Lørdag formiddag ble det åpnet en cannabisbutikk på en adresse i bydel Frogner, ikke langt fra Slottet.

Anslagsvis 50-70 personer møtte først opp i Slottsparken, før de marsjerte til adressen i ti-tiden.

Så fort initiativtaker Roar Mikalsen møtte opp brøt folkemengden ut i jubel og applaus. Etter en tale og en bildeseanse gikk gjengen samlet til kafeen, som frem til denne helgen var på en hemmelig adresse.

Mikalsen rakk å selge varene i kafeen i godt over en time før politiet dukket opp på stedet, litt over klokken elleve.

– Fantastisk oppmøte

Emil Gjerde Engebretsen er en av dem som er til stede lørdag. Han er engasjert i lokallaget til Normal (Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivningen).

– Jeg synes det er et helt fantastisk oppmøte, sier han til Avisa Oslo.

Han bruker det selv, og har engasjert seg fordi han mye stigma mot brukerne.

– Vi får panikk hver gang vi hører om narkotika eller hasj, så ingen vil ha det noe sted i hele Norge. Da kommer man til det punktet som viser hvor viktig det er at så mange tør å møte opp og bare skamløst kjøpe cannabis. Det er jo historisk, sier Engebretsen.

– Dere har fått være i fred så langt. Hva tenker du om det?

– Det tyder jo på at ting har skjedd, og at voksne, ansvarlige mennekser i politiet begynner å innse hvor mye ekstremrt mye ressurser som er blitt brukt på cannabis. Jeg tenker de har tatt til fornuften, og at de har fått signaler på hvor lite alvorlig cannabis er.

Her ankommer politiet cannabiskafeen

Uoffisiell feiring

– De siste ti årene har verdenssamfunnet gått vekk fra et narkotikafritt ideal. Ettersom vi har forlatt hensikten med loven må vi også revidere loven, sa Roar Mikalsen, leder av Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk (AROD), til Avisa Oslo tidligere denne uka.

20. april er en uoffisiell feiring av cannabis og cannabiskultur verden over.

Mikalsen ønsker å skape debatt om norsk ruspolitikk.

Siktet for salg

Etter politiet møtte opp på stedet ble det bekreftet at Mikalsen er siktet for salg av narkotika, men han blir ikke pågrepet. Politiet kommer ikke til å straffeforfølge de som kjøpte i kafeen, bekrefter de til AO.

– Nå er det i hvert fall en rettssak på gang, tenker jeg. Nå er butikken stengt – vi hadde tenkt til å stenge klokka 12.00 uansett, sier Mikalsen til Avisa Oslo.

Han er siktet for salg av narkotika, og politiet har beslaglagt en ukjent pengesum og det politiet tror er cannabis.

– Politiet har nå stengt salget, og det gjøres vurdering på eventuell staffeforfølgelse av selger, skriver operasjonssentralen på X klokken 11.25.

Les også

Mange dukker opp på den hemmelige adressen: – Vi vet ingenting om dem

Les også

«Om jeg finner ut at du eller noen her bruker rus, så knekker jeg nesa på dere»