– Det er selvfølgelig svært sårende, sier Øystein Sundelin.

Avisa Oslo møter Høyres gruppeleder hjemme på en nedfrosset Ullevål Hageby – samme dag som det tikket inn en e-post til Oslo Høyres gruppemedlemmer. Innholdet var et mistillitsforslag mot Sundelin med Eirik Lae Solberg, Pia Farstad von Hall, Ola Kvisgaard og Anne Haabeth Rygg oppført som forslagsstillere.

– Jeg vil begynne med å si at dette ikke er noe hyggelig, sa Rygg til Avisa Oslo tidligere i dag.

– Jeg stiller meg likevel bak fordi vi gjentatte ganger har opplevd at vår gruppeleder holder informasjon tilbake, eller lar være å fortelle hele sannheten når det skal tas beslutninger og voteres. Det skaper en situasjon der vi har manglende tillit internt i gruppa, men også overfor andre partier, fortsatte nestlederen i Høyres bystyregruppe.

– Selvfølgelig veldig sårende

Som nestleder i bystyregruppa er ikke Rygg hvem som helst i Oslo Høyre. Alle forslagsstillerne er sentrale bystyrepolitikere, og Lae Solberg var inntil 2019 leder for Høyres bystyregruppe med nettopp Øystein Sundelin som nestleder.

– Det er en ulykkelig situasjon som jeg virkelig hadde ønsket at vi kunne slippe, men jeg har etter hvert innsett at vi er nødt til å handle, sa Lae Solberg tidligere i dag til VG.


Hans tidligere nestleder er overrasket over at Lae Solberg fronter mistillitsforslaget mot ham.

– Jeg var hans nestleder i fire år og jobbet for hans prosjekt. Jeg opplevde at vi hadde et profesjonelt og ryddig forhold, sier Sundelin.

På spørsmål om hvordan han opplever det som skjer nå, sier Sundelin at han gjerne skulle satt seg ned med Lae Solberg og de andre for å diskutere saken.

– I stedet velger de å gå til det mest dramatiske og ytterste steget.


Sterke anklager

Sundelin mener at forslagsstillernes framgangsmåte er svært uvanlig i Høyre-sammenheng.

Han mener at de burde spilt med mer åpne kort. Selv anklages han for å holde tilbake informasjon og å fare med løgn – eksternt overfor Oslo Venstre og innad i eget parti.

Én av anklagene omhandler at Sundelin i desember ville ansette en nær venn som rådgiver i bystyregruppen. Dette angivelig uten noen forutgående prosess og at gruppestyret hadde drøftet en ansettelse.

«Til bystyregruppens nestleder begrunnet han innstillingen med at ansettelsen vil hindre vår ordførerkandidat vil ønske å komme tilbake i et heltidsverv for bystyregruppen fordi disse to har en svært dårlig samarbeidsrelasjon fra tidligere», heter det i mistillitsforslaget Avisa Oslo har fått oversendt.

NB: I en tidligere versjon av denne artikkelen het det at Eirik Lae Solberg var Oslo Høyres ordførerkandidat i 2019. Det stemmer ikke. Saida Begum var partiets ordførerkandidat.

Les hele mistillitsforslaget og Sundelins svar her:

Benekter intriger

– Det stemmer at jeg var urolig for ansettelsen fordi det hadde vært et anstrengt arbeidsforhold mellom personer i Oslo Høyre tidligere, men det var noe jeg håper kunne bli lagt bak oss og håndtert profesjonelt av alle, har Sundelin tidligere kommentert om de sistnevnte påstandene.

Overfor Avisa Oslo vil ikke Sundelin kommentere hvem den aktuelle personen som skulle ansettes var. Han bekrefter imidlertid at det var en venn av ham og at han forslo at vedkommende skulle ansettes.

Han sier også at det var en prosess tidligere på høsten der Oslo Høyre gikk gjennom hva lokallaget trengte.

– Også er det slik at hverdagen til en gruppeleder er krevende for å få til å gå i hop. Derfor trenger du noen som er nært på deg og bistår deg, og da må du også vite at det er et tillitsforhold der.

Avviser løgn

– Hva tenker du om den avgjørelsen i ettertid?

– I ettertid tenker jeg at alle disse innspillene og punktene forteller meg at jeg burde vært mer ydmyk. Jeg er ydmyk overfor det nå. For det har jo åpenbart vært en ganske stor uenighet, som jeg som leder burde ha løst opp i.

Det Sundelin nekter blankt for, er å fare med løgn.

– Nei, jeg har ikke løyet. Det kan jeg stå for. Jeg synes det er et ord du skal være veldig trygg på er riktig før du bruker det.

– Hva har du gjort da?

– Jeg har prøvd å etablere og stable på beina en kurs for Oslo Høyres bystyregruppe med sikte mot valgseier i 2023. Det har mitt hovedmål og hovedtanke hele veien.

Erkjenner uheldig episode med Venstre

Sundelin synes også det er fortvilende å bli anklaget for å ha ført Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke bak lyset da det skulle forhandles om heltidsverv i bystyret etter 2019-valget.

I mistillitsforslaget heter det at Sundelin «sa at partiene skulle forhandle videre» om disse vervene.

«Kort etter denne samtalen ble fordelingen av heltidsverv på borgerlig side endelig besluttet i Høyres bystyregruppe uten at Venstres gruppeleder ble varslet om dette. Dette har skapt svært dårlige samarbeidsrelasjoner», står det.

– Det er riktig at jeg hadde et ønske om å snakke godt ut med Venstre om valgene vi hadde tatt. Det oppsto en uheldig situasjon der jeg skulle på et intervju hos NRK, mens det ble sendt ut en pressemelding før jeg rakk å forklare hvor vi sto overfor Venstre, sier Sundelin til Avisa Oslo.

– Det var uheldig, men der mener jeg også at forrige gruppeleder Eirik Lae Solberg hadde et ansvar for å holde den løpende kommunikasjonen med andre partier og Venstre, fortsetter han.

Mener det egentlig handler om politisk retning

Venstre-gruppelederen Bjercke ønsker ikke å kommentere interne samtaler og forhandlinger med Øystein Sundelin.

– Det stemmer at det var en uenighet mellom Venstre og Høyre om konstitueringen på rådhuset, men det har vi lagt bak oss nå. Vi har et godt samarbeid med Høyre og konsentrerer oss om kjernesaker som skole og miljø, sa Bjercke til Avisa Oslo tidligere i dag.

I lys av at Venstre sier at de har lagt episoden bak seg, synes Sundelin at det er merkelig at den blir brukt mot ham nå.

– Det fremstår bare som rarere og rarere egentlig. For jeg har også vært av den oppfatning av at dette var vi ferdig med for lenge siden, sier Høyre-gruppelederen.

Ifølge Anne Haabeth Rygg har mistillitsforslaget støtte fra minst 20 av bystyregruppens 33 stemmeberettigede representanter.

Både Rygg Både og Ola Kvisgaard avviser at mistillitsforslaget er politisk begrunnet. Selv mener Øystein Sundelin at saken først og fremst dreier seg om nettopp det.

– Jeg tror det handler om uenighet om veivalg på politikk. Man ønsker en retning, som jeg tror handler om å være tøffere mot byrådet på bil og parkering. Selv mener jeg at hvis vi skal fange opp nye, unge velgere i Oslo, så er vi nødt til å korrigere den kursen vi har hatt. I 2019 gikk vi ned 6 prosentpoeng i valget. Da hadde vi ikke den appellen som trengtes, sier Sundelin.