Ahmed Alaridi kommer ut av teltet som har stått foran Stortinget over lengre tid. Utenfor kan man høre hamre-lyder. Der er politiet, som i dag fjerner teltet.

Palestina-leiren har stått på samme sted i flere uker, med et kort opphold da den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, var på Norges-besøk.

Aktivistene har ikke søkt om å få ha teltet der. Stortinget har over tid bedt de fjerne det, og senest innen 2. januar. Siden det ikke skjedde har de bedt politiet ta grep.

– Jeg er lei meg. Vi hadde tenkt til å fortsette til krigen ble over, sier Ahmed Alaridi.

Tårene renner ned over kinnene hans.

– Knuser hjertet

Han er ikke den eneste som er trist.

– Når jeg står her og ser her at politiet fjerner teltet og det er så mange biler her ... Det knuser hjertet. Det er tungt, sier Rami Samandar.

Han har ikke forståelse for Stortingets beslutning. Ei heller at de har bedt politiet om å fjerne teltet.

– Stortinget sender politiet til folk som kanskje har traumer, kanskje har mistet noen. Det at de kommer så tidlig på dagen, synes vi er veldig kontroversielt. De fjerner oss fra et sted som i mange år har blitt brukt til å rope for fred og fremme budskap som støtter folkeretten, sier Samandar.

– Dere har blitt anmodet om å søke flere ganger. Hvorfor har dere ikke søkt om tillatelse til å stå her?

– Andre organisasjoner booker plassen her hver dag. De har gjort det i et helt år og nesten i et helt år framover. Det er nesten umulig å booke plass her. Vi mener dagens regelverk må tilpasses når et folkemord pågår. Da er det noen ting som er viktigere enn andre, sier Samandar.

– Har en plan B

Han sier at stedet har blitt en viktig møteplass.

– Det viktigste er å vise støtte og kjærlighet til dem som har mistet noen. Dette har blitt et viktig møtested. Vi er redde for at mange i Oslo vil bli påvirket når det forsvinner, sier han.

– Skal dere pakke ned nå, eller fjernes med tvang?

– Vi er individer. Det er valg som tas av hver enkelt. Men jeg vet at noen ikke kommer til å fjerne seg, svarer Samandar.

– Hvor har dere tenkt til å møtes framover?

– Vi har en plan B. Dere får vite om det etterpå, sier Samandar.

Rolig

Utenfor Stortinget sto det åtte politibiler og mange politibetjenter. Men innsatsleder ved politiet i Oslo, Steinar Bjerke, sier at fjerningen av teltet så langt har gått rolig for seg.

– Vi har gitt dem et pålegg om å fjerne teltet og sagt at markeringen er over. Hvis dem ønsker å markere i framtiden må de søke på vanlig vis. Det er grunneier Stortinget som har anmodet om at denne markeringen har vart lenge og at de ønsker at den avsluttes, sier Bjerke.

Han sier at de har fjernet en del ting allerede.

– Akkurat nå venter vi på at de skal få ta ned noe flagg og banner selv, og så har vi en dialog om hvor vi kjører dette. Så får de det tilbake igjen. Vi lar dem prate sammen først og så ser vi hva som skjer videre, men vi kommer til å gjennomføre tiltaket, sier han.

– De føler at de blir tatt med makt og sier at flere av de har traumer. Hva tenker du om det?

– Vi har fått en anmodning om at de skal fjernes. Både Stortinget og politiet har hatt en dialog med de over lang tid, så de har vært kjent med at de vil bli fjernet, sier han.

Politiet har ikke brukt tvangsmidler ennå, men vil gjøre det om aksjonistene ikke fjerner seg innen en gitt frist i løpet av dagen.