– Er det aktuelt å be om innstramminger, som gjør at det blir vanskeligere å få unntak fra fyrverkeriforbudet?

– Ja det syns jeg absolutt man bør vurdere, svarer Elvevold. Han sier videre:

– Jeg synes det vitner om et ganske dårlig skjønn. Det er forståelig at en privat aktør har lyst til å ha en stor markering, men det er en enorm støybelastning. Jeg bor på Rødtvet, og hørte smellene mens jeg leste om dem på Twitter.

Rundt klokken 22.45 onsdag kveld, startet et 15 minutters langt fyrverkeri over Oslo. Fyrverkeriet som kunne høres i store deler av byen i onsdag, ble skutt opp av et luksuscruise ved navn Silversea. I sosiale medier reagerte flere negativt, deriblant mange hundeeiere. De etterspurte hva som var bakgrunnen for oppskytingen.

Brannsjef Jon Myroldhaug i Brann- og redningsetaten har uttalt følgende til Avisa Oslo om oppskytingen:

– Når vi får meldinger om hvordan dette hørtes ut i ettertid, tenker jeg at dette fyrverkeriet aldri burde vært sendt opp.

Venstres Marit Vea mener det burde vært varslet.

– Jeg reagerer mest på at det ikke ble varslet. Fyrverkeri kan være traumatisk for flyktninger, som de som kommer rett fra krigen i Ukraina, og når det ikke varsles, blir heller ikke folk som har kjæledyr forberedt før det begynner å smelle, sier Vea.

– Ødelegger natteroen

Også Rødts Sofia Rana er kritisk. Hun mener det er unødvendig og irriterende at et cruiseskip skal få skyte opp fyrverkeri klokka 23 når det ankommer Oslo.

– Det ødelegger natteroen for folk, sier Rødt-politikeren, som mener byrådet bør vurdere å sende en instruks til Oslo havn, slik at de informerer cruiseskip om reglene for støy og fyrverkeri i Oslo.

I utgangspunktet er det et fyrverkeriforbud i Oslo, som folk kan søke unntak fra. Elvevold frykter at dette forbudet blir uthulet hvis oppskytninger som onsdagens får tillatelse, og Vea varsler et spørsmål til byrådet om hva som er varslingsrutinene ved slike oppskytninger.

I bystyret har MDG, SV, Venstre, Rødt, Sp og Danny Chaudhry tidligere støttet et fyrverkeriforbud over hele byen – også på nyttårsaften. I øyeblikket gjelder forbudet innenfor Ring 1 under nyttårsfeiringen.

– Dette illustrerer et behov for å stramme inn reglene, mener SV-gruppeleder Ola Wolff Elvevold om onsdagens oppskytning.

Marit Vea sier Venstre fortsatt ønsker å stramme inn.

– Om Høyre eller Arbeiderpartiet snur har vi flertall for det.

– Mangler hjemmel

Et totalforbud der ingen kan søke om tillatelse til oppskytning kan imidlertid bli vanskelig å innføre.

Det viser et svar Folkets Parti-leder Cecilie Lyngby fikk da hun spurte miljø- og samferdselsbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG) om hun selv ønsker å innføre et slikt forbud, slik hun gjorde som bystyrerepresentant.

Stav avviste at hun har endret mening. Men hun viste samtidig til fagetatenes vurdering av saken.

– Jeg har ikke endret min mening om saken. Situasjonen er at kommunen mangler hjemmel til å innføre et forbud i hele kommunen, svarte Sirin Stav.