Mandag vil politiet sende ut brev til om lag 300 personer som var i området ved London Pub og Per På Hjørnet under masseskytingen natt til lørdag for tre uker siden.

Det opplyser politiadvokat Børge Enoksen til Avisa Oslo fredag ettermiddag.

– Vi har fått analysert veldig mye av videomaterialet som er innhentet i saken. Det er ingen tvil om at dette er en hendelse som har vært svært alvorlig og dramatisk, og som vil prege de berørte personene i lang tid, sier han.

Endrer status på vitner

På bakgrunn av tre uker med etterforskning, vil nå en rekke personer få endret sin status i saken fra vitne til fornærmet, forklarer Enoksen videre.

– Det er en juridisk vurdering som er gjort med erfaring fra blant annet andre terrorsaker. Om det for eksempel er en person som står veldig nært hendelsen, kan det bli aktuelt med en slik statusendring, sier politiadvokaten.

Hvor mange personer det gjelder, kan han foreløpig ikke svare på.

– Det dreier det seg om flere titall, men det er et tall som justeres fortløpende på bakgrunn av den jobben som gjøres, sier Enoksen.

Blant annet kan det omhandle personer som hjalp til med å få Zaniar Matapour (43) under kontroll etter skytingen, og sånn sett utsatte seg for livsfare.

Ti personer skutt

Jon Erik Isachsen (54) og Kåre Arvid Hesvik (60) ble drept i skytingen i sentrum. I tillegg ble 21 personer skadet – ti av dem alvorlig. Enoksen kan opplyse at åtte personer har fått behandling for skuddskader, i tillegg til de to som altså ble drept.

– Det er en hårfin grense mellom de som faktisk har blitt truffet og de som ikke har det. Når man ser videomaterialet og hører lyd fra stedet, får man et ganske godt innblikk i hvor skremmende og livstruende dette har vært, sier Enoksen.

Foreløpig har ikke Matapour ønsket å bidra i etterforskningen. Han har ikke forklart seg til politiet eller samarbeidet med sakkyndige. Han har heller ikke samtykket til at det gis tilgang til helseopplysningene hans.

Denne uken besluttet Oslo tingrett at han skal tvangsinnlegges til observasjon på regional sikkerhetspost ved Haukeland sykehus i Bergen, etter begjæring fra de sakkyndige Synne Sørheim, Pål Grøndahl og Knut-Petter Sætre Langlo.

Samtidig har ikke politiet gitt opp å få ham i tale.

– Vi er fortsatt i dialog med forsvarerne om det. Vi utelukker ikke at det fortsatt kan være håp om et avhør. Dersom vi skulle få en invitasjon fra ham om et avhør i løpet av den perioden han er på sykehus, vil vi være fleksible med tanke på å få gjennomført det, sier Enoksen.

Fremdeles i varetekt

Enn så lenge sitter Matapour i varetekt i Halden fengsel. Han er ikke overført til Haukeland ennå.

– Det er noe som må planlegges nøye, men det vil skje i løpet av forholdsvis kort tid, sier Enoksen, som ikke vil kommentere detaljer rundt transporten fra Halden til Bergen.

Politiet mener at Matapour var alene da han gjennomførte selve skytingen, men de har ikke brakt på det rene om han har fått noen form for bistand i forkant. Foreløpig er det kun han som er siktet.

I angrepet ble det brukt en MP40 maskinpistol og en Luger-pistol, begge våpen som stammer fra andre verdenskrig. Om historikken til disse våpnene, har Enoksen følgende kommentar:

– Vi har fått et bedre bilde av det, uten at jeg vil kommentere det nå. Det er fortsatt en rekke spørsmål som gjenstår i den anledning.

– Har politiet noen formening om hvor disse våpnene kommer fra?

– Vi har en viss formening om det, men jeg vil ikke gå inn på det. Det har blant annet sammenheng med at det fortsatt er interessant for oss å avhøre personer som kan ha kjennskap til dette.

400 personer avhørt

Hittil har politiet gjennomført om lag 400 personer. Fremdeles har de 200 personer igjen på listen, opplyser Enoksen.

– Har noen av disse personene tilknytning til islamistmiljøet i Norge?

– Jeg ønsker ikke å kommentere det. Vi har fortsatt en uavklart situasjon med tanke om han har hatt medvirkere eller ikke.

Politiet jobber fremdeles etter tre hypoteser: At det var et islamistisk terrorangrep, hatkriminalitet rettet mot Pride-markeringen eller at det skyldes Matapours psykisk helse. De har heller ikke utelukket at motivet kan være en kombinasjon av disse.