I 2022 ble det avdekket uverdige forhold ved noen av helsehusene i Oslo. Pasienter og deres pårørende sto fram med vonde historier som gjorde inntrykk på mange. Mange stilte spørsmålet: Hvordan kunne disse historiene oppstå?

Byrådet tok situasjonen på alvor. I løpet av desember 2022 og januar 2023 ble det bevilget over 20 millioner kroner for å styrke bemanning, øke kompetanse og tilsette måltidsverter på helsehusene. I april fremmet byrådet en sak for bystyret om omorganisering av helsehusene, der helsehusene ble styrket med ytterligere 62 millioner kroner, i tillegg til 41 millioner til nytt pasientvarslingssytem.

Totalt er helsehusene styrket med 123 millioner kroner de siste månedene. Blant tiltakene som nå iverksettes er:

  • En spesialisering av tilbudene ved hvert helsehus med plasser for rehabilitering, avklaring og skjerming.
  • Mottaksfunksjonen på den enkelte helsehus styrkes, og det etableres mottaksteam med sykepleie og legekompetanse på hvert helsehus. Bydelene skal delta i mottaksteamet.
  • Helsehusplasser skal ikke lengre brukes til avlastning, men legges til egne avdelinger som er bedre tilrettelagt for denne pasientgruppen og deres pårørende
  • Bruk av velferdsteknologi skal oppskaleres og det innføres moderne pasientvarslingssystemer

Sammensatt bilde

Nå har rapporten fra den eksterne gjennomgangen kommet. Her analyseres helsehusenes organisering, ledelse, bemanning, kompetanse og kvalitet. Bydelenes tildelingspraksis og samhandlingen med sykehusene blir også belyst. Pasienter, pårørende, ansatte, ledere og samarbeidspartnere har kommet kom til orde.

Rapporten viser at tilbudet ved helsehusene ikke har vært godt nok tilpasset befolkningens behov. Spesielt gjelder dette eldre pasienter som skrives ut fra sykehus, mennesker med demenssykdom og pårørende som har behov for avlastning.

Utfordringene er sammensatte, og handler om samarbeidet mellom helsehusene og sykehusene og samarbeidet mellom bydelene og helsehusene, vel så mye som situasjonen ved det enkelte helsehus.

Må treffe med tiltakene og jobbe med samhandling

Rapporten vi nå har fått underbygger at tiltakene byrådet har foreslått, og som bystyret vedtok i april, er treffsikre svar på utfordringene ved helsehusene. Det er jeg fornøyd med. Samtidig må vi erkjenne at vi står overfor store, utfordringer i helse- og omsorgssektoren fremover.

Med en forventet dobling i antall eldre over 80 år frem mot 2030, er det nødvendig å sikre at alle får nødvendig og riktig tilbud om sykehjemsplass når de trenger det.

Frem mot 2040 vil antall personer med demenssykdom i Oslo dobles fra 10 000 til 20 000. Samtidig blir vi flere eldre som har kompliserte sykdomsbilder, færre i yrkesaktiv alder til å jobbe i helse- og omsorgstjenestene, og kommunene tar stadig over flere oppgaver som tidligere lå til sykehusene. Dette utfordrer tjenestene våre.

Rapporten avdekker også at det knaker i samhandlingen mellom sykehus og kommune. Funnene indikerer at dette ikke er et «osloproblem», men et varsel om at vi må tenke annerledes for å sikre en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste for årene som kommer.

Vi må også erkjenne at utfordringene som er avdekket ved helsehusene krever en tillitsbasert samhandling mellom sykehus, helsehus og Oslos 15 bydeler.

Bygger kompetanse og investerer i ansatte

For en stor og kompleks kommune som Oslo vil det være naturlig å se på flere tiltak på sikt. Vi må tilpasse oss til innbyggernes behov, organisere tjenestene våre og bygge kompetanse slik at vi er godt skodd for å møte disse utfordringene. Det betyr at vi også må investere i kompetansen til våre egne ansatte.

Derfor har byrådet nettopp etablert et kompetansefond på 175 millioner kr, som skal brukes til kompetanseutvikling hos ledere og medarbeidere innenfor helse- og omsorgstjenestene.

Gjennom slike kraftfulle grep kan en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste sikres, men vi må aldri stoppe å utvikle oss.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Beretning fra et sykehus

Les også

Kjære MDG, ikke steng meg ute fra byen min!

Les også

Er dette arkitektur folket ønsker?

Les også

Ruter har skapt et kollektivopprør