«For Ap, MDG og SV har det viktigste vært å få støtte til de store satsningene i budsjettet, innenfor trygge økonomiske rammer.», erklærer byrådspartiene og Rødt i en samlet pressemelding tirsdag.

Etter forhandlinger med Rødt har byrådspartiene flyttet på om lag 130 millioner i driftsbudsjettet og legger på omtrent 60 millioner i justeringsbudsjettet.

Representanter fra de fire partiene møtte tirsdag opp til en felles pressekonferanse på Rådhuset.

Fem punkter

I pressemeldingen trekker de særlig frem fem punkter:

  • Velferd i bydelene

Det er lagt til et løft på 65 millioner til barnehager, eldreomsorg, ungdomstiltak og andre velferdstilbud som drives av bydelene.

  • Spesialpedagoger

Partiene er enige om å trappe opp byrådets satsing på spesialpedagogikk i barnehagene. De øker bevilningen med 20 millioner kroner.

  • Lavere billettpris for TT-brukere

partiene setter av 10 millioner hvert år fremover for å redusere prisen på reiser for brukere av såkalt tilrettelagt transport (TT)

  • Ungdomsklubber i bydelene

Partiene setter av 12 millioner for å skjerme ungdomsklubber – særlig i ytre by – fra kutt.

  • Juleløft for de som har det tøffest

Partiene er enige om å gi ekstra bidrag til organisasjoner som støtter de som er hardest rammet av stigende priser. Det er satt av to millioner, fordelt på de fire organisasjonene Blå Kors, Evangeliesenteret, Frelsesarmeen og Kirkens bymisjon.

Ikke enige om kommunal strømstøtte

Allerede da byrådet la frem sitt forslag til budsjett i september, varslet Rødt at de hadde tro på at de skulle komme til enighet.

Likevel varslet Rødts gruppeleder en kamp om kommunal strømstøtte.

– Vi kan få til lokale tiltak i Oslo. Kan man se på en ordning for kommunale boliger? Det er et forslag vi ser på. Det samme gjelder støtte til leieboliger i det private leiemarkedet, sa Siavash Mobasheri den gangen.

Nå medgir han at de ikke fant enighet om dette.

– Det er helt riktig. Vi la frem to konkrete forslag når det kommer til strøm. Det ene handlet om at vi ønsket at Hafslund skulle kunne selge strøm direkte til forbrukere og ikke gjennom børsen, sier Mobasheri og legger til:

– Det er et komplisert grep som byrådspartiene mente man ikke kunne få til nå.Også fjernvarme – som mange i Oslo har – kom vi med et forslag på, men det var også et komplisert tema som vi ikke fikk gjort noe med nå.

Han konkluderer:

– Vi er nok enige om å være uenige her.

– Ålreit stemning hele veien

Tidligere i år, da bystyret skulle vedta revidert budsjett for 2022, klarte ikke byrådspartiene å finne enighet med Rødt. Dette var første gang siden den rødgrønne valgseieren i 2015.

Denne gangen har ting gått bedre, forklarer Halse.

– Det har vært ålreit stemning hele veien. Så har det vært sånn som i alle forhandlinger at man noen ganger har tenkt at det var krise, mens andre ganger har det gått helt greit.

Nå takker MDG-representant Eivind Trædal Rødt for å ha vært konstruktive i forhandlingene.

– Før sommeren var det litt amper stemmer. Da foreslo jeg parterapi. Så er det fint at vi har klart å være gode venner, selv uten en tur til psykologen, sa Trædal.