Dette innlegget skriver jeg som stolt og engasjert bebeoer på Holmlia og Søndre Nordstrand. I Klassekampen kommer det fram at politiet nå vil la seg inspirere av Sverige, og skal definere bestemte «utsatte områder» eller «sårbare områder.» Tøyen og Grønland er på lista, men også områder her på Søndre Nordstrand.

Jeg håper politikere både i bydelen og i Oslo sier høyt og tydelig nei til dette. Lokalt kan man ikke instruere politiet, men man kan sende et signal.

BAKGRUNN:

De siste årene har jeg fulgt mye med på kriminalitetsutviklingen i Sverige. Som samfunnsforsker er jeg interessert i dette, og siden jeg har bodd flere år i Sverige er jeg også knyttet til landet.

Her kommer derfor et lite tilbakeblikk: Det svenske politiet innførte greia med «utsatta områden» i 2015, etter forarbeid i 2014.

Hvilket år var det den dødelige volden i Sverige virkelig eksploderte? Også 2015. Siden har volden i Sverige bare økt.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Har virket ekstremt stigmatiserende

Innenfor samfunnsforskningen er det alltid vanskelig å si noe om kausalitet, altså hva som fører til hva. Men det er ingen tvil om at det å utpeke visse områder som «utsatte» ikke har klart å snu utviklingen i landet. Det kan jo være utviklingen ville vært enda verre uten denne listen over utsatte områder, det kan vi ikke si noe om. Men det vi i hvert fall kan si, er at man i Sverige ikke har lykkes med å stoppe den dødelige volden.

Det vi derimot kan si med veldig stor grad av sikkerhet, er at denne listen over utsatte områder har virket ekstremt stigmatiserende for områdene det gjelder, og menneskene som bor der. Det ser man veldig fort om man følger med på svensk debatt. Dersom en slik liste hadde vært til stor hjelp når det gjelder å bekjempe kriminalitet, så kunne man kanskje tenkt at det likevel var verdt prisen. Men hvorfor trenger man i det hele tatt en liste, der man setter merkelapper på visse områder, for å bekjempe kriminalitet?

Det kan da ikke være veldig vanskelig å bare sette inn mer ressurser på å bekjempe kriminaliteten der den befinner seg, uten å sette en merkelapp på bestemte områder? Er det noe jeg ikke forstår her?

Sterk tilhenger av mer politiinnsats

Jeg har lenge vært sterk tilhenger av mer politiinnsats i bydelen vår (og andre steder), og mener at det er og blir helt avgjørende for å bygge et godt samfunn. Jeg har lenge ønsket politipost på Holmlia, og er veldig glad for at det nå kommer politistasjon på Mortensrud. Jeg drømmer fortsatt om en lokal politipost her på Holmlia der ikke-væpna politifolk sykler rundt på elsykler i stedet for å kjøre rundt inni bilene sine. Det har vært prøvd ut med stor suksess i Norge tidligere.

Det finnes ikke enkle svar på utfordringer knyttet til vold og kriminalitet. Kamp mot fattigdom er åpenbart viktig. På lengre sikt trenger vi også en rusreform, som gjør at gjengene ikke lenger vil få like store inntekter av narkotikasalg som i dag. Likevel vil godt politiarbeid alltid forbli vesentlig – både for å stoppe kriminelle, og for å forebygge.

Politiinnsats kan også virke mot sin hensikt, hvis det gjøres feil. Det skjer hvis folk føler seg stigmatisert, og folk mister tilliten til politiet. Å lage en liste over utsatte områder etter svensk modell er nærmest en oppskrift i hvordan skape stigmatisering, og redusere tilliten til politiet i området her jeg bor.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Ikke tøft å la politiet kjeppjage og nakenvisitere ungdom

Les også

Gleden forsvant fort da mannen ropte: «Kom deg for faen meg hjem til hvor du kommer fra!»

Les også

I år kommer ramadan med en kraftig bismak

Les også

Da «woke» kom hjem til Norge