– Flere av truslene som fremheves i årets rapport, kan knyttes til kriminelle nettverk og organisert kriminalitet, blant annet gjengkriminalitet, sa politidirektør Benedicte Bjørnland på pressekonferansen der trusselvurderingen ble lagt fram tirsdag.

Der framgår det at «det er sannsynlig at det vil være voldshendelser med potensielt dødelig utfall som resultat av gjengenes interne konflikter i 2023».

Voldsutøvelsen kan ha sammenheng med pågående konflikter for eksempel knyttet til narkotikakriminalitet, oppgjør med gjengtilknyttede personer som blir løslatt, og som hevn for tidligere voldshandlinger, ifølge Kripos-sjef Kristin Kvigne.

Den sentrale Østlandet er fortsatt den viktigste arenaen for aktører tilknyttet kriminelle gjenger, samt det største narkotikamarkedet i Norge. Og gjengekriminalitet er først og fremst knyttet til de store byene.

LES OGSÅ: 15 skyteepisoder det siste halve året

Flere alvorlige hendelser

Gjengene har til felles at de driver narkotika-, trussel og voldskriminalitet. Det siste året har det vært flere alvorlige voldshendelser som er koblet til gjengmiljøene i Oslo-området.

– Kriminaliteten foregår i mange tilfeller i det offentlige rom, noe som kan påvirke trygghetsfølelsen i befolkningen negativt, sa Kvigne.

I trusselvurderingen går det også fram at det siste året har vært flere tilfeller der svenske aktører tilknyttet kriminelle gjenger i Norge har blitt synlige i forbindelse med voldsoppdrag.

I rapporten nevnes det også at kriminelle nettverk i større grad enn tidligere styres fra utlandet og vil dominere markedet for innførsel av narkotika. Land som Marokko, Tyrkia og De forente arabiske emirater og da særlig Dubai, nevne som særlig attraktive tilholdssteder for kriminelle.

Psykisk syke

Politiet regner med at vi også i år kommer til å bli rammet av drap og dødelig vold begrått av personer med psykiske lidelser. De fleste politidistriktene rapporterer om at slik kriminalitet er en vedvarende alvorlig trussel i det norske samfunnet.

– Politiet har observert en økning i slik vold de siste fem årene, og økningen overgår utviklingen i omfanget av vold som er begått av personer uten psykiske lidelser, sa Kvigne.

Enkelte voldsutøvere kan knyttes til konspiratorisk tankegods og ekstremisme. Det er meget sannsynlig at vold begått av personer med alvorlige psykiske lidelser og problematisk rusmiddelbruk, vil fortsette å utgjøre en betydelig trussel, hvor enkelte hendelser vil medføre tap av liv, heter det i rapporten.

Begrepet «meget sannsynlig» innebærer i denne sammenhengen en sannsynlighetsgrad over 90 prosent.

Over 15 skytinger siden juli

De siste åtte månedene har det vært over 15 skyteepisoder i byen, viser en oversikt Avisa Oslo har laget:

  • 29. juli: En mann ble skutt og alvorlig skadet i Birkelunden på Grünerløkka. En mann ble pågrepet og varetektsfengslet.30. august:Flere skudd avfyrt fra en bil mot en annen i Torshovgata – foran sjokkerte vitner på uteserveringene på flere barer i området. Politiet har siden konkludert med at det mest sannsynlig dreide seg om knallskudd.2. september:Ny skyting mellom to biler på Torshov, denne gangen i Lammers' gate/Nordkappgata. En 22 år gammel mann ble senere pågrepet på Stovner og fengslet.
  • 18. september: En mann ble skutt ved en adresse i Brinken på Kampen. Fornærmede ble påført skader i et bein. Det er uklart om noen er pågrepet eller siktet i saken.
  • 21. september: Politiet skjøt en knivmann i 50-årene, etter at han skal ha opptrådt truende overfor bilister på E18 ved Bygdøylokket. Mannen ble ikke påført livstruende skader, men måtte få behandling på sykehus i en ukes tid. Da han ble fremstilt for varetektsfengsling, møtte han i Oslo tingrett i rullestol.Samme kveld fikk politiet melding fra en mann på Prinsdal i Søndre Nordstrand, som mente at flere personer hadde truet ham og løsnet skudd. To menn ble senere pågrepet i saken.
  • 27. september: En mann i 30-årene ble skutt ved Haarklous plass på Torshov. Mannen ble påført skader i hodet og på overkroppen. Flere personer var til stede i den aktuelle leiligheten. Politiet har ikke utelukket at skuddskadene er selvpåført.
  • 6. oktober: I 04.10-tiden på natten fikk politiet melding om at det var løsnet skudd mot en leilighet i Frognerveien, ikke langt fra Frognerparken. Ingen personer ble skadet, men politiet har siden gitt en person status som siktet og etterlyst vedkommende. Hypotesen er at det er en relasjon mellom de involverte.
  • 22. oktober: Foran sjokkerte vitner ble en 18-årig mann skutt på Tøyen torg lørdag kveld. Påfølgende onsdag ble en 22-årig mann pågrepet og siktet for drapsforsøk. Mannen nekter straffskyld, men Oslo tingrett besluttet å varetektsfengsle ham i fire uker. De involverte er kjente for politiet fra tidligere, i tilknytning et miljø på Tøyen/Grønland.
  • 26. oktober: I 02-tiden på natten så politiet seg nødt til å løsne varselskudd i forbindelse med et slagsmål i Brugata i sentrum, der det skal ha blitt truet med kniv. Ingen personer ble skadet som følge av skytingen.
  • 9. november: En mann i 40-årene ble funnet skutt i tilknytning en byråd i Kyrre Grepps gate på Torshov. En personer pågrepet i saken og siktet for grov kroppsskade.
  • 22. november: En mann kom i taxi til Ikea på Furuset med skuddskader. Selve hendelsen skjedde ved Furuset kirke i nærheten. Så langt er ingen pågrepet i saken og fornærmede har heller ikke ønsket å forklare seg til politiet.
  • 27. november: En mann i slutten av 20-årene ble skutt og drept i Brugata, på grensen mellom sentrum og Grønland. En 32 år gammel mann er siktet for drapet. Han viste selv til politiet til stedet der han hadde gjemt våpenet. I avhør har han også knyttet seg til handlingen, fremkommer det av en fengslingskjennelse som ble avsagt denne uken.

  • 15. januar 2023: To Young Guns-aktører skutt utenfor et utested i Klingenberggata. To mennene er siktet i saken og ble pågrepet forrige fredag i Italia. Ifølge Avisa Oslos opplysninger har begge de siktede tilknytning til den kriminelt belastede MC-klubben Satudarah.

  • 23. januar: Skyteepisode i Nydalen. Ble avfyrt skudd inn mot mindre spisested, ingen personer truffet. En person siktet i saken.

  • 21. februar: Skudd avfyrt ved Ikea. Mann i 40-årene har erkjent å ha avfyrt skudd med automatvåpen, men nekter straffskyld etter siktelse om drapsforsøk. Mann i 30-årene påført skader i beinet etter rikosjett, en annen mann er også fornærmet i saken.

I tillegg til disse episodene avfyrte politiet varselskudd på Grünerløkka, etter en alvorlig trusselhendelse som involverte familiemedlemmer den 6. februar.