18. juli, like før klokken 14 på ettermiddagen, fikk politiet melding om røyk i skogen nær Ullevålseterveien i Maridalen, like nordvest for Maridalsvannet.

De fikk lokalisert brannen ved hjelp av helikopter og rykket ut til stedet. Her fant de sterkt forkullede rester av en menneskekropp, som senere viste seg å være liket til en 39-årig mann.

En 58-åringen som på det tidspunktet bodde i et telt i Maridalen, ble pågrepet i nærheten. Han ble først siktet for drap og likskjending, men drapssiktelsen ble senere henlagt.

– Jeg er uskyldig

Politiet ville også henlegge siktelsen om likskjending, men statsadvokaten var uenig og tok ut tiltale. Mandag morgen startet rettssaken mot 58-åringen i Oslo tingrett.

– Jeg er ikke skyldig. Jeg er uskyldig. Jeg har ikke gjort det, sa mannen etter at politiadvokat Henrik Rådal hadde lest opp tiltalen mot ham.

Her heter det at mannen skal ha antent klærne eller noe annet brennbart i tilknytning avdøde, slik at liket ble påført store brannskader og delvis brant opp.

I retten forklarte den tiltalte 58-åringen at han ikke kjente til at det lå et lik i skogen da han ble pågrepet.

Etter obduksjonen konkluderte politiet med at mannen hadde vært død en stund da brannen brøt ut, sannsynligvis siden 13. juli – fem dager før han ble funnet.

– Det er blitt utført rettsmedisinsk obduksjon av avdøde, men denne har ikke kunne påvise noen sikker dødsårsak, sa Rådal til Avisa Oslo før rettssaken startet.

– Fysisk og psykisk knekt

Både 58-åringen selv og hans forsvarer, advokat Jacob Ringsrød, stiller seg uforstående til at han i det hele tatt er tiltalt i saken.

Ifølge Ringsrød er politiets undersøkelser i hva som har forårsaket brannen, ufullstendige. Alternative forklaringer som lynnedslag, ulmebrann eller at brilleglass som ble funnet nær åstedet kan være grunnen, er ikke godt nok utforsket, mener han.

– Det er skremmende og slett arbeid, sier Ringsrød.

For 58-åringen har saken vært en stor påkjenning, forteller han til Avisa Oslo i en av pausene på tinghuset.

– Jeg er helt fysisk og psykisk knekt, sier mannen.

Han satt i varetekt i to måneder etter at han ble pågrepet samme dag som brannen, siktet for drap.

– Det er helt vilt, kommenterer han.

Etter at han ble løslatt og drapssiktelsen frafalt, fikk han beskjed om at han ville få erstatning. Han ble dermed overrasket da han fikk vite at han var tiltalt for likskjending.

– Jeg vet ikke hva som har skjedd, men plutselig kommer denne saken opp, sier 58-åringen.

Tidligere drapsdømt

Som ung mann ble han tidlig på 1980-tallet dømt for dobbeltdrap i tilknytning et nynazistisk miljø. Han har også senere vært i politiets søkelys i forbindelse med andre alvorlige saker.

Forsvareren mener at det kan være noe av forklaringen til at han nå er tiltalt.

– Det er en tidligere straffet person som er i skogen i nærheten av åstedet. Da tenker de at han sikkert er skyldig, sier Ringsrød.

Det avviser politiadvokat Henrik Rådal.

– Det er bevisene i saken som har dannet grunnlaget for å ta ut en tiltale – ikke tiltaltes straffehistorikk, selv om slik historikk også vil kunne være et moment som tillegges vekt når domstolen skal fatte sin avgjørelse, sier han.

Rettssaken avsluttes med prosedyrer tirsdag. Allerede i sitt innledningsforedrag mandag morgen antydet aktor at hans påstand om straff vil ligge i underkant av ett års fengsel.