Etter at Raymond Johansen overtok som byrådsleder i Oslo i 2015 er den registrerte volden mot ansatte i Osloskolen femdoblet viser Utdanningsetatens tall. Arbeidstilsynet har varslet pålegg til Utdanningsetaten fordi det ikke er gode nok systemer knyttet til opplæring, og øvelse i håndtering av vold og trusler. Det bør bekymre alle som er opptatt av at de over 16.000 ansatte i Osloskolen hver dag skal glede seg til å gå på jobb, og for at 90.000 elever skal få den undervisningen de har krav på, oppleve lærelyst og mestring.

At SVs bystyrepolitiker Sarah Safavifard, som forteller at hun snart er utdannet lektor, ikke ser ut til å være opptatt av lærernes arbeidsmiljø er overraskende. I et debattinnlegg i AO.no er hun mest opptatt av å feie problemene under teppet og forklare at Osloskolen «viser en stabil og god utvikling». Samtidig påstår hun at Høyre bedriver en virkelighetsfjern «historieomskrivning som står til stryk» og er «helt ute av kontakt med virkeligheten.»

Les også

Høyres historieomskrivning står til stryk

Det er sterke påstander. Selv etterlyser hun en faktabasert debatt om reelle problemer, og viser blant annet til at byrådet har gjennomført en «historisk styrking av skolebudsjettene» og «ansatt 500 nye lærere.» At byrådet kutter i skolebudsjettet nevnes ikke med et ord. Heller ikke at kommunen, ifølge byrådets egne tall, har ansatt 500 nye lærere fordi en Oslovennlig regjering med Høyre i spissen betaler for dem. Først gjennom lærersatsingen Tidlig innsats på 1.-4.trinn, og senere gjennom den nasjonale lærernormen.

SV-representanten mener at Høyre dikter opp problemer i Osloskolen. Det er helt urimelig. Hun kan umulig ha fått med seg at Osloskolens egne ansatte, og elevens ombudspersoner har slått alarm lenge. Skolelederforbundet opplever Utdanningsetatens ledelse som nesten fraværende og beskriver Osloskolen som en «førerløs farkost». En hel avdeling med nøkkelpersoner som jobbet med pedagogisk kompetanseutvikling har sagt opp i protest. Nesten 100 Oslorektorer har undertegnet et brev til skoledirektøren og klaget på de ikke har vært involvert i den mye omtalte omorganiseringen som har ført til en topptung etat som trolig aldri har hatt så mange direktører som nå. I fjor sommer skrev Mobbeombudet at pila peker feil vei og at stadig flere elever opplever mobbing og dårlig skolemiljø. I starten av november avdekket VG at 1662 Oslo-elever ikke hadde fått spesialundervisningen de har krav på. Det ser ut til at skolebyråden fra SV har vært mer opptatt av å skylde på koronakrisen og klage på at Oslo ikke har et eget oljefond, enn å sørge for at faglig svake elever får den undervisningen de har krav på. Legg til at både Elevombudet og Mobbeombudet er urolige for at Oslo kommune bryter elevenes rettigheter, så forstår alle at det ikke er Høyre som er "helt ute av kontakt med virkeligheten." Dette er ikke en «konstruert krise» av Høyre. Dette skjer i dag, mens SV sitter med ansvaret.

Jeg forstår godt at Safavifard unnlater å nevne noe av dette i sitt lettvinte angrep på Høyre. Vi så det også under høringen forleden. Både skoledirektøren og skolebyråden var preget, og på defensiven. Det var tydelig at de ikke hadde gledet seg til denne dagen. Det forstår jeg godt, for de hadde mye å svare for og ingen andre å skylde på.