryker dersom budsjettet er stramt, uttalte Inger Lise Hansen. Hun slo også fast at forskning viser at ungdom som har noe gøy å fylle fritiden med, i mindre grad driver med rus og kriminalitet.

Hansen er generalsekretær i rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis, og fortalte Aftenposten at Actis nå har utfordret Oslo Høyre til å få på plass kommunalt fritidskort for alle unge i Oslo i den kommende byrådsplattformen.

I valgkampen lovet nemlig Høyre å etablere en ordning som betaler fritidsaktiviteter for barn fra lavinntektsfamilier.

Det er ikke overraskende at forskjellene finnes. Ei heller at de har økt i dyrtiden. Vi bor i den byen med flest av dem som har mest i Norge. Derfor er det et marked for stadig mer luksus, noe Avisa Oslo har vist fram gjennom å skrive om de stadig flere og stadig dyrere treningssentrene. Samtidig er Oslo også den byen med flest av dem som har minst.

I bydel Gamle Oslo er det spesielt kort vei mellom dem som bor på Sørenga og står i kø for det eksklusive medlemskapet på Riot til mange av de barnefamiliene som har minst å rutte med. Det er det byrådets plikt til å gjøre noe med, uansett hvem som styrer.

Problemet er selvsagt ikke dem som har råd til å trene uansett hva det koster, men derimot alle som ikke har råd til å sende ungene sine på trening. Og den problemstillingen bør være like viktig å løse for alle som bor i Oslo.

For en ting er sikkert: Det blir ikke tryggere i Oslos gater for dem som kommer ut av eksklusive treningssentre hvis stadig flere ungdommer ikke har et bedre tilbud enn å drive gatelangs.

Les også

Tilbyr medlemskap til 12.900 kroner i måneden. Her er Oslos dyreste treningssentre