Torsdag sendte politiet drapssaken fra Tordenskiolds gate til statsadvokaten i Oslo for en endelig påtaleavgjørelse. Ifølge Avisa Oslos opplysninger lyder politiets innstilling på drapstiltale mot 42-åringen som er siktet i saken.

Politiadvokat Rita Parnas vil ikke kommentere innstillingen, men viser til at siktede har erkjent de faktiske forholdene i saken.

– I det hele og store er etterforskningen ferdig. Vi venter ennå på noen svar, uten at jeg gå i detalj på det, sier Parnas, som er påtaleansvarlig for etterforskningen.

Strid om nødverge

I avhør har 42-åringen erkjent at det var han som løsnet skuddene som drepte en annen mann i Tordenskiolds gate, kun et steinkast unna rådhuset, 19. juli i fjor.

Han har imidlertid påberopt seg nødverge. Som Avisa Oslo har omtalt ved flere tidligere anledninger, mener han at nødvergesituasjonen skal ha utviklet seg over tid i form av vold og trusler fra fornærmede.

Etter drapet har 42-åringen anmeldt avdøde for å ha knivstukket ham ved en tidligere i anledning, i en sak han i utgangspunktet ikke ønsket å bidra til å oppklare overfor politiet.

– Det er statsadvokaten som avgjør tiltalespørsmålet, men som det fremgår av tidligere fengslingskjennelser mener påtalemyndigheten i politiet at vilkårene for nødverge ikke er oppfylt, sier Parnas.

Hun viser til at nødvergespørsmålet har vært et tilbakevendende tema i forbindelse med varetektsfengsling av 42-åringen, senest i en kjennelse fra Borgarting lagmannsrett 23. desember.

Da hadde mannen fått forlenget varetektsperioden med fire nye uker i Oslo tingrett, men anket beslutningen. Anken ble avvist av lagmannsretten, som i likhet med tingretten fant det lite sannsynlig at drapet var en såkalt lovlig nødvergehandling.

Kulehull i frontruta

Videre kom lagmannsretten til at en løslatelse ville støte allmennhetens rettsfølelse.

«Det er nå omkring fem måneder siden overtredelsen fant sted, og det er tale om en svært alvorlig overtredelse av straffeloven. Det vises videre til de konkrete omstendigheter i saken; at drapet skjedde ved flere pistolskudd, dels fra inne i bilen og dels fra utsiden, i Oslo sentrum, om ettermiddagen en godværsdag i juli måned, hvor det var mange mennesker i aktuelt område», heter det i kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett.

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, skal det ha vært fornærmede som hadde med pistolen i Tordenskiolds gate den aktuelle dagen.

Deretter skal det ha oppstått en situasjon i en bil, som altså resulterte i at 42-åringen skjøt ham flere ganger med våpenet – både inne i bilen og fra utsiden. Bilder fra stedet viser et tydelige kulehull i frontruta på bilen.

Politiet har ikke ønsket å kommentere dette, heller ikke nå.

Mål om rettssak til våren

Parnas kan imidlertid bekrefte at politiet har mottatt en anmeldelse mot avdøde fra den siktede mannen. Utover det er hun tilbakeholden med å kommentere innholdet i anmeldelsen, annet enn at saken er henlagt.

– På generelt grunnlag kan jeg si at i og med at det ikke er mulig å straffe personer som ikke lever lenger, etterforskes heller ikke slike saker, sier politiadvokaten.

– Hvilken betydning har denne anmeldelsen for drapssaken?

– Jeg ønsker ikke å gå inn på det. Dersom det skulle være av betydning, vil det komme fram under rettssaken.

De involverte mennene har hatt en langvarig relasjon og er begge godt kjente for politiet fra tidligere. Så sent som i 2018 ble de dømt i samme straffesak i Oslo tingrett, blant annet for flere grove tyverier.

I tidligere fengslingskjennelser fremkommer det at målet er å avvikle rettssaken mot 42-åringen i løpet av andre kvartal av 2022. Foreløpig er det ikke satt noen dato.

– Først må statsadvokaten ta stilling til tiltalespørsmålet. Deretter vil saken berammes. Siden siktede sitter i varetekt, bør ikke det ta altfor lang tid, sier Parnas.

Onsdag i forrige uke ble fengslingsperioden for 42-åringen forlenget med ytterligere fire uker.

«Mistankegrunnlaget er uendret, og retten mener det fortsatt vil støte allmennhetens rettsfølelse dersom siktede løslates», heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.