53 år gamle Stig Millehaugen er nå pågrepet, etter at han unnlot å møte opp etter permisjon i Trondheim fengsel onsdag i forrige uke.

Pågripelsen skjedde cirka klokken 10.30 langs Østmarkveien i Østmarka, etter at politiet tirsdag gikk ut med nye overvåkingsbilder som viser Millehaugen idet han forlater T-banestasjonen på Helsfyr onsdag ettermiddag i forrige uke.

– Etter det fikk vi flere tips om at han var observert i Østmarka-området. Det har politiet agert på, og vi har hatt folk der ute. Så var det litt tilfeldig at han ble påtruffet på en vei i dag, sier politiadvokat Børge Enoksen til Avisa Oslo etter at pågripelsen ble kjent.

Selve pågripelsen skjedde uten dramatikk, utdyper han.

– Han har samarbeidet med politiet og sitter nå her i arresten, sier Enoksen.

Takker publikum

Enoksen forteller at Oslo-politiet har satt inn tunge ressurser på å lokalisere Stig Millehaugen, etter at de fikk saken oversendt fra Trøndelag politidistrikt i forrige uke.

– Det har vært et møysommelig arbeid med å innhente video, gjennomgå video og gjennomføre en rekke avhør. Vi er selvfølgelig avhengige av tips i en slik sak. Det er vi veldig fornøyde med at vi har fått mange tips og vil gjerne takke publikum for det, sier Enoksen.

Politiet jobber nå for å avdekke Millehaugens bevegelser den siste uken. Enn så lenge er han ikke avhørt.

I en pressemelding onsdag ettermiddag, melder politiet at de håper å kunne gjennomføre avhør av Millehaugen i løpet av kvelden.

– Vi vet at han forlot Oslo S og senere Helsfyr. Utover det må vi se hva han sier i avhør, sier Enoksen.

Millehaugen skal ha vært ganske medtatt da politiet pågrep ham onsdag formiddag.

– Det har vært kraftig regn det siste døgnet. Han bar preg av å ha vært ute en stund, sier Enoksen.

Hadde på seg foldekniv

Overvåkingsbildet fra T-banestasjonen på Helsfyr viser Millehaugen bærende på en stor tursekk. Om politiet har funnet sekken og hva som eventuelt er i den, vil ikke Enoksen kommentere.

– Det er gjort beslag, men jeg ønsker ikke å gå i detalj på det nå, sier Enoksen.

Millehaugen var ikke bevæpnet da han ble pågrepet.

– Han hadde en liten foldekniv, men den kan han ha hatt bruk for i skogen, sier Enoksen.

På spørsmål om politiet har noen formening om hvor Millehaugen skulle, svarer politiadvokaten at det vil bli et tema i et eventuelt avhør.

– Vi vil også undersøke om det er personer han har samarbeidet med, sier Enoksen.

Utelukker ikke flere siktelser

Foreløpig er en mann siktet for å ha bistått Millehaugen i forbindelse med rømmingen fra Trondheim fengsel. Ifølge Avisa Oslos opplysninger skal vedkommende ha bestilt en billett til den dobbeltdrapsdømte 53-åringen.

– Jeg kan ikke kommentere grunnlaget for siktelsen, utover at han er siktet for å ha medvirket til unndragelse, sier Enoksen.

Unndragelse fra rettskraftig dom kan straffes med fengsel i inntil seks måneder. Hvorvidt den siste ukens flukt får konsekvenser for Millehaugen, er det for tidlig å si noe om, forteller Enoksen.

– Er det grunn til å tro at han har hatt bistand fra flere personer?

– Det kan vi ikke utelukke, svarer Enoksen, som ikke legger skjul på at politiet er fornøyde med at Millehaugen er pågrepet.

– Vi er fornøyde med at en person som er domfelt for såpass grove forbrytelser, nå er under kontroll. Det har sikkert vært en del bekymringer der ute, sier politiadvokaten avslutningsvis.

Om Millehaugen er villig til å la seg avhøre av politiet, er foreløpig uklart.

Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra hans advokat Morten Furuholmen etter at pågripelsen ble kjent. Forsvareren har kun meldt at han skal snakke med sin klient onsdag ettermiddag.

Dømt for to drap

Det er ikke første gang at Stig Millehaugen rømmer fra fengsel.

I 1993 ble han dømt til 17 års fengsel for å ha skutt og drept en fengselsbetjent i Sarpsborg fengsel i forbindelse med at han rømte året før.

I 2012 ble han dømt til 21 års forvaring med minstetid på ti år for å ha drept Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed i 2009. Javed ble skutt i hodet før bilen hans ble påtent på Haugerud i Oslo. Ifølge Borgarting lagmannsrett skjedde drapet på bestilling fra et sentralt medlem i B-gjengen.

Det er denne dommen Millehaugen nå soner.

Etter pågripelsen onsdag er det foreløpig ikke avklart hvor Millehaugen skal sone straffen sin videre.

Også i 2000 stakk han av fra permisjon og rømte sammen med kjæresten sin. Først åtte måneder senere ble han tatt.

Millehaugen har en lang kriminelle løpebane, med flere dommer for væpnede ran. På 1980- og 1990-tallet var han et sentralt medlem av den såkalte Tveitagjengen.