Rettssaken skulle egentlig gå over ti dager i Oslo tingrett fra førstkommende mandag. Her var den 36-årige mannen tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighets- eller tillitsforhold.

Grunnlaget er at han ved flere anledninger fra 2009 til 2011 skal ha forgrepet seg på fostersønnen sin, som da var i tenårene.

36-åringen har i en årrekke jobbet i barnevernstjenesten flere steder i Norge. Han har også kjøpt, eid og drevet flere selskaper innen barneverns- og omsorgstjenester.

Skal ha tilbudt penger

Tidligere denne uken besluttet Erik Marthinussen, statsadvokat i Oslo, å trekke tiltalen og henlegge overgrepssaken mot mannen.

Årsaken er at fornærmede døde tidligere i år. Ifølge familien tok han sitt eget liv.

Uten forklaringen fra den fornærmede mannen kan ikke statsadvokaten se at «det kan føres adekvate bevis for forholdene i tiltalebeslutningen», som det heter i avgjørelsen.

Samtidig har påtalemyndigheten besluttet å opprettholde tilleggstiltalen mot 36-åringen. Her heter det at han i februar 2019 skal ha kontaktet fornærmedes bror og tilbudt dem 100.000 kroner hver mot at fornærmede trakk eller endret sin forklaring.

– Slik saken står nå er hovedtiltalen trukket og besluttet henlagt av Oslo statsadvokatembeter. Bakgrunnen er at man vurderer at man ikke vil klare å føre tilstrekkelige bevis nå som fornærmede er død, sier politiadvokat Hilde Hermanrud Strand, aktor i saken.

Hun utdyper:

– Påtalemyndigheten mener at fornærmedes forklaring var avgjørende for å føre saken om seksuelle overgrep for domstolen. Når det gjelder tilleggstiltalen har vi andre vitner og beviser som kan føres, slik at fornærmedes forklaring ikke er like avgjørende.

Klager på henleggelse

Strand viser til at fornærmedes bror skal ha mottatt tilbudet om penger mot at fornærmede endret forklaringen sin.

– Det finnes dermed en annen person som kan forklare seg og belyse forholdet, sier Strand.

Selv om den fornærmede mannen har forklart seg til politiet, mener statsadvokaten at det ikke er anledning til å spille av politiavhør av ham i retten. Etter straffeprosessloven er det visse vilkår som må tilfredsstilles for at det skal være anledning til å spille av eller lese opp politiforklaringer. De er ikke til stede i denne saken, konkluderer statsadvokaten.

Rune Selbo er oppnevnt som bistandsadvokat for fornærmedes etterlatte. Han er ikke enig i påtalemyndighetens beslutning om å trekke tiltalen og henlegge saken.

– Henleggelsen vil bli påklaget. På vegne av de etterlatte begjærte jeg også utsettelse av hovedforhandlingen i påvente av Riksadvokatens avgjørelse i klagen, sier Selbo.

Utsatt en rekke ganger

Som Avisa Oslo omtalte i desember, skulle rettssaken mot 36-åringen i utgangspunktet gå for Oslo tingrett i mars i fjor, men den ble avlyst og senere berammet på nytt på høsten.

Heller ikke da lot saken seg gjennomføre. Ny dato ble satt i februar, før saken ble flyttet for fjerde gang – nå til 26. april.

– Det har vært en enorm belastning, sier Selbo om tiden det har tatt å få saken opp for domstolen.

Et nærstående familiemedlem er ikke i tvil om at det har medvirket til mannens dødsfall.

– Det var han tydelig på – at han klarte rett og slett ikke mer. Alle rundt ham visste det, at han ville ta sitt eget liv om ikke denne saken ble avsluttet, sier familiemedlemmet til Avisa Oslo.

– Vi føler at han ble jaget i døden.

Aktor Hilde Hermanrud Strand er enig i at de stadige utsettelsene har vært uheldige.

– Det kan medføre merbelastning for de impliserte, sier hun.

Hun har ingen kommentar til at bistandsadvokat nå varsler at han vil klage på påtalemyndighetens beslutning om henleggelse.

– Det har han gitt uttrykk for i et prosesskrift, så får det behandles av Riksadvokaten, sier Strand.

Nekter straffskyld

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, nekter den 36-årige mannen straffskyld for både hoved- og tilleggstiltalen. Det står ennå ved lag, sier hans forsvarer, advokat Thomas Randby.

For øvrig har han følgende kommentar til den siste utviklingen i saken:

– Ut fra omstendighetene var det forventet at tiltalen ville bli trukket og saken henlagt. Vi tar til etterretning at påtalemyndigheten ønsker å realitetsbehandle tilleggstiltalen, men min klient erkjenner ikke straffskyld, sier Randby.

Fredag ettermiddag besluttet Oslo tingrett at de ikke tar utsettelsesbegjæringen fra bistandsadvokaten til følge. Dermed går saken i retten tirsdag til onsdag.

Trenger du noen å snakke med?

  • Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med.
  • Sidetmedord.no er en nettjeneste drevet av Hjelpetelefonen. På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller ansatte veiledere.
  • Kirkens SOS Norge er en døgnåpen tjeneste på telefon og internett. Telefon, SOS melding og SOS – Chat. Kirkens SOS tilbyr et lyttende medmenneske, som gir støtte og trøst i møte med den smerten som formidles.
  • Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord (LFFS): LFFS Chat og telefon. Her kan du henvende deg om du har tanker om selvskading eller selvmord, eller ønsker råd for hvordan du kan hjelpe en venn.

Kilde: Helse Norge