Natt til tirsdag melder politiet at de oppretter en sak på forholdet.

– Det vil jobbes videre i etterforskningssporet, skriver de i en pressemelding.

Det ble sent mandag kveld kastet stein mot busser, og trepaller ble tent på. Dette skapte trafikale utfordringer for bussene, og var skremmende for passasjerene, ifølge politiet. Det er ingen melding om personskade, etter kaoset som oppsto.

Aggressiv stemning

Politiet jobbet med å få kontroll på situasjonen etter at mange ungdommer kastet egg, stein, tente på paller, og lagde «masse uro og frykt i området».

– Det er ungdommer som lager masse ordensforstyrrelser. De kaster egg og stein på oss, på busser og på en bil fra NRK. De har tent på paller, sperrer veien for bussene og er utagerende mot politiet, sier Stokkli til Avisa Oslo.

Han forteller videre at politiet tidvis har holdt avstand til ungdomsgruppene.

– Vi er på stedet og har for så vidt kontroll, men likevel oppstår det nye situasjoner. Det dreier seg om mange ungdommer som tydeligvis ikke er interessert i å ha en rolig og trygg tilstedeværelse på Furuset, sier Stokkli.

Situasjonen roet seg først like før midnatt, og ingen ble innbrakt eller pågrepet på stedet. Gjermund Stokkli, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, fortalte at det var snakk om rundt femti ungdommer, fordelt på flere grupperinger.

– Uakseptabel oppførsel

– Vi har forsøkt å få ungdommene til å oppføre seg ordentlig. Det er utøvd en god del skadeverk allerede, men ingen personer er kommet til skade, så vidt vi vet. Vi ser alvorlig på dette. Det er åpenbart uakseptabel oppførsel, sier Stokkli til AO mandag kveld.

Ifølge Aftenposten skal det også ha blitt avfyrt fyrverkeri mot politiet.

Operasjonslederen forteller at det hele startet med at en buss ble angrepet av stein. Mange patruljer kom til området for å få kontroll over situasjonen.

– Hvilke konsekvenser får dette for de involverte?

– Det er uakseptabel oppførsel og en del skadeverk, så det vil helt klart bli en etterforskning, svarer Stokkli.

Ved 23-tiden ble stemningen på stedet beskrevet som roligere, men politiet utelukker ikke at det kan dukke opp flere konfrontasjoner.

Flere meldinger om eggkasting

Avisa Oslo har fått opplysninger om at det også var en situasjon på Bjørndal tidligere mandag kveld, der flere ungdommer skal ha utført skadeverk på biler, og kastet egg.

Stokkli kan bekrefte det, men forteller at det ikke var i nærheten av så ille som det er på Furuset sent mandag kveld.

– Vi har fått en del meldinger om ungdommer som har gått Halloween og kastet egg, men omfanget og atferden på Furuset nå er helt klart det verste, sier operasjonslederen.

VG har snakket med Trond Rue, som forteller at han var inne i bussen som ble angrepet.

– Bussen måtte blokkere dørene, og sjåføren var redd for at de skulle ta seg inn i bussen. I bussen var det flere redde passasjerer, deriblant meg. Folk fikk ikke komme seg ut, noe de ikke turte heller, sier Rue til avisen.