Det er registrert 83 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er det høyeste antallet smittede registrert på én dag siden 4. juni, da tallet var 93.

Og det er ingen tvil om at Delta-varianten har tatt over. 87 prosent av smittetilfellene i Oslo er Delta-viruset, opplyser helsebyråd Robert Steen (Ap).

– Tallene fra uke 29 viser at det var rundt 150 smittede, og 450 smittede i uke 31. På to uker så tredoblet smitten seg, sier helsebyråden.

Dette er en voksende stigning, som gjør at helsebyråden sjekker smittetallene flere ganger hver dag.

– Det er det siste jeg gjør før jeg legger meg, og det første jeg gjør når jeg står opp. Jeg følger utviklingen, og har respekt for viruset, men jeg har veldig lave skuldre.

Han understreker at alvoret i disse smittetallene er noe helt annet, enn tilsvarende smittetall tidligere i pandemien, fordi sannsynligheten for alvorlig sykdom har sunket dramatisk.

Flere smittede var vaksinert

– Mye av årsaken er vaksinedekningen. Per i dag er 86 prosent av alle over 17 år vaksinert minst en gang og ca. 46 prosent er fullvaksinert.

Av dem som er blitt smittet de siste ukene er 50 prosent av dem vaksinert, og 50 prosent av tilfellene er ikke vaksinert.

Av de 50 prosent som er vaksinert og smittet, er 40 prosentpoeng av disse vaksinert én gang, mens de resterende prosentene er vaksinert to ganger.

– Det betyr at vi ikke er immune selv om vi er vaksinerte. Sikkerheten for å ikke bli smittet med en vaksinedose er 35 prosent, etter to er beskyttelsen på 88 prosent, så det er fortsatt en risiko for smitte. Men alvorlighetsgraden ved sykdom er en helt annen. Koronaen er fortsatt er rundt oss helt tiden, men det virker som vi hvert fall er på tryggere grunn, sier Steen.

Og målsettingen hele veien har vært å bekjempe alvorlig sykdom og død, sier helsebyråden.

– Med en så stor vaksinedekning som det er i Oslo nå, er det langt mindre fare for dødsfall og Oslo-sykehusene har nesten ingen innlagte. Tirsdag er det tre på Ullevål universitetssykehus og to på Ahus.

Testkapasiteten fortsatt høy

Kommunen har fortsatt en testkapasitet på 60.000–70.000 i uka. Helsebyråden tror ikke det er grunn til å tro at det er mørketall blant de smittede, fordi folk fortsatt tester seg.

– Forrige uke var det 24.000 som testa seg. Det har vært mye testing i tilknytning til reise, men i det siste har vi sett at flere oppgir symptomer og at de er nærkontakt.

Blant dem som tester seg er andelen positive på litt under to prosent.

Tallene viser også at halvparten av de smittede har blitt smitta utenfor Oslo.

To av tre av disse har blitt smittet i utlandet, den resterende tredjedelen har blitt smittet utenbys og tatt med seg smitten hjem.

Denne uka får kommune 40.000 nye vaksiner, og 70.000 vaksinedoser neste uke.

– Det kommer til å gå veldig fort nå i vaksineringen av andre dose.

Kan bli mye for smittesporerne

Men det Steen trekker fram som mulig utfordring han jobber med å forberede seg på, er TISK-arbeidet innenfor smittesporing.

– Vi lever i en mye mer åpen verden, og antall nærkontakter er mange flere enn det har vært tidligere. I mars hadde vi 2500 smittede på en uke. Det klarte systemet vårt, selv om det ble utfordret ganske dramatisk.

Han sier at dersom de kalibrerer for flere nærkontakter, kan de klare 2000 smitta i uka før smittesporingsteamet blir utfordret.

– Ser dere for dere en full gjenåpning slik regjeringen har sagt, at vi kan leve som normalt fra slutten av september?

– Jeg tror det er realistisk. Mitt mål er å ha tilbudt alle over 17 år fullvaksinering, og stukket alle som vil to ganger innen valgdagen. Og da er vi et helt annet sted, for da har ikke viruset noe sted å gå, og det vil fade ut litt av seg selv.

Nå er også spørsmålet om de i alderen 12–17 år, skal tilbys vaksine for å oppnå best mulig flokkimmunitet. Han trekker fram at Danmark og Israel og Finland allerede er i gang.

– Jeg tror det er klok tenkning. Det er en global pandemi, og den lever i aller høyeste grad i områder i verden der vaksineringen er mye lavere enn i Oslo. Og skulle det komme en mutant som er resistent for vaksinene vi har nå, blir vi slått tilbake igjen.

Han sier også at derfor er det viktig vi venter med en eventuell tredje vaksinedose.

– WHO sier at vi burde vente inntil vi har gitt første dose til den andre delen av verden. Desto flere vi får vaksinert, desto større er sannsynligheten for flokkimmunitet i Oslo, Norge og verden, sier han og fortsetter:

– Jeg tror at verdenssamfunnet må konsentrere seg om dette framover, ikke bare av solidaritet men også av egoistiske årsaker. Dette er ikke et virus vi blir kvitt før vi klarer å løse det på global basis.

LES OGSÅ: