Flere tv-kanaler viser onsdag kveld bilder av at aksjonistene bæres ut.

Kl. 20.49 melder politiet at de har båret ut alle de 13 aksjonistene som ikke ville forlate Vandrehallen. Alle disse blir dimittert av politiet etter å ha blitt fraktet ut.

Vurderte først med ikke tungtveiende nok grunner

– Innsatsleder hos politiet har bekreftet at Stortinget må sende en ny anmodning for at de samiske aktivistene i Vandrehallen skal bli fjernet. Den forrige anmodningen inneholdt ikke tungtveiende nok grunner til å gi pålegg til aktivistene, skriver nestleder i Natur og Ungdom, Tuva Mjelde Refsum, i en pressemelding tidligere, onsdag ettermiddag.

Politiet bekrefter dette, og skrev følgende i en pressemelding:

– Som allerede kjent, mottok politiet tidligere i dag anmodning fra Stortinget om bistand til å fjerne demonstranter som oppholder seg inne i bygningen. Politiet kan bekrefte at det foreløpig ikke er ytt bistand. Vurderingen politiet foreløpig legger til grunn, er at de beskrevne konsekvenser for Stortinget, foreløpig ikke er tungtveiende nok til å hjemle maktbruk fra politiets side.

Politiet sier videre at de er i tett dialog med Stortinget utover ettermiddagen og kvelden.

– Vi avventer en eventuell ny anmodning før politiet iverksetter tiltak for å fjerne demonstrantene fra bygningen.

Bedt om å gå

I dag har aktivister aksjonert både inne og utenfor Stortinget, i anledning to år etter at Fosen-dommen falt. Aksjonistene krever at vindmøllene på Fosen rives og landet tilbakeføres til reindriftssamene.

Et titall aksjonister var invitert til Stortinget som gjester av Rødt-representant Geir-Asbjørn Jørgensen, men besøkspasset varte kun fram til klokken 12.

– Nå har besøket opphørt, og representanten har bedt gjestene om å gå. Det akter gjestene ikke å gjøre foreløpig, og det er situasjonen i et nøtteskall, sa leder i sikkerhetsseksjonen Pål Munck til NTB tidligere i ettermiddag.

Rundt klokken 13.38 ble det gjort kjent at Stortinget ber politiet om hjelp til å fjerne aktivistene fra nasjonalforsamlingen.

Ikke bedt om tillatelse

Stortingspresident Masud Gharahkhani sier til NTB at han har forståelse for engasjementet, men sier det ikke er greit å bruke vandrehallen til aksjoner.

– Jeg har stor forståelse for engasjementet. Demonstrantene har søkt om bruk av Eidsvolls plass, og det er bra. Vil man ytre sine meninger inne på Stortinget, må man be om møte med politikere. Vandrehallen skal ikke brukes til demonstrasjoner, det tror jeg alle forstår. Det er ikke bedt om tillatelse til denne markeringen, sier han.

– Siden rundt 10.00 i dag har 14 samiske aktivister aksjonert inne på Stortinget med joik og slagord, møtt politikere og presse. Utenfor Stortinget fortsetter lavvublokadene utover natten, sier nestleder i Natur og Ungdom, Tuva Mjelde Refsum.

Hun sier at aktivistene vil bli værende inne på Stortinget «så lenge de må».

– Til Stortinget eventuelt sender en ny anmodning om at de skal fjernes og politiet går med på det, sier Mjelde Refsum til AO.

Klokka 18.30 i kveld skal det arrangeres støttemarkering med appeller og kulturinnslag, og torsdag reiser Greta Thunberg til Oslo for å delta i Fosen-aksjonen.