Kulturminister Abid Q. Raja (V) la frem museumsmeldingen for 2021 fredag og kom med gladnyheter til Oslos befolkning. For å opprettholde museumsaktiviteten og sikre at museumsansatte kan være i arbeid, fordeler regjeringen 35 millioner kroner i økt tilskudd til en rekke museer.

– Koronasituasjonen har vært krevende for museene i Oslo. Vi så at museene i Oslo har gått en vanskelig tid i møte, og nå ønsker vi å avhjelpe dem i den vanskelige situasjonen de er i. Museene i Oslo er en viktig del av våre kulturelle infrastruktur, sier Grunde Kreken Almeland (V).

Museumsdirektør: – Veldig viktig for oss

Almeland sier videre at museene i Oslo som nå får ekstra bevilgninger har gjennom mange år med hardt arbeid vært flinke til å skaffe egne inntekter.

– Nå gir regjeringen 12,2 millioner i ekstra bevilgninger til Norsk Folkemuseum og 2,4 millioner til Astrup Fearnley, sier Almeland.

Astrup Fearnley Museets direktør og sjefkurator, Solveig Øvstebø, jubler over nyheten.

– Det er en fantastisk nyhet. Det var veldig viktig for oss, sier Øvstebø.

Astrup Fearnley er et av museene som har falt utenfor alle støtteordninger under pandemien.

– Det har straffet seg i koronatiden å ha god egeninntekt, og med stengt museum så tvinges inntektsgrunnlaget vårt bort. Vi er glade for å få denne støtten slik at vi kan holde oss flytende til vi kan åpne igjen, sier hun.

Klar med utstilling

Museet har vært stengt siden 9. november. Øvstebø forteller at museet er i samme kategori som festivaler og konsertarenaer.

– Men på et museum har man jo stor avstand, og folk kommer ofte alene eller to og to. Så vi håper at man kan se på hvilke smitteverntiltak som bør gjelde når man begynner å åpne opp litt igjen, sier hun og tilføyer:

– Vi har klar utstilling til dere! Det er en utstilling med amerikanske Nicole Eisenman, hennes største i Europa. Vi gleder oss til å ønske publikum velkommen.