Bakgrunnen er situasjonen rundt håndhilsning under en vitnemålsseremoni på en av skolene i Oslo, og debatten i etterkant av den.

Det melder kommunen i en pressemelding.

– Debatten viser at det er mange ulike dilemmaer og som skolene våre står i. Derfor vil vi invitere noen av de som har engasjert seg i debatten og noen stemmer som er gode på dette feltet. Vi vil høre om hva vi tenker om å jobbe med dette og få innspill, sier kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten Randi Hagen Eriksrud til Avisa Oslo.

– Er dette møtet et svar på reaksjoner fra foreldre, elever og ansatte på håndhilsningssaken?

– Det er først og fremst et initiativ fra oss, gitt den debatten som har vært etter hendelsen av forrige uke. Vi ser at vi ønsker å høre enda mer og snakke grundigere om det enn det man får i gjort gjennom avisoverskrifter.

– Dilemmaer som vi ønsker å drøfte

I en pressemelding sier Marianne Mette Stenberg, divisjonsdirektør i Osloskolen at vi skal være gode på å skape inkluderende fellesskap på våre skoler.

– I det arbeidet oppstår det dilemmaer som vi ønsker å drøfte med sentrale organisasjoner og stemmer på feltet, sier Stenberg som har ansvar for kompetanseutvikling, elevrettigheter og PPT i Utdanningsetaten.

– Målet vårt er å høre ulike perspektiver og å få innspill til Osloskolens arbeid med å bygge et inkluderende fellesskap. Hos oss skal alle elever lære, mestre og trives. Likestilling er en grunnleggende verdi i vårt samfunn. I tillegg til å lære seg fag og ferdigheter, skal vår mangfoldige elevgruppe lære respekt, menneskeverd og de andre verdiene i læreplanverkets overordnede del, sier hun videre.

De har invitert organisasjoner, foreninger og forskere til møtet. De har kompetanse og erfaring på feltet, opplyser de.

– På våre 180 skoler gjøres det et grundig og godt arbeid med inkludering. Våre ansatte har stor bevissthet rundt dette, og mye kompetanse og erfaringer med å jobbe med en mangfoldig elevgruppe, og å skape fellesskap. De siste dagers debatt med polariserte synspunkter viser at dette ikke er enkelt. Vi håper derfor de inviterte aktørene vil bidra til å gjøre oss enda bedre, sier Stenberg.

Kommer ikke til å handle om håndhilsing alene

Eriksrud presiserer at møtet ikke handler om «håndhilsings-saken», men om hvordan Osloskolen jobber med mangfold og inkludering i skolen, mer generelt enn denne saken.

– Kommer normer og regler knyttet til håndhilsing til å være et tema?

– Vi har ikke tenkt ut akkurat hvilke problemstillinger vi skal snakke om, men det kommer ikke til å være et møte som handler om håndhilsing alene, men generelle utfordringer og problemstillinger. Det er naturlig at håndhilsing blir en del av det.

I etterkant av hendelsen har Utdanningsetaten sagt at de støtter rektoren.

– Hva mener dere med det?

– Vi er enige i at saken ikke ble godt håndtert av rektor, og støtter hennes beklagelse. Samtidig er det veldig tøft å bli gjenstand for en slik samfunnsdebatt, og vi har løpende dialog med henne om det. I tillegg har vi vært tydelige på at vi ikke mener uttalelsene hennes er rasistiske, slik enkelte har ment, sier Eriksrud.

Disse er invitert til møtet:

  • Antirasistisk SenterOrganisasjonen
  • LIM – Likestilling, integrering, mangfoldMinotenk
  • Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon
  • Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
  • Claudia Lenz
  • Julia Orupabo
  • Hawa Abshir Muuse
  • Mobbeombud Henrik Raustøl
  • Kommunalt foreldreutvalg (KFU)
  • Oslo Elevorganisasjonen
  • Oslo Utdanningsforbundet
  • Skolelederforbundet
  • Fagforbundet