Onsdag ettermiddag møtte politiadvokat Børge Enoksen pressen på Politihuset i Oslo i forbindelse med skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag der to personer ble drept.

Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror. Han er godt kjent for politiet fra tidligere.

– Etterforskningen pågår med fullt trykk. Vi hadde ikke pressekonferanse tirsdag fordi det er såpass stort trøkk på arbeidet vi holder på med, sier politiadvokat Børge Enoksen.

LES OGSÅ: Terrorsiktet Matapour fengslet i fire uker

Fortsatt usikre om medvirkere er involvert

Enoksen sier politiet nå har dannet seg et bilde av hva som skjedde da handlingen utspilte seg natt til lørdag.

– Vi er nå sikker på at siktede sto bak selve angrepet alene. Men vi har ikke fått avklart enda om han kan ha hatt medvirkere eller andre som kan ha samarbeidet med ham i forkant. Derfor er det prekært å få hans forklaring, sier Enoksen.

Vil ikke forklare seg uten lyd og bilde

Videre sier han at politiet har hatt tett dialog med forsvarer om avhør.

– Det har vært kommunisert ut tidligere at han hadde noen vilkår for å la seg avhøre som går på dette med bruk av lyd og bilde. Det er et viktig prinsipp for oss å følge instrukser og regelverk som vi baserer oss på internasjonalt og i våres lovverk, så vi har i utgangspunktet avvist det, sier Enoksen.

Tirsdag valgte politiet først å tilby at han kunne forklare seg med bare lyd, som ble avvist av siktede. Deretter, opplyser Enoksen, tilbydde politiet et avhør uten lyd og bilde på «bakgrunn av situasjonen vi står i og viktigheten av å finne ut om det kan være flere i bakhånd her».

Dette har han tatt betenkningstid på og han har kommunisert nå nettopp at han ikke ønsker å forklare seg på det her tidspunktet, sier Enoksen.

Årsaken til at politiet velger å gå vekk fra utgangspunktet om lyd og bilde er situasjonen politiet står i der det ikke er avklart om det medvirkere der ute, understreker politiadvokaten.

– Dersom han ikke ønsker å forklare seg på lyd, bilde, og heller ikke uten lyd og bilde, hva slags muligheter står da politiet igjen med for å få han i avhør?

– Det kan jo være hans oppfatning endrer seg etter hvert, per nå ønsker han å benytte seg av retten han har til å ikke forklare seg, svarer Enoksen til AOs reporter på stedet.

Se hele pressekonferansen her. Saken fortsetter under videoen.

Pressebrief med Politiadvokat Børge Enoksen.

Ber om flere tips

Enoksen kunne ikke si noe mer per nå om status på jobben politiet står i utover dette, og sier de fortsatt er avhengige av tips.

– Vi har mottatt flere tips, men tatt i betraktning hendelsen, mener vi det er grunnlag til å tro at det er flere som har tips.

Politiet går derfor nå ut med mer informasjon og bilder fra selve hendelsen som ble presentert på pressemøtet.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet regner med at ikke alle som var på de merkede områdene ovenfor ikke har meldt seg for politiet, og oppfordrer dem om å gjøre det, kommuniserte Enoksen.

Ber om flere mobilvideoer

– Vi vet også at flere har opptak på sine mobiltelefoner av selve hendelsen og kanskje andre relevante ting forut for det. Vi oppfordrer alle som har mobilvideoer om å gå inn på nettsidene våre og forsøke å laste opp videoene der. Hvis det ikke lykkes ber vi om at dere også oppgir navn og telefon så skal vi kontakte dere og innhente videoene, sier Enoksen.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet viste deretter et bilde av siktede i blå skjorte på serveringssted i Oslo fredag ettermiddag klokken 16.10. Da Matapour ble pågrepet hadde han på seg en gul T-skjorte, men hadde da denne blå T-skjorten på seg under.

– Det kan være viktig at vi går ut med opplysningen om at han hadde på seg en blå t- skjorte tidligere på dagen, i den hensikt at vi skal få flere tips, sier politiadvokaten.

Politiet ønsker ikke gå ut med hvilket serveringssted det er snakk om på nåværende tidspunkt. Enoksen sier det er helt sentralt for politiet å få avklart siktedes bevegelser før serveringsstedet, samt mellom serveringsstedet og da han ankom åstedet der skytingen fant sted.

– Vi har et visst bilde, men ønsker også tips om det, sier Enoksen til pressen.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiadvokaten sa videre at etterforskning har avdekket at siktede ankommer trikkestoppet på Tinghuset med trikk 18 fra Rikshospitalet klokken 01.11.12 (tolv sekunder etter klokken 01.11) natt til lørdag.

Politiet vet ikke med sikkerhet hvor han gikk på trikken.

Løsnet skudd etter 1,5 minutt

Politiet frigir også bilder av når Matapour beveger seg mot åstedet der man kan se han bærer på en bag.

Ut fra etterforskning av video har politiet kommet fram til at det første skuddet ble løsnet klokken 01.12.57 (57 sekunder over klokken 01.12).

(Saken fortsetter under bildet)

Vil identifisere folk i nærheten

Enoksen sier det nå gjenstår en stor jobb i forhold til vitneavhør, gjennomgang av beslag – både av video og andre relevante beslag.

De har også et stort fokus på å få identifisert hvor de forskjellige personene som befant seg i nærheten av skuddene, befant seg.

– Hensikten med det er blant annet å få klarhet i hvem, utover de som er truffet av skudd, som kan anses som fornærmet. Vi jobber med å visualisere helt eksakt hvor folk befant seg. Det er også noe av bakgrunnen for at vi ber folk om å melde seg, sier han og viser til kartet med det rødmerkede området.

På spørsmål om siktede var alene på serveringsstedet og på trikken, sier Enoksen at de per nå mener at han var alene på trikken, og at han var alene da han gjennomførte angrepet. Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere om siktede var alene på serveringsstedet.

SISTE: Terrorsiktede beskrives som en fast kunde: – Jeg fikk sjokk

Har nektet å la seg avhøre

Matapour har hittil nektet å la seg avhøre. 42-åringen har ikke ville forklare seg mens politiet tar opp avhøret med lyd eller bilde. Ifølge forsvarer John Christian Elden frykter Matapour at politiet vil manipulere opptakene i etterkant.

Mandag sendte politiet en e-post til Elden og tilbydde endrede vilkår for avhørene. De spurte da blant annet om Matapour ville la seg avhøre uten bildeopptak, kun på lyd, ifølge NRK. Tirsdag ble det kjent at Matapour motsatte seg også dette. Nå har han altså også avstått fra forklaring uten både lyd og bilde.