– Vi snakker mye om hvor mye, eller lite, det bygges i Oslo. Det vi må snakke mer om er planene. 2020 ga oss en produksjon på et nesten rekordhøyt antall byggesaker i Oslo, og vi tangerte nesten tidligere rekorder da vi endte opp på rett over 6.000 byggesaker. På plansiden var det imidlertid annerledes. Denne byen trenger en mye høyere tilførsel av nye detaljreguleringer som blir bygget ut raskt. Sett fra kommunen, så ønsker vi oss økt planproduksjon, hvor boligbyggingen kommer i gang så raskt som mulig etter at planen er vedtatt. Der er vi ikke i dag, og vi ser på trendene med uro.

Får færre planer

Det sa Siri Gauthun Kielland, direktør for plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, da hun holdt foredrag på den digitale Boligmarked-konferansen onsdag formiddag.

I sin tale til eiendomsbransjen kunne plan- og bygg-sjefen fortelle at kommunen i 2020 fikk om lag 25 prosent færre plansaker og rundt 20 prosent færre oppstartsmøtebestillinger sammenlignet med 2019 og 2018.

Og trenden har ifølge henne fortsatt inni 2021:

– Vår registrering viser at vi per 31. mars hadde fått inn ni planforslag hittil, mot 12 på samme tid i 2020. Og 2020 var altså lavere enn 2019. Dette betyr at om noen år, så sitter vi med færre boligplaner som er byggeklare enn vi har i dagens situasjon, sa hun.

Lange prosesser

Gauthun Kielland uttrykte også bekymring over at planarbeidene tar stadig lengre tid.

– I dialogfasen bruker forslagsstillere faktisk 40–50 uker mer, altså nesten et år lenger nå enn i 2014. Slik sett er det lett å fastslå at tidsbruken har gått i feil retning. Dette er utfordringer som bransje og kommune må løse sammen, fordi slik vil ingen ha det.

Hun kunne fortelle at kommunen har satt i gang et eget prosjekt for å kartlegge og se på tiltak for raskere planlegging i Oslo og kunne meddele at de var godt i gang med å effektivisere byggesaksprosessen. Så kastet hun ballen over til utbyggerne:

– Utbyggerne må ta ballen og levere boligplaner til kommunen, slik at vi får økt takten i boligreguleringen. Husk: cirka 70 prosent av planene som blir vedtatt i Oslo stammer fra private initiativer, og det er de private som kommer med boliginitiativene, sa hun.

Flere talere

Boligmarked-konferansen arrangeres av Norges Eiendomsmeglerforbund og Selvaag Bolig.

Der deltar eiendomsmeglerbransjen, i tillegg til utbyggere, politikere, arkitekter og forskere.

Blant dem som holder foredrag på konferansen finner man, i tillegg til plan- og bygningssjefen i Oslo, finansminister Jan Tore Sanner, sjeføkonom Andreas Benedictow, førsteamanuensis Erling Dokk Holm og forskningssjef Erling Røed Larsen.